skip to Main Content
Meer slaapplaatsen te vinden via vakantie verhuur websites dan via hotels in de 22 grootste Spaanse steden

Meer slaapplaatsen te vinden via vakantie verhuur websites dan via hotels in de 22 grootste Spaanse steden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Uit de onderzoeksgegevens van een nieuw rapport is gebleken dat in de 22 grootste Spaanse steden er over het algemeen meer slaapplaatsen te vinden zijn via vakantieverhuur websites zoals Airbnb en Homeaway dan via de normale hotels in die steden. Met andere woorden, er zijn meer bedden te huur in “toeristische appartementen” dan in hotels in Spanje’s grootste steden. Dat is volgens de toeristensector een verontrustende ontwikkeling waar men wat tegen moet doen.

Bij het UrbanTur onderzoek van Exceltur heeft men gekeken naar de situatie in het jaar 2016 waarbij het aantal bedden verdubbelt was ten opzichte van het jaar daarvoor in 2015. In Spanje’s 22 grootste steden waren 362.493 slaapplaatsen te vinden via de verschillende websites waarop men appartementen en/of kamers kan huren voor toeristische gebruik. Dat aantal is 9,76% hoger dan het aantal bedden welke te vinden zijn via de hotels in diezelfde steden, te weten 330.258 in totaal. (bekijk de PDF hier)

Enorme stijging

Tussen 2012 en 2016 is het aantal slaapplaatsen buiten de hotels in deze steden met maar liefst 1633,3% gestegen in de 22 steden die samen goed zijn voor 84,5% van het toerisme aanbod in Spanje. In slechts vier jaar tijd wisten de verhuurmogelijkheden via de verschillende online platformen zoals Airbnb, Homeaway, Niumba, Housetrip, Rentalia etc. het aantal hotelbedden in te halen.

Cijfers

In het jaar 2012 waren er nog slechts 20.913 slaapplaatsen te vinden in vakantie accommodaties tegenover 310.688 bedden in hotels. In 2013 steeg dat aantal al naar 49.960 ten opzichte van 319.616 hotelbedden en in 2014 naar 97.597 tegenover 320.894 bedden in hotels. 2015 was het jaar dat er een explosieve groei werd gemerkt in slaapplaatsen buiten hotels met 193.500 tegenover 326.101 hotelbedden terwijl in 2016 het aantal vakantie accommodaties opliep tot 362.493 en dat van hotels bijna 10% minder was met 330.258 bedden. Het is een explosieve groei van vaak illegale niet belastingbetalende verhuurders die geld verdienen door de verhuur van appartementen en kamers via websites waarvan er tevens steeds meer te vinden zijn.

Fobie

Terwijl er steeds meer met name buitenlandse reizigers lijken te kiezen voor verblijven in appartementen en/of kamers die aangeboden worden via de verschillende online verhuur platformen, beginnen de inwoners van steden genoeg te krijgen van deze situatie. Hele appartementencomplexen worden overgenomen door toeristen die zich niet altijd even netjes en rustig gedragen waardoor het normaal wonen ondraaglijk is geworden voor veel inwoners van deze 22 onderzochte steden. Er komen steeds meer protesten tegen de toeristenindustrie en er ontstaat een steeds groter worden “toeristen fobie”.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken