skip to Main Content
Spaanse premier Rajoy moet persoonlijk zijn getuigenis afleggen voor de rechters in de Gürtel fraudezaak

Spaanse premier Rajoy moet persoonlijk zijn getuigenis afleggen voor de rechters in de Gürtel fraudezaak

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ondanks het feit dat het om de minister-president van Spanje gaat en ondanks het feit dat de Partido, Popular (PP) heeft aangegeven dat ze liever zien dat hun leider een getuigenis doet vanuit de luie stoel via een videoconferentie, hebben de rechters van de Audiencia Nacional of het Nationale Hof besloten dat Rajoy in persoon naar de rechtbank moet komen voor zijn verhoor. Dit zal moeten gebeuren op woensdag 26 juli, middenin de tijd dat de vakanties beginnen in Spanje.

Minister-president Mariano Rajoy zal zich moeten verplaatsen naar de zetel van het Nationale Hof in de gemeente San Fernando de Henares om daar voor de rechters vragen te beantwoorden in verband met zijn betrokkenheid in de Gürtel fraudezaak. Dat verhoor zal plaatsvinden op woensdag 26 juli, een periode in welke veel Spanjaarden meer aan hun vakanties denken dan aan de politiek. Toch zal de getuigenis en het verhoor van de premier of minister-president van Spanje de geschiedenisboeken ingaan als het allereerste verhoor van een man in deze functie en zal het breed uitgemeten worden in de nationale en internationale pers.

No problemo

De PP en Rajoy zelf wisten echter snel te reageren en meldden dat het persoonlijk verschijnen voor de rechters geen enkel probleem is voor Rajoy, dat is immers zijn plicht. Volgens de PP zal Rajoy dan ook niet als minister-president voor de rechters plaatsnemen maar als Spaanse burger, iets wat natuurlijk niet helemaal correct is want hij moet nou juist verschijnen omdat hij min of meer (dat moet nog blijken dus) en direct of indirect betrokken is een van Spanje’s grootste fraude schandalen ooit.

De rechtszaak gaat over de eerste periode tussen 1999 en 2005 in een van Spanje’s grootste corruptiezaken ooit, Gürtel. Rajoy was toendertijd secretaris generaal en daarnaast directeur bij verschillende verkiezingscampagnes. Hem zal gevraagd worden naar het bestaan van een “caja B” wat zoveel wil zeggen als een “kistje met zwart geld” ofwel illegale financiering, iets wat eigenlijk al bewezen is dat dit bestaat binnen niet alleen de PP maar waarschijnlijk alle politieke partijen in Spanje.

Videoconferentie

De PP wilde graag zien dat Rajoy zijn verhoor vanuit zijn kantoor en via videoconferentie zou doen maar de rechters van het Nationale Hof hebben daar anders over besloten. De redenen waarom dit zou moeten gebeuren, zoals de agenda van Rajoy en de veiligheidsredenen werden door de rechters van de tafel geveegd. Volgens de rechter moet Rajoy zijn agenda maar aanpassen, net zoals welke andere burger zou moeten doen in zijn situatie en is de zetel van het Nationale Hof waarschijnlijk net zo goed beschermd als de ambtswoning van Rajoy.

Geschiedenis

Hoe dan ook, het is de eerste keer dat een Spaanse minister-president als getuige voor het Nationale Hof moet verschijnen. Eigenlijk ook niet meer dan logisch omdat Mariano Rajoy als leider van de PP en alle corruptie daaromheen er midden tussenin zit. Rajoy moet alle vragen naar waarheid beantwoorden want mocht later blijken dat hij dat niet deed, dan kan hij de gevangenis ingaan voor meineed.

Afgelopen 18 april besloten twee van de drie rechters van het Spaans Hooggerechtshof dat ze premier Mariano Rajoy samen met tientallen andere getuigen wilden horen over de illegale financiering binnen de Partido Popular. Dit is eigenlijk al min of meer bewezen maar men wil meer getuigen horen waaronder Mariano Rajoy en diverse andere PP politici zoals Ángel Acebes, Francisco Álvarez Cascos, Rodrigo Rato en Jaime Mayor Oreja.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Laten we maar eens rustig afwachten wat er straks boven komt drijven. De verrassingen zitten tot dan nog in de hoge hoed.

 2. Mijn verdenking is dat, deze meneer Rajoy toch al lang bewezen heeft dat hij corrupt is, en als hij beweerd dan hij nergens van wist, dan is hij zeker niet geschikt als president want een president moet van alle zaken op de hoogte zijn om zodoende zijn land te kunnen besturen.

  Met mijn verdenking van corruptie bedoel ik de totale verandering van de wet op zonnepanelen waar vele investeerders helemaal kapot zijn gegaan, maar dat was voor deze meneer geen probleem. Over de andere zaken zoals boetes genereren om meer geld te hebben om te frauderen maar te zwijgen. Maar ja, ik reageer wel maar zal er een betere minister zijn?

  1. Jakob
   zoals je zegt of er een betere zal zijn mijn grote twijfel maar toch wel een die meer menselijker is
   daarmee bedoel ik zeker niet dat die andere zijn zakken ook niet zal vullen maar deze nu Rajoy mogen ze van mij gisteren al afzetten dit is geen mens om een land te regeren

   1. Op de taalfouten na, is het stukje van Jakob nog wel enigszins te volgens. Maar de reactie van Ikke is volstrekt onsamenhangend, en getuigt nou niet van veel inzicht hoe een stukje in het nederlands op te zetten. Misschien een cursusje?

    1. Beste meneer H. Schreurs, Voor een man als ik met dyslexie en hulp van de spellingscontrole red ik mij wel goed hoor maar als u commentaar geeft, controleer dan eerst uw eigen fouten, dan sta je niet zo voor LUL. Hihihihi.
     Ik begrijp Ikke goed.
     Ps. getuigt en volgens zou ik anders schrijven. Dus die cursus zou ik zelf maar nemen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken