skip to Main Content
Spanjaard Ernesto Valverde is de nieuwe hoofdtrainer van FC Barcelona

Spanjaard Ernesto Valverde is de nieuwe hoofdtrainer van FC Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Nu Luis Enrique na drie seizoenen zijn baan bij FC Barcelona heeft opgezegd moest de Catalaanse topclub op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer voor het eerste voetbalelftal. Er werd veel gespeculeerd over de opvolger van Luis Enrique waarbij ook de naam van Ronald Koeman werd genoemd maar uiteindelijk heeft de club gekozen voor de 53-jarige Spanjaard Ernesto Valverde.

Het was al bekend als een roddel maar nu maakte de voorzitter van FC Barcelona dan eindelijk bekend dat Ernesto Valverde de nieuwe hoofdcoach wordt van Messi, Neymar, Suarez en collega’s. Valverde heeft de laatste vier jaar enkele keren met zijn inmiddels oude club Athletic Bilbao tegenover FC Barcelona gestaan waarbij hij niet al te veel succes had.

Waarschijnlijk had FC Barcelona meer dan genoeg keuze uit nationale en internationale trainers maar de keuze is uiteindelijk gevallen op een bekende in het Spaanse voetbal. Niet alleen als speler maar vooral de laatste jaren als trainer van diverse Primera División clubs zoals Athletic Club Bilbao, Valencia, Villarreal en Espanyol. Valverde heeft in de tachtiger jaren drie jaar bij FC Barcelona gespeeld maar wordt in zijn loopbaan meer gelinkt met andere clubs.

Loopbaan als speler

Valverde speelde als aanvaller. Hij speelde voor achtereenvolgens Deportivo Alavés (1983-1985), Sestao River Club (1985-1986), RCD Español (1986-1988), FC Barcelona (1988-1990), Athletic Bilbao (1990-1996) en RCD Mallorca (1996-1997). Met FC Barcelona won Valverde de Copa del Rey en de Europacup II. Valverde speelde zijn enige interland voor het Spaans nationaal elftal op 10 oktober 1990 tegen IJsland in Sevilla (2–1 winst).

Loopbaan als trainer

Nadat Valverde zijn loopbaan als profvoetballer had beëindigd, werd hij in 1997 trainer in de jeugdopleiding van Athletic Bilbao. Van 2003 tot 2005 was Valverde trainer van het eerste elftal van de Baskische club. In 2006 werd hij aangesteld als trainer van RCD Espanyol. In zijn eerste seizoen behaalde Valverde met het team de finale van de UEFA Cup, waarin na strafschoppen werd verloren van Sevilla FC.

Sinds mei 2008 was hij de trainer van Olympiakos Piraeus. In Griekenland werd hij kampioen, maar zijn contract werd niet verlengd vanwege financiële problemen. In 2009 werd Valverde coach van Villarreal, waar hij de opvolger werd van Manuel Pellegrini. Een jaar later keerde hij terug naar Olympiakos, waar hij in de zomer van 2012 vertrok om persoonlijke redenen.

In december 2012 volgde echter een nieuwe aanstelling, ditmaal als trainer van het Spaanse Valencia. Na Valencia keerde Valverde weer terug op zijn oude nest, Athletic Bilbao. Op 29 mei 2017 is hij benoemd als trainer bij FC Barcelona en zal hij op donderdag 1 juni gepresenteerd worden als nieuwe trainer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken