skip to Main Content
Wat moet je doen bij een verkeersboete en hoe hoog zijn deze in Spanje
123RF

Wat moet je doen bij een verkeersboete en hoe hoog zijn deze in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Alles over verkeersboetes in Spanje

123RF

MADRID – Stel je bent op vakantie in Spanje en je krijgt een boete. Of dat nu voor fout parkeren of te snel rijden is en je geflitst bent, je zult deze boete toch moeten betalen. Maar hoe doe je dat dan en wat zijn de bedragen die men dient te betalen. Een voordeel in Spanje is dat als je de boete meteen of binnen 20 dagen betaalt je een korting van 50% krijgt, dat is dan toch mooi meegenomen.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de buitenlanders die tijdens een vakantie in Spanje autorijden verkeersboetes krijgen voor vanwege snelheidsovertredingen op nationale wegen en snelwegen. Als tweede op de lijst staat ongetwijfeld het fout parkeren of niet betalen voor parkeren.

Nederland en België werken alweer enkele jaren samen met de Spaanse autoriteiten als het gaat om verkeersboetes die, als men deze niet betaald in Spanje, ongetwijfeld in de brievenbus terecht zullen komen. We hebben het hier dan hoofdzakelijk over boetes voor snelheidsovertredingen aangezien de parkeerboetes vaak lokaal of regionaal geregeld zijn.

Betaling ter plaatse

De meest logische manier van het betalen van een verkeersboete is om dat ter plaatste te doen indien men bijvoorbeeld aan wordt gehouden door de politie. Het voordeel in Spanje is dat als men de boete meteen ter plaatse of zelfs binnen 20 dagen betaald men 50% korting krijgt (geldt overigens niet voor ernstige overtredingen). Dit in tegenstelling tot Nederland waar men na verloop van tijd zelfs meer moet betalen.

Datzelfde geldt ook voor een boete voor fout parkeren of het niet betalen voor parkeren. In de meeste gevallen kan iemand direct bij de “betaalpaal” de boete betalen door een bepaald bedrag te betalen wat op het ticket staat om zo de “multa” te annuleren. Zoniet kun je altijd terecht bij de lokale politie (Policia Local of Municipal).

In de brievenbus

Als men een boete uit Spanje thuis krijgt gestuurd heb je twee opties: of betalen via de website link die in de meeste gevallen in de brief vermeld wordt (multas.dgt.es) of wachten op de melding van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die bevoegd is om de buitenlandse boetes te innen (in het geval van Nederland).

Als iemand een verkeersovertreding begaat in Spanje dan mogen de autoriteiten van dat land de gegevens opvragen bij het RDW. Het RDW verstrekt dan de persoonsgegevens alleen aan een bevoegde instantie, in Spanje het Ministerio del Interior die de leiding heeft over de Spaanse verkeersdienst DGT. Onbevoegden hebben geen toegang tot deze gegevens.

Op de website van de ANWB lazen we dat je kunt weten of een brief echt is en uit Spanje komt door het volgende te controleren: de gegevens die op de brief staan wat betreft de overtreding zoals welke overtreding, datum en tijd, plaats, het kenteken, de naam van de eigenaar van het voertuig, het adres van de eigenaar en de instantie (in dit geval of het Ministerio del Interior of Dirección General de Tráfico (DGT). De website om boetes te betalen is multas-dgt.es (ook in het Engels).

Meer informatie over het betalen van boetes is te lezen op de website van het DGT (in het Engels)

Tarieven

De hieronder genoemde bedragen zijn slechts indicaties en kunnen verschillen in de praktijk door hoger of zelfs lager te zijn.

Snelheidsovertreding: Boetes tussen de 100 tot 600 euro afhankelijk van de overschrijding van de maximumsnelheid. Bij ernstige overtredingen kan een gevangenisstraf worden opgelegd.

Door rood licht rijden: Boetes vanaf 200 euro en eventueel een inname van het rijbewijs voor 1 tot 3 maanden (ook bij buitenlanders).

Overtreding inhaalverbod: Boetes vanaf 200 euro en eventueel een inname van het rijbewijs voor 1 tot 3 maanden (ook bij buitenlanders).

Overschrijding doorgetrokken streep: Boetes vanaf 200 euro en eventueel een inname van het rijbewijs voor 1 tot 3 maanden (ook bij buitenlanders).

Niet verlenen van voorrang: Boetes vanaf 200 euro en eventueel een inname van het rijbewijs voor 1 tot 3 maanden (ook bij buitenlanders).

Rijden zonder autogordel: Boetes vanaf 200 euro

Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden: Boetes vanaf 200 euro

Gebruik van een Bluetooth headset of hoofdtelefoon: Boetes vanaf 200 euro

Bedienen van navigatieapparatuur tijdens het rijden: Boetes vanaf 200 euro

Niet gebruiken van geel veiligheidsvestje: Boetes vanaf 200 euro (het gele vestje is verplicht in Spanje)

Gebruik van radarverklikker of stoorradar: Boetes vanaf 200 euro tot maximaal 6.000 euro.

Rijden onder invloed van alcohol: Boetes tussen de 500 en 1.000 euro en eventueel celstraf en ontzegging rijbevoegdheid.

Rijden onder invloed van drugs: Boetes vanaf 1.000 euro en eventueel celstraf en ontzegging rijbevoegdheid.

Parkeerovertreding: Vanaf 40 euro maar dat is erg afhankelijk waar, hoe en wat in Spanje.

Als men met een Spaans rijbewijs rijdt dan kan de eigenaar daarvan ook punten kwijtraken. In Spanje heeft men een puntenrijbewijs en worden per overtreding verschillende aantallen punten ingenomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. In mei 2015 hadden we via Sunnycars een auto bij Europcar op het vliegveld van Sevilla gehuurd. Weken na thuiskomst ontving ik een e-mail van Europcar dat ik een verkeersovertreding had begaan. Europcar zou 40 euro administratiekosten van mijn creditcard afschrijven. Ik heb gevraagd naar een kopie van die overtreding maar die mocht mij wegens privacy regels niet worden toegestuurd (…). Ik zou van de politie in Spanje wel meer horen zo werd mij verteld. Wel hoorde ik dat de overtreding binnen 10 minuten nadat ik de sleutel van de auto in ontvangst had genomen was begaan op de noord-zuid verbinding bij Sevilla terwijl wij juist op de weg oost-west hadden gereden. Sunnycars kon niets voor mij doen. Wel mijn creditcardbedrijf ! Zij zouden er voor zorgen dat er geen 40 euro zou worden afgeschreven. Van Europcar en van de politie heb ik nooit meer iets gehoord !! Gezien de vele klachten op internet over Europcar denk ik dat het een truc of probeersel is om even makkelijk 40 euro te innen.

 2. Werd vorig jaar met een huurauto geflits bij Malaga.
  Verhuurder stuurde mij eerst een mailtje in het Spaans (dacht dat het spam was) dus zo bij de rest van de spam.
  Aantal weken later kreeg ik een brief van de Spaanse cjib op de mat.
  Boete van €100 en de verhuurder bleek ook al €40 van mijn credit card afgeschreven te hebben voor hun administratiekosten (wtf recordgo?).
  Gelukkig had ik nog 3 dagen om binnen de termijn recht te maken op die 50% korting anders was ik €140 kwijt voor 6km/u te snel.

 3. Een jaar of 5 terug hadden wij een jonge hond in huis genomen. Zij had last van wagenziekte. Toen dat zich op de A23 voordeed ging ik van de autoweg af en stopte langs de serviceweg zodat de hond kon spugen. De Gardia Civil stopte en ik kreeg een bon. Vind ik niet eerlijk, waar kan men zijn beklag doen? Ander punt, wij zijn nu in Portugal. Bij de autoweg A28 staat een rood/wit bord met 100 om de max snelheid aan te geven, op dezelfde paal er onder staat een blauw bord met witte tekst 50. Wat betekent dat laatste bord?

  1. Terecht die boete. Als je weet dat de hond wagenziek is, waarom neem je die dan mee? En dan op de servicestrook gaan staan. Dat heet een noodstrook voor prioritaire wagens of omdat je in panne staat. Een hond die overgeeft is geen panne he dat kun je oplossen door op voorhand een laken in de auto te leggen en een natte doek te voorzien en parkeer dan op een parking. Jongens toch zeg

 4. In 2014 kreeg ik in Barcelona een boete voor fout parkeren.
  De boete was 90,00 euro, op de bon stond dat als ik binnen 48 uur zou betalen dan hoefde ik slechts 50% te betalen dus de volgende dag via de bank betaald en nooit meer iets gehoord.

 5. Ik had een overtreding in Spanje en betaalde mijn boete aan vijftig procent,groot was mijn verbazing dat ik na veertien een nieuwe aanmaning kreeg dat mijn boete niet was betaald.Heb hun aangetekend de bewijzen van mijn betaling opgestuurd maar zij hebben niets meer van zich laten horen.Wie doet deze administratie ?

 6. REED OP autoweg 10 km te snel 100 € boete dadelijk betaald in belgie à min 50 %
  dus gewoon 50 00 € betaald met mijn bank
  alles dus OK

 7. Als ik de tarieven voor de overtredingen zie, dan kan Spanje binnen het jaar van het begrotingstekort af zijn. De genoemde overtredingen worden zeer veelvuldig gemaakt, maar blijkbaar zelden beboet.

  1. Helemaal waar Louis, je ziet links en rechts dat er overtredingen worden gemaakt, zowel in de stad, op de provinciale wegen, op de autobanen en vooral op de rotondes.
   Net als 40 jaar geleden ontbreekt het maar al te vaak aan discipline en oplettendheid in het verkeer en een (goedkoop) rijexamen afleggen schijnt een lacher te zijn.
   Waar ik woon gebruikt 50% van de automobilisten zijn richtingaanwijzer.
   Ik moest een paar maanden geleden op de zebra een snelle zijsprong maken voor een auto die de hoek om kwam waar een dame aan het stuur zat zonder gordel, zonder richting aan te geven en met haar telefoon op het oor.
   Iedereen haalt daar zijn schouders bij op.
   Binnen mijn kring heb ik een Spaanse vriend die politieman is en ik zal zijn mening eens vragen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken