Boetes tot 3.000 euro voor op straat gooien mondkapjes in Spanje

Boetes tot 3.000 euro voor op straat gooien mondkapjes in Spanje
Beeld: Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Diverse gemeenten in Spanje zijn begonnen met het controleren van de inwoners op het op straat weggooien van gebruikte mondkapjes en plastic handschoenen die ter bescherming van het coronavirus dienen. Het verplicht dragen van een mondkapje in openbare en gesloten plaatsen in Spanje heeft ertoe geleid dat veel mensen onverantwoord hun gebruikte ‘mascarillas’ zonder pardon op straat gooien.

Het is niet iets nieuws en er wordt door veel mensen op social media al sinds de aanvang van de noodtoestand in Spanje over geklaagd maar vanwege de verplichting op het dragen van mondkapjes is de vervuiling op straat toegenomen. Daarbij gaat het met name om de mondkapjes die zonder pardon op straat worden gegooid alsof dit normaal is en plastic beschermingshandschoenen die eenmalig gebruikt worden in bijvoorbeeld supermarkten.

Het dragen van mondkapjes is verplicht maar men heeft ook de verplichting om er op een normale manier mee om te gaan en een mate van verantwoordelijkheid te nemen. In sommige gemeenten gaat men vanaf nu boetes tot 3.000 euro geven als de politie iemand betrapt op het zomaar op straat weggooien van mondkapjes en handschoenen (mascarilla y guantes).

Onder die gemeenten bevinden zich de stad Toledo in Castilla-La Mancha, de stad Burgos in Castilië en León, de gemeente Bollullos in de provincie Sevilla, Andalusië en Archene in Murcia. De kans is groot dat meer gemeenten gaan volgen.

Welke container

Veel mensen weten echter niet in welke afvalcontainer men de gebruikte mondkapjes, handschoenen en flesjes hygiënische gel moeten gooien. Het feit dat deze beschermende producten gemaakt zijn van verschillende materialen zoals latex, nitril, rubber, plastic en vinyl kan voor verwarring zorgen. 

In alle gevallen moeten de mondkapjes, plastic handschoenen en flesjes handgel in de grijze container gegooid worden, dus niet in de gele plastic afvalcontainers. Daarnaast wordt aangeraden om de gebruikte producten in een plastic zak te doen om zo eventuele verspreiding van het virus te voorkomen. We hebben het hier dan om personen die niet besmet zijn met het coronavirus want daarvoor gelden andere protocollen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.