menu: rubrieken, zoeken & meer

Waar mogen de inwoners van Spanje heen om op vakantie te gaan deze zomer?

Waar mogen de inwoners van Spanje heen om op vakantie te gaan deze zomer?
Beeld: Freepik

Waar mogen de inwoners van Spanje heen om op vakantie te gaan deze zomer?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Net zoals de Nederlanders en Belgen willen ook veel inwoners van Spanje graag op vakantie gaan om even uit de nachtmerrie van de corona-crisis te ontsnappen en even op adem te komen. Driekwart van de inwoners van Spanje heeft al aangegeven dat ze de vakantie ook deze zomer in eigen land zullen doorbrengen maar waar in het buitenland mogen/kunnen de inwoners van Spanje heen gaan deze zomer?

Volgens een recent onderzoek zal 77% van de inwoners van Spanje in eigen land een ‘staycation’ hebben deze zomer terwijl 23% van de inwoners van het land ervoor kiest toch naar het buitenland te gaan voor een welverdiende vakantie. In het eerste corona-jaar 2020 heeft 84% ervoor gekozen om in eigen land te blijven terwijl 16% ervoor koos naar het buitenland te reizen.

Maar als er gekeken wordt naar de pre-coronatijd was er in de zomermaanden sprake van 68% binnenlands toerisme en 32% internationaal of binnenlands toerisme. Maar waar kunnen de inwoners van Spanje nog op vakantie gaan binnen of buiten de Europese Unie, waar zijn de Spanjaarden welkom?

Tot nu toe lijkt het erop dat de Balearen en Canarische Eilanden de favoriete keuze is voor de inwoners van Spanje om deze zomer op vakantie te gaan. Maar zelfs daar moeten niet gevaccineerde reizigers die vanaf het vasteland naar de eilanden archipels reizen en corona-test laten afnemen of in quarantaine gaan om toegelaten te worden.

Hoe de situatie is na 1 juli dus nadat het Europese Covid Certificaat uitgebracht is weten we nog niet maar de kans is groot dat in ieder geval binnen de Europese Unie het reizen veel makkelijker zal worden voor zowel de gevaccineerde personen als die personen die Covid hebben gehad in de afgelopen 6 maanden of degene die een PCR-test heeft laten afnemen voor vertrek.

Landen

Er zijn ongeveer 70 landen die een PCR-test eisen voordat een reiziger het land binnen mag komen. Er zijn 18 landen die een reisrestricties hebben voor de reizigers uit Spanje, dat zijn Luxemburg, Zweden, Zwitserland, Andorra, Oekraïne, Polen, Kosovo, Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië, Montenegro, Roemenië, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Costa Rica, Jamaica, Mexico en Tanzania.

Internationaal gezien lijken de landen Costa Rica, Tanzania, Kenia, Malediven en Egypte de populairste keuzes te zijn. Maar dat wil niet zeggen dat de Spaanse reizigers geen PCR-test moeten laten afnemen om deze landen binnen te mogen komen.

Het dichtste bij huis zijn de landen Andorra, Portugal, Frankrijk en Italië. Andorra heeft alle reisrestricties opgeheven dus reizen naar dit bergstaatje is geen enkel probleem. Voor het reizen naar Frankrijk, Portugal en Italië is op dit moment een negatieve PCR-testuitslag verplicht maar die eis kan binnenkort komen te vervallen naarmate de zomer nadert.

Gevaccineerde inwoners van Spanje kunnen zonder PCR-test naar Griekenland reizen terwijl iedereen die naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Tunesië, België, Nederland, Cuba, Ierland, Polen of Thailand wil reizen of 10 tot 14 dagen (Ierland en Thailand) in quarantaine moet gaan of een negatieve PCR-testuitslag laten zien. Voor IJsland geldt een quarantaine van 5 dagen.

Het reizen naar de Verenigde Staten is voorlopig nog niet mogelijk en dat is voor veel reizigers uit Spanje vervelend want de VS is traditiegetrouw een favoriet vakantieland. Ook het reizen naar Argentinië, Finland, Marokko en Noorwegen is niet mogelijk op dit moment, net zoals de meeste Aziatische landen.