Spanje is 40 jaar lid van de NAVO met 125 duizend militairen en 22 missies

Spanje is 40 jaar lid van de NAVO met 125 duizend militairen en 22 missies
Beeld: Canva

Spanje is 40 jaar lid van de NAVO met 125 duizend militairen en 22 missies

MADRID – Spanje voegde zich 40 jaar geleden in 1982 bij de NAVO Bondgenootschap waarna het Spaanse leger bij 22 missies betrokken is geweest en 125 duizend militairen hebben deelgenomen aan tientallen oefeningen en missies in het buitenland. Op het moment van schrijven en middenin de spanningen met Rusland, heeft Spanje circa 1.400 militairen verdeeld over verschillende landen in actie. Daarnaast wordt op 28, 29 en 30 juni 2022 in Madrid de NAVO-top gevierd.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) of Organización del Tratado del Atlántico Norte (OTAN) in het Spaans is een na de Tweede Wereldoorlog opgerichte organisatie ter ondersteuning van het Noord-Atlantische Verdrag dat in Washington op 4 april 1949 werd getekend. Het NAVO-hoofdkwartier is gevestigd in de Brusselse plaats Haren.

Aanvankelijk deden België, Canada, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten mee. Later kwamen daar Turkije en Griekenland (1952), de Bondsrepubliek Duitsland (1955) en Spanje (1982) bij. Voor Spanje is dat in 2022 dus 40 jaar geleden en het lidmaatschap heeft veel missies waaraan Spaanse militairen hebben meegedaan opgeleverd.

Spanje heeft de afgelopen 40 jaar met middelen en troepen bijgedragen aan de belangrijkste missies en operaties van het Bondgenootschap in onder meer Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Libië, de Golf van Aden, de Hoorn van Afrika en Afghanistan. In totaal 22 missies waarbij 119 Spanjaarden het leven lieten, waaronder 2 tolken. 

Op dit moment zijn er meer dan 1.380 Spaanse militairen gestationeerd in diverse landen waaronder (sinds 2017) 350 militairen in Litouwen, 150 in Bulgarije en 320 op de drie fregatten die naar de Zwarte Zee zijn gestuurd. Daarbij moeten ook nog de piloten van de drie gevechtsvliegtuigen worden opgeteld die naar Bulgarije zijn gestuurd als onderdeel van de NAVO-actie waar 17 landen al vijf jaar aan deelnemen. In Litouwen staan sinds 2017 ook 80 geblindeerde voertuigen van het Spaanse leger gestationeerd.

In juni 2021 werd tijdens de bijeenkomst van het Atlantisch Bondgenootschap in Brussel besloten dat Spanje de gastheer wordt voor de NAVO-top in 2022. Het is de eerste keer sinds 25 jaar dat de NAVO-top in Spanje wordt georganiseerd omdat dit voor de laatste keer gebeurde op 8 en 9 juli in 1997.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.