skip to Main Content
Belastinginspecteurs doorzoeken Google hoofdkantoor in Madrid vanwege mogelijke fraude

Belastinginspecteurs doorzoeken Google hoofdkantoor in Madrid vanwege mogelijke fraude

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

google-madrid1aMADRID – Belastinginspecteurs en politieagenten hebben zichzelf deze donderdagmorgen gepresenteerd in het hoofdkantoor van de Amerikaanse zoekgigant Google in de Spaanse hoofdstad Madrid. Hacienda (belastingdienst) onderzoekt of Google zich wel gehouden heeft aan de belastingwetgeving in het land. Uiteraard zegt Google zelf dat dit het geval is maar de Spaanse belastingdienst denkt daar schijnbaar anders over. De inval bij Google valt samen op de dag dat de Spaanse belastingdienst een lijst heeft gepubliceerd met daarop meer dan 4.500 belastingfraudeurs of belastingontduikers.

Het lijkt erop dat de belastingdienst in Spanje haar pijlen nu heeft gericht op Google. Deze donderdag deden inspecteurs en agenten van de belastingdienst en politie een inval in het hoofdkantoor van Google in de Torre Picasso in Madrid. De Spaanse belasting deed dit onderzoek naar een vermeende fraude en belastingontduiking in verband met BTW-afdrachten en de betaling van de belasting aan niet-ingezetenen.

De Spaanse belastingdienst vermoedt dat het bedrijf, waarvan het Europese hoofdkantoor in Ierland is gevestigd, een deel van de activiteiten uitgevoerd op Spaans grondgebied niet aangeeft. Google zegt echter in een verklaring “Wij voldoen aan de belastingwetgeving in Spanje, zet zoals in alle landen waar wij actief zijn. We werken samen met de autoriteiten in Spanje om zoals altijd al hun vragen te beantwoorden”

Eerder dit jaar deden de Franse autoriteiten ook al een inval bij een lokaal Google kantoor in Parijs. Google wilde daarna een deal sluiten met de Franse belastingdienst maar die wilde daar niets van weten. Overigens zijn er wel meer grote bedrijven zoals Microsoft, Apple en Samsung die hun hoofdkantoren hebben in het belastingvoordelige Ierland maar wel miljoenen omzetten in Spanje. Het is niet helemaal bekend hoe zij hun belastingzaken regelen maar het zou dus zomaar kunnen voorkomen dat ook daar in de toekomst invallen worden gedaan – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken