skip to Main Content
Mariano Rajoy gaat met politieke leiders praten om zo snel mogelijk een regering te vormen in Spanje

Mariano Rajoy gaat met politieke leiders praten om zo snel mogelijk een regering te vormen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoy16bMADRID – Als het aan de Spaanse premier in functie Mariano Rajoy van de conservatieve volkspartij Partido Popular (PP) ligt begint hij nog deze donderdag met de gesprekken met de leiders van diverse politieke partijen zoals de PSOE, Podemos en Ciudadanos. Hij wil zo snel mogelijk een regering vormen om nog voor augustus aan de slag te kunnen gaan, iets wat volgens hem het beste is voor het land en haar inwoners.

Makkelijk zullen deze gesprekken echter niet gaan worden. Net zoals bij de verkiezingen in december 2015 werd de PP weliswaar de grootste partij met bijna 8 miljoen stemmen maar willen de andere partijen voorlopig nog niets weten van een regering met de PP weten. De partij van Mariano Rajoy moet echter wel gaan samenwerken met een of meerdere andere partijen want anders zal de PP niet genoeg zetels hebben om een regering te kunnen vormen en ontstaat dezelfde patstelling als na de vorige verkiezingen in 2015.

Volgens Mariano Rajoy is het noodzaak om nog voor het begin van augustus een nieuwe regering te hebben, uiteraard met hem als premier en zijn partij op alle belangrijke ministerposten. In oktober moet de regering namelijk de begroting voor 2017 presenteren en daar is tijd voor nodig.

Op 19 juli zal er een nieuw parlement gekozen worden waarbij vertegenwoordigers van alle partijen hun zetel in beslag nemen. Tijdens dit proces zal Rajoy om steun vragen voor het vormen van een regering. De PSOE wil daar echter voorlopig nog niets van weten, net zoals de Ciudadanos en Podemos partijen. Het zal dus niet makkelijk gaan worden voor Rajoy om deze partijen te overtuigen. Een ding is echter wel (min of meer) zeker en dat is dat geen enkele politieke partij een derde verkiezingsronde ziet zitten.

Ondertussen begrijpen nog steeds veel Spanjaarden niet hoe het mogelijk is dat een partij zoals de PP, de laatste jaren bijna non-stop in beeld vanwege corruptie en fraude binnen de partij, als grootste partij gekozen kan worden. Een van de weinige verklaringen die men kan vinden is het feit dat men bang is voor veranderingen of er een gebrek aan alternatieven is. Daarnaast meent men dat de Brexit van enkele dagen voor de verkiezingen voor een ommekeer heeft gezorgd bij veel stemmers. Hoe dan ook, het is nu aan de PP om een regering te vormen, iets wat Rajoy na de laatste verkiezingen weigerde te doen omdat hij van niemand steun kreeg. Overigens is dat nu eigenlijk niet veel veranderd – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken