skip to Main Content
Meest voorkomende netto maandsalaris komt niet boven de 1.000 euro uit in Spanje

Meest voorkomende netto maandsalaris komt niet boven de 1.000 euro uit in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) zijn de salarissen in Spanje in vergelijking met andere EU landen laag te noemen waarbij het meest voorkomende bruto jaarsalaris vast kwam te staan op 16.500 euro. Dat bedrag wordt verdeeld in 14 betalingen, dus 12 maandsalarissen en 2 maanden extra, wat neerkomt op nog geen 1.000 euro netto per maand.

Het merendeel van de Spaanse arbeiders is nog niet eens een “mileurista” ofwel iemand die 1.000 euro per maand verdient aangezien de werkelijke netto maandsalarissen voor veel Spanjaarden lager zijn. Toch geven de onderzoeksresultaten van het INE aan dat het gemiddelde bruto jaarsalaris 23.106 euro is wat weer 6.600 euro meer is dan het meest voorkomende gemiddelde bruto jaarsalaris van 16.500 euro. Het verschil zit hem in het feit dat er een relatief kleine groep is die een enorm hoog salaris heeft waardoor het gemiddelde in Spanje hoger uitvalt en er een situatie ontstaat, althans op papier, die niet realistisch is.

Als er gekeken wordt naar bedrijfssectoren valt op dat in de horeca, een van de belangrijkste sectoren in het land (ook in het toerisme) het gemiddelde bruto jaarsalaris nog geen 14.000 euro is, om precies te zijn 13.977 euro. Dat is bijna 40% minder dan het gemiddelde in Spanje. Daarnaast komt nog eens kijken dat veel contracten in de horeca- en dienstverlening sector in het toerisme vaak tijdelijke contracten zijn waarbij de salarissen slechts verdient worden in de zomermaanden.

Uit de gegevens van het INE onderzoek is gebleken dat de hoogste jaarsalarissen te vinden zijn in de energiesector met een gemiddeld bruto jaarsalaris van 51.919 euro. Deze sector wordt gevolgd door de bank en financiën sector met gemiddeld 41.547 euro en informatica en IT met gemiddeld 33.046 euro. Helemaal onderaan de lijst staat de horecasector met een gemiddeld bruto jaarsalaris van 13.977 euro en net daarboven administratieve werkzaamheden met een jaarsalaris van gemiddeld 15.948 euro.

Ook blijkt dat vrouwen in Spanje nog steeds minder verdienen voor hetzelfde werk dat verricht wordt waarbij de salarissen ongeveer 77% van de maandsalarissen van mannen zijn. Met andere woorden, gemiddeld verdienen vrouwen in Spanje 23% minder voor dezelfde werkzaamheden. Weliswaar is dat verschil de laatste jaren steeds kleiner aan het worden maar het lijkt een langzaam proces te zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. zeg mij nu een keer welk lang GEEN tonnen euro’s krijgt?
  ja in Merkelland, Duitsland, maar ja daar werken velen tussen de 5 en 8 euro per uur, daar is dan geen werkloosheid, die gaan ook in het zwart werken hoor om goed te kunnen leven of wat denk je? daar wonen gezinnen samen om alles te kunnen betalen en ik kan het weten want heb er gewerkt, niet aan een Duits loon natuurlijk dus niet te vlug oordelen over de mensen

  1. Neen , hoezo? Maar enkel blinden zien niet dat de gemiddelde spanjaard een luxe leventje leid waar velen jaloers op kunnen zijn. Tegelijk ontvangt Spanje jaarlijks tonnen Euro´s uit Brussel om het land overeind te houden. dit zijn contrasten waar je niet naast kunt kijken en die bij vele noord europeanen in het verkeerde keelgat schiet.

   1. Nou, jij bent echt helemaal maf. Je hebt geen idee waar je het overhebt. “Een luxe leventje.! Je komt zeker zelf alleen maar in die gelegenheden waar Audi’s en BMW’s voor de deur staan van die rijke bovenlaag in Spanje die het graag een ander inwrijven dat zij van het geld van de gewone man het flink kunnen laten rollen. Misschien eens je oogkleppen afzetten en om je heen kijken onder de gewone mensen. Ik woon in een gewone drukke regio een half uurtje vanaf de kust en heb zelf Spaans personeel in dienst. Die verdienen een gewoon vast gesteld loon dat minder is dan mijn alleenstaande moeder-nichtje in Nederland als uitkering opstrijkt. En ondanks dat ik in de buurt woon van een stadje met volgens WikiPedia het hoogste aantal miljonairs per hoofd van de bevolking van Europa (Ibi) heb ik hier vele gezinnen gezien die door de crisis onder omstandigheden wonen en werken die in menig 3e wereld land niet zouden misstaan. Maar ja, daar heb jij vanuit je luie stoel met je vaste Nederlandse inkomen natuurlijk geen weet van. Misschien eens om je heen kijken voordat je onzin uitkraait. Volgens mij ben je zelf een luxe varkentje die het niet kan hebben dat anderen soms nog meer hebben dan jij…

    1. Rudy Puist, jij bent ook helemaal gek hoor, jij geeft zelf aan uw Spaans personeel uit te buiten door ze minder te betalen dan een uitkering uit Nederland, naar horen zeggen zijn de uitkeringen in Nederland trouwens zeer hoog te noemen maar daar kan ik als niet hollander niet van meespreken, maar je zou al kunnen beginnen met uw personeel een normaal loon uit te betalen gezien de hoge levensduurte in spanje. Indien jij objectief bent zal je ook wel zien dat ook de ´´gewone´´ spanjaard graag de schijn hoog houd met dure wagens en dagelijkse restaurantbezoekjes en tegelijk in krotwoningen wonen en dit kan enkel middels zwart werk. Maar dat zal bij u ook wel niet toegelaten zijn zeker?

 2. Vandaar de overvolle restaurants, met Spanjaarden, met de parkings vol Audi en Mercedes wagens.

  1. Bijna iedere Spanjaard klust er zwart bij dus dat zie je niet terug in de cijfers.

  2. Maar dat is niet iedereen in spanje. Even verder kijken, in die buurten die niet toeristisch zijn en het echte volk leren kennen … er is veel armoede in spanje en ook veel onzichtbare armoede

   1. Ik lach me stuk om een aantal reacties hier. Ik woon 3 jaar in Valencia en ik kan wel degelijk met zekerheid zeggen dat men hier ABSOLUUT geen rijkeluizen-leventje lijdt. Het werkeloosheidspercentage is momenteel 22%, wat drie jaar geleden nog 26% was, dit in vergelijking genomen met de schrammele 12% in Nederland.

    Het gemiddelde maandsalaris ligt hier op 1600 bruto, wat ENORM laag is. De vaste lasten zijn in Spanje daarentegen een stuk lager in Nederland, maar men heeft het niet breed. Neem eens een kijk op de gemiddelde auto die hier in Valencia rondrijdt. Meer dan 70% zit onder de krassen, deuken en heeft andere mankementen, men is niet goed verzekerd.

    Er heerst veel armoede in Spanje. Ik lach me oprecht kapot als ik oppervlakkige meningen hoor als “iedereen klust in Spanje zwart bij”, of “elke dag naar restaurants gaan kan enkel via zwart werk”. Echt waar, hoe dom kan je zijn, vergeef me voor m’n taalgebruik maar ik weet even niet hoe ik het anders kan verwoorden.

    De cultuur die in Spanje heerst is erg anders in vergelijking met die in Nederland, men geeft liever iedere dag 4euro uit aan een kop koffie en een broodje, dan dat men thuis hun brood smeert (bijvoorbeeld). Het leven is in Spanje nou eenmaal goedkoper.

    Conclusie: stop a.u.b. met het gooien van idiote meningen die je op geen enkele manier kan onderbouwen. Zodra je feiten op papier zet kan je pas serieus genomen worden.

    Groet,

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken