Search
menu
Search

Europees Parlement wil EU-subsidies stierenvechten Spanje stopzetten

Oeps ... foto ontbreekt!

Europees Parlement wil EU-subsidies stierenvechten Spanje stopzetten

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Dankzij een voorstel van de Nederlandse Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een meerderheid van het Europees Parlement eind mei besloten de landbouwregels dusdanig aan te gaan passen zodat er geen Europees subsidiegeld meer gaat naar alles wat met het stierenvechten te maken heeft in Spanje. Volgens schattingen komt er nu nog jaarlijks voor miljoenen aan EU-geld terecht bij de vechtstieren fokkers in Spanje.

Al in 2015 nam het Europees Parlement een voorstel aan om fokkers van vechtstieren uit te zonderen van Europese landbouwsubsidies. De Europese Commissie – het dagelijkse EU-bestuur dat het verzoek moet uitvoeren – bleef echter volhouden dat onder de huidige landbouwregels niet te voorkomen is dat geld van Europese belastingbetalers bij stierengevechten terecht komt.

“Het is nu aan de Europese Commissie om de regels zodanig aan te passen dat er geen cent meer terecht komt bij stierengevechten. De landbouwregels worden de komende jaren toch al drastisch aangepast, dus dit is het ideale moment om subsidies voor stierenvechten eindelijk te schrappen. Stierenvechten is pure dierenmishandeling die bij veel mensen weerstand oproept. Het is onacceptabel dat mensen uit Nederland en de rest van Europa hier ongewild aan meebetalen,” aldus Anja Hazekamp van de PvdD.

De Spaanse Partij voor de Dieren (PACMA) schreeuwt “VICTORIA” op haar website en looft het werk van de Nederlandse collega en Europarlementariër Anja Hazekamp. Het is een grote overwinning op Europees en Spaans vlak en hopelijk zal het een begin zijn van een Europees verbod op het voor vermaak doden van stieren (met als excuus dat het traditie is) in Spanje.

Volgens de Nederlandse PvdD zegsman mag het mogelijk zijn dat inwoners van landen als Nederland, België, Duitsland etc. meebetalen aan het doden van stieren en het dierenleed in Spanje. De Spaanse Partij voor de Dieren hoopt net zoals de Nederlandse collega’s dat de Europese Commissie het voorbeeld volgt van het Europees Parlement en er een definitief einde komt aan de Europese subsidie op het doden van dieren.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?