Europees Parlement wil EU-subsidies stierenvechten Spanje stopzetten

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Dankzij een voorstel van de Nederlandse Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een meerderheid van het Europees Parlement eind mei besloten de landbouwregels dusdanig aan te gaan passen zodat er geen Europees subsidiegeld meer gaat naar alles wat met het stierenvechten te maken heeft in Spanje. Volgens schattingen komt er nu nog jaarlijks voor miljoenen aan EU-geld terecht bij de vechtstieren fokkers in Spanje.

Al in 2015 nam het Europees Parlement een voorstel aan om fokkers van vechtstieren uit te zonderen van Europese landbouwsubsidies. De Europese Commissie – het dagelijkse EU-bestuur dat het verzoek moet uitvoeren – bleef echter volhouden dat onder de huidige landbouwregels niet te voorkomen is dat geld van Europese belastingbetalers bij stierengevechten terecht komt.

“Het is nu aan de Europese Commissie om de regels zodanig aan te passen dat er geen cent meer terecht komt bij stierengevechten. De landbouwregels worden de komende jaren toch al drastisch aangepast, dus dit is het ideale moment om subsidies voor stierenvechten eindelijk te schrappen. Stierenvechten is pure dierenmishandeling die bij veel mensen weerstand oproept. Het is onacceptabel dat mensen uit Nederland en de rest van Europa hier ongewild aan meebetalen,” aldus Anja Hazekamp van de PvdD.

De Spaanse Partij voor de Dieren (PACMA) schreeuwt “VICTORIA” op haar website en looft het werk van de Nederlandse collega en Europarlementariër Anja Hazekamp. Het is een grote overwinning op Europees en Spaans vlak en hopelijk zal het een begin zijn van een Europees verbod op het voor vermaak doden van stieren (met als excuus dat het traditie is) in Spanje.

Volgens de Nederlandse PvdD zegsman mag het mogelijk zijn dat inwoners van landen als Nederland, België, Duitsland etc. meebetalen aan het doden van stieren en het dierenleed in Spanje. De Spaanse Partij voor de Dieren hoopt net zoals de Nederlandse collega’s dat de Europese Commissie het voorbeeld volgt van het Europees Parlement en er een definitief einde komt aan de Europese subsidie op het doden van dieren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

22
Reageer op dit artikel

12 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Miel

`…Er is geen Spaans woord voor hetgeen waar wij “stierengevecht” tegen zeggen. Het is immers géén gevecht; het is geen wedstrijd, er is geen winnaar of verliezer, de uitkomst staat immers vantevoren vast. Het is een voorstelling: eentje waarbij er een kunstwerk gemaakt wordt in de aanwezigheid van duizenden toeschouwers. Eentje waarbij de kunstenaar zijn leven in de waagschaal stelt – en dat is uniek – om een goed kunstwerk te vervaardigen en waarbij het duidelijk is dat de stier gedood zal worden. Het gaat alleen om de artisticiteit in de uitvoering. In een corrida is de wijze waarop de… Lees verder »

Anoniem

Je kan het verbloemen zoals jij het wil. In een slachthuis wordt een dier in 1 sec gedood. Bij dit “spelletje” worden er om te beginnen enkele staken in zijn schoft gestoken. De doodstrijd duurt wel merkbaar langer

liliane.vervliet@skynet.be

‘t Ja zo kan je het natuurlijk ook bekijken.Deze stieren sterven een eervolle dood.Zij hebben ook de kans om de tegenstander te verwonden,zelfs dodelijk.

Wizza

Het was in de eerste plaats natuurlijk al van de zotte dat er van ons zuurverdiende geld meebetaald wordt om dieren te martelen en doden voor het vermaak van een aantal zieke geesten. Hopelijk is dit de volgende nagel aan de doodskist van de Tauromaquia!

liliane.vervliet@skynet.be

Ik lig van stoel op de grond,met mijn mond open zelfs.Iedereen gilt moord en brand over die stierengevechten en ZEER TERECHT en dan hoor je dat die idiote EU onrechtstreeks een sponsor is!

Dumont

Viel bijna van mijn stoel toen ik las dat Europa zo wie zo onrechtstreeks geld geeft aan die barbaarse praktijken die stierengevechten tenslotte zijn. Als mijn belastingsgeld daaraan wordt gegeven mogen ze, wat mij betreft, de boel opdoeken. Europa is ziek en niet alleen wat het migrantenprobleem betreft….

Dumont

Viel bijna van mijn stoeltoen ik la

Anoniem

Fran, ik ben het helemaal met je eens. Dat stompzinnige Halal gedoe waar de supermarkten ook in Nederland vrijwillig aan mee doen, zou ook compleet verboden moeten worden. Praat je over dierenmishandeling van het ergste soort dan zijn het wel die idiote die Halal slachten en die sukkels die het in hun winkel toelaten en dus meewerken aan deze gruwelijke vorm van dierenmishandeling.
Zoals o.a. de Albert Heijn waar ik zo gauw ik dit wist niet meer geweest ben.

emma c.

en kosher slachten. al even achterlijk.

Harrie

Het is belachelijk dat dit weer door een EU geregeld mot worden,nog maller is dat hier subsidie voor bestaat.
Spanje zou zich moeten tonen en het zelf regelen.
Ook het ritueel slachten moet onmiddellijk worden afgeschaft.
De overconsumptie van vlees is nergens voor nodig, als iedereen zijn steentje wil bijdragen, goed te bereiken..
De politieke partijen willen wanhopig weten hoe zede kiezers kunnen prikkelen.
Als ze beginnen met de wensen van het volk te laten prevaleren boven hun persoonlijke wensen, en vooral dat ze eerlijk zijn, komen we al een heel eind. Maar dat zal wel teveel gevraagd zijn.

Fran Carlos

Slotzin klopt volgens mij niet: “…er een definitief einde komt aan de Europese subsidie op het doden van dieren.” Dat lijkt me te rooskleurig voorgesteld. Ik zag en las laatst een reportage over het onverdoofd halal slachten, dat door de massa import van de islam overal in Europa toenemend gebeurt. Nou, daarbij vergeleken is een stierengevecht onschuldig kleuterschoolwerk. Die stieren zijn tenminste nog vechtstieren die soms winnen, de onschuldige schapen en runderen hebben totaal geen kans.

Juan74

Kijk Fran heeft daar gewoon een enorm goed punt!
En zoals ik hieronder schreef, er zijn nog vele andere manieren waarop wij als mensen de dieren misbruiken….
Stierenvechten…100% een nee voor mij, maar mensen die zo fanatiek tegen zijn, zouden dan ook veganist moeten zijn, dan zouden ze pas echt tonen dat ze tegen elke vorm van dierenleed zijn.

Fran Carlos

PS: Overigens heet de Partij voor de Dieren al meermaals het initiatief genomen om onverdoofd slachten wettelijk te vebieden. Maar wat dacht U: godsdiensten zijn boven iedere wet verheven. Ik zie liever vreedzame mensen bij een stierengevecht, dan al die geïndoctrineerde opgehitste met hun kont omhoog liggende moslims in de moskee.

de baetselier

Halal slachten is in Vlaanderen verboden dacht ik.trouwens niet alleen moslims maar ook orthodokse joden doen dat.De politici die dit in het begin toegelaten hebben zijn even schuldig

Regina

Is al gelijk waar het initiatief vandaan komt, werd inderdaad tijd om dit dierenleed te stoppen

Anoniem

Dat het nog zo is, is al zeer bijzonder!!!

Jean COUTEREEL

Wat mij weer enorm verwonderd is dat het initiatief niet komt vanuit Spanje maar wel weer van een groep mensen of maw een bevolking dçie hier helemaal niks mee te maken heeft…
Het is wta mij betreft weer zoiets als de moslimbevolking in eender welk land ver weg van nederland of België die hun eis stellen ‘weg met zwarte piet’…
Mensen die zich moeien met andere culturen en hun gewoontes of tradieties zijn het slechts denkbare op deze wereld….

Anoniem

Met zwarte piet is geen dierenleed gemoeid. Elk initiatief om dit te voorkomen is goed…ook al zou dit komen van de andere kant vd wereld

emma c.

Als belastingbetaler wens ik deze achterlijke traditie niet te sponsoren.

Juan74

Maar zou de EU ook meebetalen aan het Sinterklaas feest denk je?? Ik begrijp wat je zegt, ik erger me ook dood aan die hele Zwarte Pieten discussie, maar in een democratie is het geven en nemen. Iemand dient een verzoek in, daar wordt over gestemd en dit is het resultaat. De EU bemoeit zich daarmee (nog) niet met een lokale, Spaanse aangelegenheid, maar zet enkel de directe subsidies stop die naar het stierenvechten gaan. Wat wel zeer opvallend is inderdaad is dat de NL Partij voor de dieren iets klaar heeft gekregen wat de Spaanse partij voor de dieren… Lees verder »

Theresia

Dit heeft niets met cultuur te maken, wel met dierenmishandeling!!!

scheveneels_chris@hotmail.com

Eindelijk het werd hoogtijd dat de EU dit stop zet had al veel eerder moeten gebeuren

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.