skip to Main Content
Europees Parlement wil EU-subsidies stierenvechten Spanje stopzetten
Pixabay

Europees Parlement wil EU-subsidies stierenvechten Spanje stopzetten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

EU-Parlement wil geen subsidies stierenvechten Spanje

Pixabay

MADRID – Dankzij een voorstel van de Nederlandse Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een meerderheid van het Europees Parlement eind mei besloten de landbouwregels dusdanig aan te gaan passen zodat er geen Europees subsidiegeld meer gaat naar alles wat met het stierenvechten te maken heeft in Spanje. Volgens schattingen komt er nu nog jaarlijks voor miljoenen aan EU-geld terecht bij de vechtstieren fokkers in Spanje.

Al in 2015 nam het Europees Parlement een voorstel aan om fokkers van vechtstieren uit te zonderen van Europese landbouwsubsidies. De Europese Commissie – het dagelijkse EU-bestuur dat het verzoek moet uitvoeren – bleef echter volhouden dat onder de huidige landbouwregels niet te voorkomen is dat geld van Europese belastingbetalers bij stierengevechten terecht komt.

“Het is nu aan de Europese Commissie om de regels zodanig aan te passen dat er geen cent meer terecht komt bij stierengevechten. De landbouwregels worden de komende jaren toch al drastisch aangepast, dus dit is het ideale moment om subsidies voor stierenvechten eindelijk te schrappen. Stierenvechten is pure dierenmishandeling die bij veel mensen weerstand oproept. Het is onacceptabel dat mensen uit Nederland en de rest van Europa hier ongewild aan meebetalen,” aldus Anja Hazekamp van de PvdD.

De Spaanse Partij voor de Dieren (PACMA) schreeuwt “VICTORIA” op haar website en looft het werk van de Nederlandse collega en Europarlementariër Anja Hazekamp. Het is een grote overwinning op Europees en Spaans vlak en hopelijk zal het een begin zijn van een Europees verbod op het voor vermaak doden van stieren (met als excuus dat het traditie is) in Spanje.

Volgens de Nederlandse PvdD zegsman mag het mogelijk zijn dat inwoners van landen als Nederland, België, Duitsland etc. meebetalen aan het doden van stieren en het dierenleed in Spanje. De Spaanse Partij voor de Dieren hoopt net zoals de Nederlandse collega’s dat de Europese Commissie het voorbeeld volgt van het Europees Parlement en er een definitief einde komt aan de Europese subsidie op het doden van dieren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 22 reacties
 1. `…Er is geen Spaans woord voor hetgeen waar wij “stierengevecht” tegen zeggen. Het is immers géén gevecht; het is geen wedstrijd, er is geen winnaar of verliezer, de uitkomst staat immers vantevoren vast.
  Het is een voorstelling: eentje waarbij er een kunstwerk gemaakt wordt in de aanwezigheid van duizenden toeschouwers. Eentje waarbij de kunstenaar zijn leven in de waagschaal stelt – en dat is uniek – om een goed kunstwerk te vervaardigen en waarbij het duidelijk is dat de stier gedood zal worden. Het gaat alleen om de artisticiteit in de uitvoering. In een corrida is de wijze waarop de stier sterft belangrijker: niet anoniem in een steriel slachthuis of als vuilnis in de stalen kaken van een dragline, maar waardig en met respect, voor de ogen van duizenden.
  Alle handelingen tijdens een corrida worden in de Spaanse taal aangegeven met één werkwoord: torear, waarbij ze dus van het woord toro (= stier) een werkwoord gemaakt hebben. Dit bevestigt eveneens dat er absoluut géén sprake is van een gevecht, zoals veel van mijn landgenoten denken! …’

  Zo kan je het ook zien natuurlijk en dan spreken we hier over het subsidiëren van kunst.

  1. Je kan het verbloemen zoals jij het wil. In een slachthuis wordt een dier in 1 sec gedood. Bij dit “spelletje” worden er om te beginnen enkele staken in zijn schoft gestoken. De doodstrijd duurt wel merkbaar langer

  2. ‘t Ja zo kan je het natuurlijk ook bekijken.Deze stieren sterven een eervolle dood.Zij hebben ook de kans om de tegenstander te verwonden,zelfs dodelijk.

 2. Het was in de eerste plaats natuurlijk al van de zotte dat er van ons zuurverdiende geld meebetaald wordt om dieren te martelen en doden voor het vermaak van een aantal zieke geesten. Hopelijk is dit de volgende nagel aan de doodskist van de Tauromaquia!

 3. Ik lig van stoel op de grond,met mijn mond open zelfs.Iedereen gilt moord en brand over die stierengevechten en ZEER TERECHT en dan hoor je dat die idiote EU onrechtstreeks een sponsor is!

 4. Viel bijna van mijn stoel toen ik las dat Europa zo wie zo onrechtstreeks geld geeft aan die barbaarse praktijken die stierengevechten tenslotte zijn. Als mijn belastingsgeld daaraan wordt gegeven mogen ze, wat mij betreft, de boel opdoeken. Europa is ziek en niet alleen wat het migrantenprobleem betreft….

 5. Fran, ik ben het helemaal met je eens. Dat stompzinnige Halal gedoe waar de supermarkten ook in Nederland vrijwillig aan mee doen, zou ook compleet verboden moeten worden. Praat je over dierenmishandeling van het ergste soort dan zijn het wel die idiote die Halal slachten en die sukkels die het in hun winkel toelaten en dus meewerken aan deze gruwelijke vorm van dierenmishandeling.
  Zoals o.a. de Albert Heijn waar ik zo gauw ik dit wist niet meer geweest ben.

 6. Het is belachelijk dat dit weer door een EU geregeld mot worden,nog maller is dat hier subsidie voor bestaat.
  Spanje zou zich moeten tonen en het zelf regelen.
  Ook het ritueel slachten moet onmiddellijk worden afgeschaft.
  De overconsumptie van vlees is nergens voor nodig, als iedereen zijn steentje wil bijdragen, goed te bereiken..
  De politieke partijen willen wanhopig weten hoe zede kiezers kunnen prikkelen.
  Als ze beginnen met de wensen van het volk te laten prevaleren boven hun persoonlijke wensen, en vooral dat ze eerlijk zijn, komen we al een heel eind. Maar dat zal wel teveel gevraagd zijn.

 7. Slotzin klopt volgens mij niet: “…er een definitief einde komt aan de Europese subsidie op het doden van dieren.” Dat lijkt me te rooskleurig voorgesteld. Ik zag en las laatst een reportage over het onverdoofd halal slachten, dat door de massa import van de islam overal in Europa toenemend gebeurt. Nou, daarbij vergeleken is een stierengevecht onschuldig kleuterschoolwerk. Die stieren zijn tenminste nog vechtstieren die soms winnen, de onschuldige schapen en runderen hebben totaal geen kans.

  1. Kijk Fran heeft daar gewoon een enorm goed punt!
   En zoals ik hieronder schreef, er zijn nog vele andere manieren waarop wij als mensen de dieren misbruiken….
   Stierenvechten…100% een nee voor mij, maar mensen die zo fanatiek tegen zijn, zouden dan ook veganist moeten zijn, dan zouden ze pas echt tonen dat ze tegen elke vorm van dierenleed zijn.

  2. PS: Overigens heet de Partij voor de Dieren al meermaals het initiatief genomen om onverdoofd slachten wettelijk te vebieden. Maar wat dacht U: godsdiensten zijn boven iedere wet verheven. Ik zie liever vreedzame mensen bij een stierengevecht, dan al die geïndoctrineerde opgehitste met hun kont omhoog liggende moslims in de moskee.

   1. Halal slachten is in Vlaanderen verboden dacht ik.trouwens niet alleen moslims maar ook orthodokse joden doen dat.De politici die dit in het begin toegelaten hebben zijn even schuldig

 8. Wat mij weer enorm verwonderd is dat het initiatief niet komt vanuit Spanje maar wel weer van een groep mensen of maw een bevolking dçie hier helemaal niks mee te maken heeft…
  Het is wta mij betreft weer zoiets als de moslimbevolking in eender welk land ver weg van nederland of België die hun eis stellen ‘weg met zwarte piet’…
  Mensen die zich moeien met andere culturen en hun gewoontes of tradieties zijn het slechts denkbare op deze wereld….

  1. Met zwarte piet is geen dierenleed gemoeid. Elk initiatief om dit te voorkomen is goed…ook al zou dit komen van de andere kant vd wereld

  2. Maar zou de EU ook meebetalen aan het Sinterklaas feest denk je??
   Ik begrijp wat je zegt, ik erger me ook dood aan die hele Zwarte Pieten discussie, maar in een democratie is het geven en nemen. Iemand dient een verzoek in, daar wordt over gestemd en dit is het resultaat.

   De EU bemoeit zich daarmee (nog) niet met een lokale, Spaanse aangelegenheid, maar zet enkel de directe subsidies stop die naar het stierenvechten gaan.

   Wat wel zeer opvallend is inderdaad is dat de NL Partij voor de dieren iets klaar heeft gekregen wat de Spaanse partij voor de dieren niet is gelukt kennelijk. Ik weet zo even niet of de Spaanse partij een zetel heeft in Brussel maar de NL tegenhanger dus wel.

   Of Brussel echt zo ver gaat om zaken te gaan verbieden??
   Ach men moet in NL ook eens de boter van het hoofd halen, hoeveel dieren worden daar niet dagelijks mishandeld in de vleesindustrie….de megastallen, nog altijd dieren in veel te krappe hokken houden etc….bont fokkers, ik ben echt niet voor het stierenvechten, begrijp me goed, maar in veel andere EU landen worden ook dagelijks dieren misbruikt voor het vermaak van de mens, maar dan is dat het vermaak dat ze in de mond steken.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken