Oudste stad van Spanje bevindt zich in Almería en is 5.200 jaar oud

Oudste stad van Spanje bevindt zich in Almería en is 5.200 jaar oud
Beeld: Wikimedia

Oudste stad van Spanje bevindt zich in Almería en is 5.200 jaar oud

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Zoals de geschiedenisboeken ons tot nu toe altijd hebben geleerd is de oudste stad van Spanje en van West-Europa Cádiz maar de kans is groot dat deze boeken nu herschreven moeten worden. Archeologen menen namelijk dat de oudste stad die in het huidige Spanje gebouwd werd niet Cádiz is maar Los Millares in de provincie Almería.

Cádiz is opgericht in 1104 voor Christus. Maar Los Millares op zo’n 22 kilometer ten noorden van Almería stad en in de gemeente Santa Fe de Mondújar is volgens de archeologen en onderzoekers van de Universidad de Granada reeds 5.200 jaar geleden gesticht. 

Het bewoonde gebied van Los Millares was 6 hectare groot en bood huisvesting aan tenminste 1.500 inwoners, een voor die tijd ongewoon groot aantal. De stad werd gevormd rond een heilige megalithische necropolis die bestaat uit 80 monumentale graven. Los Millares gaf haar naam aan de Los Millares-cultuur welke van groot belang was voor het ontstaan van de Bronstijdculturen van Spanje en Portugal.

De resultaten van het archeologische onderzoek van de Universiteit van Granada zijn gepubliceerd in het magazine Archaeological and Anthropological Sciences. Ook voor de archeologen was het een verrassende ontdekking want men had dit niet verwacht.

De nederzetting werd in 1891 ontdekt tijdens de aanleg van de spoorweg door de vallei van de Rio Andarax. De Belgische archeoloog Louis Siret verrichtte de eerste opgraving. Later volgden nog meerdere opgravingen.

Na onderzoek heeft men bij de heilige en funeraire plaats in 80 collectieve graven de resten van honderden lichamen gevonden. Deze werden daar samen met exotische voorwerpen zoals amber, ivoor en eierschalen van struisvogels gevonden. Daarom denken de onderzoekers dat de inwoners van Los Millares afkomstig waren van Afrika en Azië.

De stad bestond uit ronde metselwerk hutten en een verhoging van organisch materiaal bedekt met modder. Het waren unieke en niet-gecompartimenteerde ruimtes, die clan structuren binnenin groepeerden, wat aangeeft dat de bewoners volgens een collectivistisch model leefden. Ze leefden van vee en landbouw, voornamelijk koeien, schapen, varkens, gerst, tarwe, bonen en erwten maar ze beoefenden ook gespecialiseerde ambachten zoals met koper.

De onderzoekers menen dat de stad bijna een millennium in gebruik was tot ongeveer 4.300 jaar geleden. Rond 2.500 voor Christus werd de stad verlaten en trok de bevolking zich terug in het achterland. De stad die opgedeeld was in vier grote ommuurde delen was 2.200 jaar voor onze jaartelling uitgestorven.

Ga naar de inhoud