menu: rubrieken, zoeken & meer

Reizen vanaf 1 juli met het digitale EU-Covid certifcaat: informatie over Spanje, Nederland en België

Reizen vanaf 1 juli met het digitale EU-Covid certifcaat: informatie over Spanje, Nederland en België
Beeld: 123rf (aangepast)

Reizen vanaf 1 juli met het digitale EU-Covid certifcaat: informatie over Spanje, Nederland en België

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf donderdag 1 juli wordt het reizen binnen de Europese Unie makkelijker vanwege de ingebruikname van het digitale EU-Covid certifcaat in 27 EU-lidstaten. Vanaf 1 juli gelden er andere in- en uitreisregels voor o.a. Spanje, Nederland en België. In dit artikel leggen we ze voor deze landen uit aan de hand van de officiële websites van de autoriteiten per land.

Laatste aanpassing: dinsdag 13 juli om 12.30 uur

Het reizen van Nederland of België naar Spanje en van Spanje naar Nederland of België moet vanaf donderdag 1 juli makkelijker worden vanwege het digitale EU-Covid certifcaat. Dit document is in Spanje al sinds 7 juni aan te maken, sinds 16 juni in België en sinds 24 juni in Nederland. Maar hoe zit het nu met de vaccinatiebewijzen, wanneer je hersteld bent van Covid of wanneer moet je een coronatest laten afnemen en wat gebeurt er met de quarantaine. We leggen het per land uit. 

ATTENTIE: Zoals inmiddels bekend kan de corona-situatie en dus ook de eisen om te reizen binnen de Europese Unie steeds veranderen. Daarom kan het zijn dat de informatie die in dit artikel vermeld staat niet meer helemaal actueel is (veranderingen gaan zo snel). Daarom moet je ALTIJD voor aanvang van een reis naar Spanje de officiële websites van SPanje, Nederland of België bekijken.

1. Europees coronacertificaat

Ten eerste: wat is het digitale EU-Covid certifcaat. Met het Europese Covid-certificaat kunnen reizigers uit de 27 EU-lidstaten vanaf 1 juli met een QR-code (digitaal of op papier) aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben de afgelopen 6 maanden en daardoor zijn beschermd tegen het coronavirus.

Officieel heeft dit certificaat de naam ‘EU Digital COVID Certificate’ in het Engels gekregen en ‘Europees digitaal coronacertifcaat’ of ‘Digitaal Corona Certificaat’ in Nederlands/Vlaams en ‘Certificado COVID Digital de la UE’ in het Spaans. Meer informatie lees je HIER op de officiële Europese website.

In Spanje wordt het  ‘Certificado COVID Digital de la UE’ aangemaakt via de regionale/autonome websites en smartphone apps.Er is geen nationale Spaanse app om het vaccinatiebewijs op je telefoon te bewaren. Het aanmaken van dit certificaat kan ook bij het Ministerie van Volksgezondheid (in PDF). Meer informatie over hoe dit werkt in Spanje lees je HIER

In Nederland moet je het ‘EU Digitaal Corona Certificaat (DCC)’ aanmaken in de CoronaCheck-app voor smartphones. Diegene die liever een papieren certificaat willen kunnen naar DEZE WEBSITE gaan om dat aan te maken. Meer informatie over de CoronaCheck-app lees je HIER .

In België moet je het ‘Digitaal Coronacertificaat’ aanmaken in de CovidSafeBE-app voor smartphones. Het is ook mogelijk een papieren vaccinatiecertificaat aan te vragen via de helpdesk. Meer informatie over de CovidSafeBE-app lees je HIER .

2. Gezondheidsformulieren

Ondanks het digitale EU-Covid certifcaat blijven Spanje, Nederland en België gebruik maken van de gezondheidsformulieren, die ook weer andere namen hebben per land. Deze formulieren moeten ook als je gevaccineerd bent ingevuld worden voor aanvang van een reis.

Voor Spanje moeten reizigers die met het vliegtuig of de boot reizen voor de reis het ‘Formulario de Control Sanitario ’ of in het Engels ‘Health Control Form’ invullen via de speciale website spth.gob.es (let op met zoeken in Google want er zijn diverse nep-sites die geld vragen voor het invullen). Iedereen, ongeacht de leeftijd, moet via de website of smartphone-app SpTh (SpainTravelHealth) voor ANDROID of IPHONES telefoons een QR-code aanmaken die getoond dient te worden voor aanvang van de reis en na aankomst in Spanje. Dit geldt dus niet voor eigen vervoer reizigers die over de weg met bv. de auto of kampeerauto Spanje binnen komen. Meer informatie lees je HIER (Engels) op de officiële SpTH website .

Stap 1: Voordat je op reis gaat maak je het FCS-formulier aan op DEZE website. Dat kan op elk moment voor de reis gebeuren want je kunt in een later tijdstip altijd verder gaan omdat je via e-mail een unieke code ontvangt.

Stap 2: Twee dagen (48 uur) voor vertrek moet je diverse gezondheidsvragen beantwoorden waarna je een QR-code ontvangt die persoonsgebonden is. Dat document wordt verstrekt in PDF via de e-mail of direct op je telefoon als je gebruik maakt van de smartphone-app. Het document met de QR-code mag ook uitgeprint worden. LET OP: elke reiziger krijgt een eigen unieke code, ook minderjarigen.

Stap 3: Voor vertrek wordt bij het vliegveld in Nederland of België gevraagd om de QR-code te laten zien. Na aankomst in Spanje moet je bij de controlepost de QR-code laten zien die gescand wordt.

Voor Nederland geldt dat alle reizigers vanaf 13 jaar en ouder die vanuit en naar Nederland vliegen een gezondheidsverklaring bij zich moeten hebben. Op de gezondheidsverklaring vul je voor je gaat vliegen in of je klachten hebt die passen bij het coronavirus. Als je geen klachten hebt mag je aan boord. Je moet het ingevulde formulier laten zien bij het instappen (boarden). Tijdens de reis hou je het formulier bij je. Je kunt op de luchthaven in Nederland gevraagd worden om de gezondheidsverklaring te laten zien. Bij een aantal vliegtuigmaatschappijen gebeurt dit digitaal bij het inchecken. Het formulier is ook HIER te downloaden of online in te vullen. Print twee exemplaren uit, een voor de heen en een voor de terugreis. Meer informatie lees je HIER.

Voor België geldt dat het Passagier Lokalisatie Formulier 48 uur voor aankomst in België ingevuld moet worden. Dat geldt voor iedereen die naar België reist behalve als je minder dan 48 uur in België blijft of wanneer je terugkeert naar België na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur. De gegevens van reizigers onder de 16 jaar worden op het formulier van de ouders vermeld. Iedereen die met het vliegtuig en boot reist moet het PLF-formulier invullen, ook als je met de trein of bus reist binnen de EU. Na het online invullen van het formulier ontvang je via e-mail een QR-code wat het bewijs is dat je het PLF-formulier hebt ingevuld. Voor het instappen in het vliegtuig moet je deze QR-code laten zien. Meer informatie lees je HIER.

3. Quarantaine

Voor Spanje geldt geen quarantaineplicht voor reizigers uit EU-lidstaten waaronder dus ook niet voor reizigers uit Nederland en België.

Voor Nederland komt vanaf 1 juli het dringende advies tot thuisquarantaine te vervallen als je een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs hebt ofwel een digitaal EU-Covid certifcaat, ongeacht de reisadvies kleur (GROEN, GEEL en ORANJE) van het gebied/regio in Spanje. Meer informatie lees je HIER .

Voor België geldt vanaf 1 juli dat als je vanuit een GROEN of ORANJE gebied/regio reist in Spanje er geen quarantaineverplichting meer is. Voor een ROOD gebied/regio geldt dat als je beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat je niet in quarantaine hoeft. Meer informatie lees je HIER .

4. Naar Spanje reizen

Om naar Spanje te reizen heb je sinds 7 juni en dus ook vanaf 1 juli ongeacht het vervoermiddel (dus ook eigen vervoer) een van de volgende documenten nodig (vanaf 12 jaar):

A) Een COVID-19 vaccinatiecertificaat/bewijs van vaccinatie. Dit document moet zijn opgesteld in de Spaanse, Engelse, Franse of Duitse taal of voorzien zijn van een officiële vertaling (Gele Boekje is geldig). De vaccinatie moet minimaal 14 dagen voor aankomst zijn afgenomen. Op het certificaat of bewijs moet in ieder geval staan: naam, data vaccinaties, type vaccin, het LOT-nummer, land waar vaccinatie is gezet, contactgegevens van de vaccinerende instantie en contactgegeven van de uitgevende instantie van dit certificaat of bewijs.

B) Een negatieve PCR-test (NAAT) moet zijn afgenomen binnen 72 uur voor aankomst (sinds woensdag 14 juli) of antigeentest (Rapid Antigent Test) die moet zijn afgenomen binnen 48 uur voor aankomst. Op het mee te nemen certificaat van de negatieve PCR-test moeten in ieder geval staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn.

C) Een bewijs van herstel van COVID-19. Als u hersteld bent van COVID-19 dan kunt u Spanje inreizen met een bewijs van herstel. Dit document moet minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven en maximaal 180 dagen. Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld. Er moet in staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte. Bewijzen moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn.

5. Naar Nederland (terug)reizen

Het volgende geldt voor alle reizigers die van Spanje naar Nederland reizen, zowel voor inwoners van Nederland als niet-inwoners van Nederland. Een NAAT (PCR)- of antigeentestuitslag is vanaf 1 juli niet langer nodig voor reizigers binnen de EU die een vaccinatiebewijs of herstelbewijs hebben (bijvoorbeeld in het Digitaal Coronabewijs). Als je uit een land of gebied/regio reist met een groen of geel reisadvies, hoef je geen testuitslag, herstelbewijs of vaccinatiebewijs te tonen. Als je uit een land of gebied/regio reist met een oranje reisadvies moet je een testuitslag, herstelbewijs of vaccinatiebewijs tonen. Dit geldt voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Je moet de negatieve testuitslag, herstelbewijs of vaccinatiebewijs laten zien voordat je instapt in het vliegtuig. Als je met eigen vervoer reist kan de Koninklijke Marechaussee aan de Nederlandse grens controleren. Je kunt een boete van 95 euro krijgen als je zonder negatieve testuitslag, herstelbewijs of vaccinatiebewijs reist.

NIEUW is dat je naast een verplichte negatieve NAAT (PCR)-testuitslag (max 72 uur oud bij aankomst in Nederland) je vanaf 1 juli ook met een negatieve antigeentestuitslag naar Nederland mag reizen. Deze test mag maximaal 48 uur voor aankomst in Nederland zijn afgenomen, dit mag geen zelftest zijn. De testverplichting is voor kinderen vanaf 12 jaar. Meer informatie lees je HIER .

6. Naar België (terug)reizen

Het volgende geldt voor alle reizigers die van Spanje naar België reizen, zowel voor inwoners van België als niet-inwoners van België. Wie beschikt over een Europees Digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken) of herstelcertificaat hoeft geen recente negatieve PCR-test (<72 uur) te laten zien. Ben je niet of niet volledig gevaccineerd of heb je geen herstelcertificaat, dan moet je vanaf 13 jaar een recente negatieve PCR-test hebben die niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst in België. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting. Meer informatie lees je HIER .

ATTENTIE: We hebben dit overzicht met de grootste zorg samengesteld door te kijken naar de officiële informatie wordt aangeboden door de autoriteiten in Spanje, Nederland en België. Mocht er iets verkeerd zijn overgenomen of is er iets na de eerste publicatie aangepast, dan proberen we dat te veranderen in dit artikel. Voor het reizen moet je ALTIJD de officiële informatie op de websites van de autoriteiten bekijken.