Vasteland Spanje blijft voor Nederland vanaf 1 juli ORANJE wat betreft reisadvies

Vasteland Spanje blijft voor Nederland vanaf 1 juli ORANJE wat betreft reisadvies
Beeld: 123rf

Vasteland Spanje blijft voor Nederland vanaf 1 juli ORANJE wat betreft reisadvies

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er komen vanaf donderdag 1 juli opnieuw geen wijzigingen wat betreft het reisadvies van Nederland voor Spanje. Dat wil zeggen dat de Balearen en Canarische Eilanden de kleur GEEL blijven behouden maar dat het Spaanse vasteland ook de kleur ORANJE blijft behouden, dit terwijl de Europese kaart voor Nederlandse reisadviezen steeds geler kleurt voor veel landen. Het is opnieuw een domper voor de Spanjefans.

Op Rijksoverheid.nl is te lezen dat het reisadvies voor het vasteland van Spanje ORANJE blijft. Volgens Nederlandse maatstaven zijn de coronacijfers in Spanje nog niet goed genoeg. Daarbij is niet alleen het aantal besmettingen van belang, maar ook het percentage van de tests dat positief is en het aantal reizigers dat corona uit Spanje meeneemt naar Nederland. Zo maakte het RIVM bekend dat de afgelopen week (tussen 22 en 29 juni) er 134 reizigers besmet terugkeerden uit Spanje. 

Het is opnieuw een domper voor de vakantiegangers die naar het Spaanse vasteland op vakantie willen gaan. Voor de regio’s Catalonië, Aragón, Valencia regio, Murcia regio, Andalusië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Extremadura, Madrid regio, Navarra, La Rioja, Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië en de autonome steden Ceuta en Melilla geldt vanaf 1 juli nog steeds een ORANJE reisadvies.

De Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera reizen en de Canarische Eilanden Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa, Fuerteventura, El Hierro, La Gomera of La Palma hebben nog steeds een GEEL reisadveis.

Vanaf 1 juli geldt volgens DEZE pagina van Rijksoverheid.nl dat reizigers binnen de Europese Unie met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs (bijvoorbeeld in het Digitaal Coronabewijs) geen negatieve testuitslag meer nodig hebben. 

Heb je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs dan geldt nog steeds een negatieve testuitslag als norm voor iedereen van 13 en ouder, behalve als je uit een GROEN of GEEL land of regio/gebied terugreist naar Nederland. Naast een verplichte negatieve NAAT (PCR)-testuitslag (max 72 uur oud bij aankomst in Nederland) mag u ook een met een negatieve antigeentestuitslag naar Nederland reizen. Deze test mag maximaal 48 uur voor aankomst in Nederland zijn afgenomen, dit mag geen zelftest zijn.

Waarom Spanje oranje?

De vraag bij veel lezers blijft, waarom is het Spaanse vasteland nog steeds ORANJE en wanneer gaat dat veranderen naar GEEL? De redactie weet niet wanneer regio’s/gebieden op het Spaanse vasteland op GEEL gaan, dat ligt helemaal aan het RIVM en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland.

Het vreemde is dat het aantal gemelde besmettingen in Spanje lager is dan in Portugal terwijl dat land (op Lissabon na) wel GEEL is. Verder zijn er ook regio’s/gebieden in Spanje die een veel betere corona-incidentie hebben dan Nederland en waar veel minder besmettingen worden geregistreerd. 

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM zijn niet alleen het aantal besmettingen bepalend voor een reisadvies maar daarnaast wordt ook gekeken naar het percentage positieve coronatesten en het aantal besmette reizigers dat terugkeert uit een land.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.