skip to Main Content
Meer dan 2.200 slangen gevangen op Ibiza en Formentera

Meer dan 2.200 slangen gevangen op Ibiza en Formentera

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – Zoals bekend hebben de Pitiusas eilanden Ibiza en Formentera te maken met een slangenplaag. De autoriteiten doen er van alles aan om de slangen te vangen die daarna gedood worden omdat ze eventueel een gevaar kunnen zijn voor andere slangen op het Spaanse vasteland. De slangen op de Balearen eilanden zijn geen reptielen die hier van nature voorkomen maar daar geland zijn via de invoering van o.a. hout van het vasteland. Sinds twee jaar is men druk bezig om de slangen te vangen waarbij gebruik gemaakt wordt van honderden speciaal gemaakte slangen vallen.

In totaal zijn er in een jaar tijd meer dan 2.200 slangen gevangen op de Balearen eilanden Ibiza en Formentera, ook wel de Pitiusas eilanden genoemd. Dit jaar alleen werden er op Ibiza 650 en op Formentera 679 slangen gevangen. Dit zijn ontzettend veel slangen en het aantal is in stijgende lijn. Met deze aantallen wordt echter geen rekening gehouden met de slangen die door particulieren gevangen worden. Het gaat hierbij dus alleen om de officiële aantallen die gevangen zijn in de honderden slangen vallen die de autoriteiten geplaatst hebben op beide eilanden.

Stijging

Het aantal slangen wat gevangen werd tussen april 2016 en april 2017 is gestegen naar 2.200 exemplaren terwijl dit het jaar daarvoor nog 1.329 slangen was. Hierbij moet rekening gehouden worden dat dit jaar de sangen een maand eerder uit de winterslaap zijn gekomen. De vangst van de slangen op het eiland Ibiza is de laatste 10 jaar met maar liefst 271% gestegen terwijl dat 300% is op het eiland Formentera. In de maand juli zijn ook alweer 236 slangen op beide eilanden samen gevangen.

Doden

De slangen worden nadat ze gevangen zijn gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza/Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

Herkomst

Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die tegenwoordig veel als decoratie gebruikt worden. De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de culebra de escalera ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de serpiente de herradura ofwel Hemorrhois hippocrepis, een soort die tot 2 meter lang kan worden. In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zichzelf af kunnen bijten.

Niet zelf vangen

Men raadt aan de slangen niet te benaderen of zelf proberen de slangen te vangen aangezien ze dan kunnen aanvallen. Mocht je gebeten worden dan zal dat even pijn doen maar er is niets aan de hand want ze zijn niet giftig. De wond dient wel gewassen en schoongemaakt te worden om daarna te desinfecteren. Als je een slang gezien hebt dien je 112 te bellen die dan specialisten en vrijwilligers naar je toe sturen om de slang te vangen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. ze zijn niet gevaarlijk en toch doden ze die dieren….waarom?
    kruipen ze in hun weg misschien?
    en zijn er dan ook niet te veel mensen op de aardbol?
    kan echt niet tegen doden van dieren, laat ze met rust!!!!!
    DIERENBEULEN

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken