skip to Main Content
Vier mannen vallen toeristische dubbeldeksbus aan en plaatsen graffiti tegen het toerisme in Barcelona

Vier mannen vallen toeristische dubbeldeksbus aan en plaatsen graffiti tegen het toerisme in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Vier mannen gekleed in donkere kleding met bivakmutsen op, hebben in een dubbeldeks toeristenbus voor aardig wat paniek gezorgd. In eerste instantie dachten de inzitten dat het om een terroristische aanslag of overval ging maar dat bleek niet zo te zijn. De mannen begonnen echter niet mensen te beroven maar de bus te bekladden met graffiti met leuzen tegen het toerisme. De hele inval duurde slechts enkele minuten en de mannen konden voordat de politie ter plaatse was ontsnappen. In de vlucht staken de mannen nog wel een band lek.

De aanval vond plaats bij een busstop voor het Camp Nou voetbalstadion waarbij de dubbeldeksbus goed gevuld was met veel toeristen die van een sightseeing trip genoten. Op een gegeven moment sprongen er vier mannen voor de bus en renden enkele van hen de bus in terwijl anderen de bus aan de voorkant bekladden met graffiti. De leus “el turismo mata los barrios” ofwel “het toerisme vernielt de wijken” werd daarbij als meeste geschreven in het Catalaans.

Het hele voorval zorgde voor nogal wat paniek bij de inzittenden aangezien bij enkele van hen als eerste gedacht werd aan een terroristische actie. Anderen meenden dat ze beroofd werden maar dat bleek dus allemaal gelukkig niet het geval. Er is bij deze vandalistische actie niemand gewond geraakt, iets wat dan ook waarschijnlijk niet de bedoeling was van deze mannen.

De gemeente Barcelona heeft deze actie zwaar veroordeeld en heeft al toegezegd samen met de politie een onderzoek te starten om de daders hiervan te achterhalen. Barcelona heeft echter een steeds groter wordende probleem met het toerisme en de inwoners van de stad. Mede dankzij de enorme toename van de appartementen verhuur via o.a. Airbnb worden complete appartementencomplexen overgenomen door toeristen die doorgaans niet de rustigste zijn. De inwoners van deze complexen worden daardoor veel lastig gevallen en normaal wonen is daardoor bijna niet meer mogelijk.

Uiteraard is het toerisme belangrijk voor een stad als Barcelona maar soms kan het het te ver gaan waarbij de inwoners, mensen die daar al tientallen jaren wonen en een normaal stadsleven hebben, hun eigen stad vaak niet meer herkennen door de miljoenen toeristen die jaarlijks naar de stad komen. Het toerisme is nu dan ook het belangrijkste probleem voor de inwoners van de stad Barcelona.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 22 reacties
 1. De vele dt fouten zijn spijtig, ze bederven de interessante teksten.
  Met het volgende simpele geheugensteuntje vermijd je de meeste fouten:

  Ik drink nooit thee (met t dus)
  Jij of gij drinkt altijd thee (behalve als jij direkt achter het wekwoord komt (bv. drink jij)
  Hij drinkt thee als hij tegenwoordig is.

  Als je twijfelt aan verleden deelwoorden : zet er dan een e achter, dan hoor je het:
  Bv. De taart is verdeeld, de verdeelde taart. Geen twijfel mogelijk!

  Succes met deze simpele trukjes!
  Ida

  Veel

  1. Dat zoveel mensen zich er absoluut niet aan storen is mij een raadsel. Bedankt voor de les, ik hoop dat iedereen dit dan ook leesT! 😂👌 geweldig!

 2. goed lezen vanaf begin en actie is gelijk aan reactie niet?
  ja en die azijnpissers moeten maar “in den hof” werken ipv te kappen op een ander
  oei, ben weer de laatste die schrijft…hoop dat er nog iemand commentaar heeft al was het op mij

 3. Wat zijn we weer vriendelijk ! Iedereen moet eerder de redactie dankbaar zijn en de andere lezers respecteren.

 4. Het probleem in Barcelona is niet het toerisme, maar de oneigenlijke locaties waar toeristen verblijven middels het beruchte airbnb. Veel teveel appartementen en woonhuizen worden opgekocht door, vaak louche, investeerders, om deze vervolgens aan toeristen te verhuren. Dat is heel zuur voor de andere bewoners die daar omheen leven en geconfronteerd worden met vakantiegangers die geen rekening houden met mensen die de volgende ochtend weer vroeg op moeten om naar het werk te gaan.
  Dat moet aangepakt worden en een eerste begin is er, want airbnb gaat eindelijk “verhuurders” die geen vergunning voor de verhuur hebben, uit hun aanbod te halen. Als de gemeente er dan voor zorgt dat er voor dit soort locaties dan ook geen vergunningen meer verstrekt worden, dan zal het aantal klachten snel afnemen. En daar is iedereen bij gebaat, want het opkopen van de appartementen en woonhuizen door de investeerders heeft ook nog eens een prijsopdrijvend effect en verziekt de markt in dit soort populaire steden!

  1. Dat is ook waar. Vorig jaar met een local over gehad in Poblenou. De mensen gaan uit de wijk omdat de prijzen van de huizen worden opgedreven. Hier zal het bestuur van Barcelona ook een beleid moeten voeren zodat de eigen inwoners het kunnen blijven betalen en met plezier kunnen blijven wonen.

 5. Als toerist hoor je je waar dan ook ter wereld te gedragen en respect te tonen voor de inwoners, de stad en het land. Dat moet overal, in de winkel, op het werk, bij je familie. Dus waarom niet tijdens vakantie?
  Bij overlast eruit.
  Of t wel of niet economisch is, is wat mij betreft niet de discussie.
  Dat hoort bij opvoeden.

 6. Je hebt Nederland en de provincie Friesland.
  Je hebt Spanje en Cataluña.
  Laat Cataluña gauw zelfstandig worden. Zijn we die eigenwijze inwoners van Spanje kwijt.

  1. Niet alleen eigenwijs, maar ook nog ontzettend arrogant. Catalanen staan niet bepaald bekend om hun vriendelijkheid naar buitenlanders (of andere Spanjaarden)
   Spanje zonder catalunya is een stuk prettiger.

 7. Beste redactie,

  Het gaat hier en daar weer eens niet over het onderwerp van de last/lust van het toerisme, jammer…..

  Natuurlijk heeft het 2 kanten, veel toeristen geven EN overlast EN veel geld in het laatje + IVA en inkomstenbelasting voor de staat. In Barcelona wordt er door het gemeentebestuur te weinig rekening gehouden met de grote hoeveelheid van toerisme, bedacht om zo weinig mogelijk overlast te bezorgen door alle bussen, die amper plaats hebben om mensen naar de stad te brengen of op te halen, die dan allemaal weer zo snel mogelijk moeten verdwijnen. In plaats van grote ondergrondse parkeergelegenheid te crieëren waardoor er minder op en neer gereden hoeft te worden, laten ze iets leren van Berlijn, die verwelkomen de toeristenbussen zonder de chauffeurs de stuipen op het lijf te jagen door weg te sturen of direct een bekeuring uit te schrijven! En laten we eerlijk zijn, het is toch ook een fantastische stad die het bezoeken zeker waard is.

 8. Noel heeft groot gelijk, er zijn hier al 2 azijnpissers bezig met anderen op hun taalfouten te wijzen.
  Indien je ontwikkeld bent zoals ik zou je heel tevreden zijn maar dat ben je niet.
  Jullie maken jezelf belachelijk, ga weg van de site en hou jullie bezig in de tuin.
  met vriendelijke groet,
  Chris

 9. ah hij is daar weerr onse carloz
  fan jii eb ikke nieten te leeren
  waaar is jouwe antere cameraat, fran?
  ist ie tood?
  friendeliike groetten

 10. Een beetje tweeledig, toeristen vinden dat tijdens hun verlof in het buitenland alles mag en moet kunnen en dan ook duchtig het “varken” uithangen.
  Dezelfde toeristen genereren het inkomen van vele duizenden die van het toerisme moeten leven, ook de overheid pikt via belastingen en BTW zijn graantje mee wat helpt voor de ontwikkeling van de toeristische gebieden.
  Als beide partijen water bij de wijn doen kan er een vreedzame co-existentie bestaan.

 11. Hola Amigos,

  Ik vind de opmerking van Joeri terecht! De reactie van Noel is verkeerd, zielig en bovendien onbeleefd. Schrijffouten hebben niets met warmte te maken, wel met ontwikkeling. Natuurlijk wordt je daar niet graag op aangesproken maar leer daaruit en scheldt niet.
  Nu merk ik wel vaker, bijna dagelijks, dt fouten in de artikels. Omdat het zo gevoelig ligt reageer ik er niet op, ik neem vooral de informatie tot mij. Nog een prettige zondagavond en groetjes aan iedereen.

 12. Joeri , bent een zeurpiet en een muggenzifter.
  Dan heb ik er ook nog één voor jou Joeri. Artikels is ARTIKELEN.
  Misschien mag jij wel in de redactie. Weet je ook eens hoeveel dát is om elke dag weer een Spanje Vandaag te maken.

 13. Hey Remco
  Leuke artikels schrijf je!
  Het toerisme vernielD…is met een t.

  …beroofT werden… is dan weer met een d.

  Mvg
  Joeri

  1. Hallo Joeri
   ik veronderstel dat U heel ontwikkeld bent.
   Op gebied van schrijven bedoel ik.
   Niet als persoon.
   Lachen met iemand zijn schrijffouten is heel laag.
   Als U nog eens reageert op een artikel, dan graag reactie op het artikel zelf.
   Toch wens ik U een fijne avond.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken