skip to Main Content
Staking taxi’s: Barcelona, Madrid, Alicante, Málaga en Palma … maar waarom?
Archieffoto

Staking taxi’s: Barcelona, Madrid, Alicante, Málaga en Palma … maar waarom?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Staking taxi’s: Barcelona, Madrid, Alicante, Málaga en Palma … maar waarom?

Archieffoto

MADRID – Wat als een 48-uurs staking begon op woensdag 25 en donderdag 26 juli in Barcelona is inmiddels uitgegroeid tot een bijna landelijke staking. Na Barcelona besloten ook de taxichauffeurs in Madrid mee te doen met een staking zonder einddatum. Dit weekend kwamen daar o.a. de steden Palma (Mallorca), Alicante en Málaga bij. Naast inwoners van deze steden hebben ook de toeristen veel last van een staking midden in het drukke toeristenseizoen.

De keuze om te gaan staken eind juli en begin augustus is uiteraard strategisch genomen om zoveel mogelijk herrie te schoppen en aandacht te krijgen. Het probleem is alleen dat niet alleen de Spaanse taxiklanten last hebben van deze staking maar ook de buitenlandse toeristen die erg veel hinder ondervinden op vliegvelden, treinstations en in steden.

UPDATE: Op maandag is bekend geworden dat ook andere steden zoals Bilbao, Zaragoza, Sevilla en Santander mee doen met de stakingen. Vanaf maandag is ook het overleg begonnen tussen de Spaanse regering en de vertegenwoordigers van de taxisector in Spanje.

Waarom

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we even teruggaan in de tijd. Het probleem is deels ontstaan door een beslissing van de burgemeester van Barcelona Ada Colau om de taxisector tegemoet te komen op een moment in februari dit jaar waarop de taxichauffeurs hebben gedreigd met een staking op het moment dat de Mobile World Congress begon.

De burgemeester besloot om het aantal zogenaamde VTC-licenties te beperken tot een per 30 taxi-licenties. Daar was de taxisector blij mee maar bedrijven als Uber en Cabify niet omdat deze kunnen rijden dankzij de VTC-licenties die gelijk staan als autohuur met chauffeur. Het probleem is echter dat de burgemeester van Barcelona niet het recht heeft om dit te beslissen. Daarom besloot het Catalaanse hooggerechtshof het gemeentebesluit voorlopig nietig te verklaren.

Dat is de reden waarom de taxisector kwaad is en waarom de taxichauffeurs staken en zo het halve land plat leggen, althans in de grote steden. Het Spaanse ministerie van Ontwikkeling heeft inmiddels aangegeven dat ze met de taxisector inclusief Uber en Cabify rond de tafel wil gaan zitten. Totdat dit gebeurd en totdat er duidelijke regels zijn zullen de taxichauffeurs blijven staken.

Haven en grens

Wat begon als een tweedaagse staking in Barcelona is inmiddels uitgegroeid tot bijna een landelijke staking nu er steeds meer taxichauffeurs uit andere steden mee doen en ook staken.

De Catalaanse taxichauffeurs dreigen nu ookde haven te gaan blokkeren en de grens met Frankrijk bij La Junquera (AP-7) te bezetten zodat via de grensovergang en via de haven van Barcelona niemand Spanje in en uit kan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Stond gisteren op een taxistandplaats in torremolinos waar geen taxi’s waren..Wel8 toeristen die dus met hun mobiel Uber belden!!!!
  Wie wint hiermee??

 2. Tja, Ward, nogal wat lezers van SV zijn niet in staat een volledige zin zonder fouten te schrijven en deze mensen storen zich dan (zoals je ziet) ook absoluut niet aan de ‘blunders’ van de redactie. Schrijffouten zijn meestal het gevolg van slordigheid en in mindere mate van onkunde. Dit laatste kan je natuurlijk niemand kwalijk nemen, maar …
  Maar goed, op één punt hebben ze wél gelijk: we zijn beter af met een vertaling vol fouten dan zonder vertaling. Toch ?

 3. WS,vertaal wat je geschreven hebt eens in het spaans ! Dan kunnen wij ook eens lachen.
  Doe zo voort Remco,jij schrijft tenminste nuttige info.

 4. Beste heer Stuyck je kunt en mag een afwijkende menig hebben,
  maar als je problemen hebt met het schrijfgedrag, en daardoor uit balans raakt bezoek deze site dan niet.
  Remco ga gewoon door met uw informatie voorziening, bedankt voor je inzet.

 5. Het valt mij iedere keer weer op dat er van die irritante azijnzeikers zijn als er een foutje in de krant staat. Gewoon zo doorgaan spanje vandaag,prima hoor. En laat die azijnpissers maar lekker doorzeiken.

 6. Blunder niet meer tegen de werkwoordsregels!
  Het zijn veelvoorkomende fouten, maar dat maakt ze niet minder vervelend of serieus. Onderstaande vuistregels kan je uitprinten en naast je beeldscherm hangen.

  – Ik “stam” : ik kom; ik word; ik vind.
  – “Stam” ik : kom ik; word ik; vind ik.

  – Jij “stam” + t : jij komt; jij wordt; jij vindt.
  – “Stam” + jij : kom jij; word jij; vind jij.

  – U “stam” + t : u komt; u wordt; u vindt.
  – “Stam” + t u : komt u; wordt u; vindt u.

  – Hij “stam” + t : hij komt; hij wordt; hij vindt.
  – “Stam” + t hij : komt hij; wordt hij; vindt hij.

  Twijfel je of ‘je’ de persoonsvorm is, vervang deze dan door de beklemtoonde ‘jij’ of ‘jou(w)’.

  – De gids vind je / jij nooit meer terug. (= Jij vindt de gids nooit meer terug.)
  – De gids vindt je / jou nooit meer terug. (= De gids vindt jou nooit meer terug)

  1. Doe eens even normaal. SV doet zijn best om artikels uit de Kranten te vertalen voor mensen die de taal niet machtig zijn.
   Eens zien wat jij er van terecht brengt door Nederlandstalige kranten te vertalen naar het Spaans.

    1. Hoi Juan74. Momenteel nog in den Belgique. Volgende maandag zal het verdict volgen: of naar Spanje of onder het mes in september met 2 mnd revalidatie. Tja: je hebt geen keuze he, zomaar naar Spanje vertrekken is in mijn geval “Russische roulette” spelen met mijn leven.

  2. Beste heer Ward, brengt u er veel van terecht met Spaanse vervoegingen van de werkwoorden? Ik wens veel succes.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken