skip to Main Content
Honden en katten hebben ook last van de hitte in Spanje (tips)
123rf

Honden en katten hebben ook last van de hitte in Spanje (tips)

MADRID – Tijdens de warme zomermaanden zijn het niet alleen de mensen die flink te lijden hebben onder de hitte maar ook de honden en katten die elke dag samen met ons in huis wonen of mee op vakantie zijn gegaan. Nog niet zo lang geleden maakte de Guardia Civil politie de ‘5-seconden-regel’ bekend wat betreft de hondenpoten op het warme asfalt maar let ook op de zonnesteek of hitteberoerte bij honden en katten.

Vanaf augustus zullen er op veel plaatsen weer traditiegetrouw hoge temperaturen gemeten gaan worden (al is het natuurlijk al weken erg warm) die makkelijk tussen de 40 en 45 graden kunnen liggen. Dat is voor ons mensen al geen pretje maar denk ook eens aan de honden en katten die dagelijks met ons in huis leven. Ook zij hebben uiteraard last van de extreme hitte en wellicht misschien nog wel meer omdat ze lager bij de grond staan.

Hoe merk je dat een hond of kat last heeft van de hittegolf en wellicht wel een zonnesteek of hitteberoerte heeft:

 • De hond of kat wil niet bewegen
 • De hond of kat ademt heel snel
 • De hond of kat geeft over en heeft rillingen
 • De hond of kat is duizelig en wiebelt
 • De hond of kat heeft een verhoogde hartslag
 • De hond of kat kan in ernstige gevallen zelfs last hebben van bloedingen.

Mocht er sprake zijn van het bovenstaande en meen je als trouwe vriend/vriendin dat jouw hond of kat last heeft van een zonnesteek of hitteberoerte, breng het dier dan naar een koele plaats, geef het vers water en maak de hond met koud water nat op het hoofd, de nek en de poten. Als de hond of kat eenmaal gestabiliseerd is breng deze dan naar een dierenarts ter controle.

Tips om huisdieren te koelen

Probeer je huisdier zoveel mogelijk binnen te houden. Mag je huisdier niet naar binnen zorg dan voor een plaats met schaduw zodat de hond of kat kan schuilen tegen de zon.

Zorg voor genoeg water want net zoals mensen kunnen honden en katten ook uitdrogen. Zorg dat er altijd voldoende vers water is wat op een schaduwrijke plaats staat. Om het water koud te houden kun je er ijsklontjes in doen.

Zorg ervoor dat je de hond of kat kan afkoelen door deze nat te maken met koud water. Een speciaal hondenzwembad kan een oplossing zijn. Eventueel kunnen honden toegelaten worden tot een normaal zwembad. Katten houden over het algemeen niet zo van water dus die zullen minder snel in een zwembad duiken. Neem een hond eventueel mee naar een hondenstrand mocht deze in de buurt liggen. Doe dit dan niet op het warmste moment van de dag maar meer in de ochtend of avond wanneer het niet zo warm is.

Maak in het geval van een hond geen lange wandelingen op de warmste momenten van de dag. Als je een lange wandeling wilt maken met een hond doe dit dan vroeg in de ochtend of laat in de avond als het koeler is. Probeer katten overdag binnenshuis te houden als het extreem warm is. Als je met de hond gaat wandelen neem dan water mee en probeer asfalt of beton te vermijden.

Wist je dat honden met een korte snuit extra kwetsbaar zijn omdat ze moeilijker kunnen ademen? Huisdieren met een witte vacht moeten ook beschermd worden omdat deze meer kans hebben op huidkanker.

Luchtvochtigheid is ook erg gevaarlijk voor een hond of kat omdat deze niet kan afkoelen. Normaal doet een dier een tong uit de bek om contact te zoeken met de koele lucht maar als deze door de luchtvochtigheid warm is koelt het lichaam niet af en loopt de eigen temperatuur op. Een ventilator om een huisdier koel te houden werkt niet, wel in combinatie met ijsblokjes of een natte doek erop.

Verfrissende snoepjes helpen ook om een hond of kat koel te houden als het erg warm is. Denk bijvoorbeeld aan ijsblokjes, bevroren hondenpaté of pindakaas, watermeloen en eventueel een stuk vlees uit de diepvries.

Laat een hond nooit alleen in een warme auto achter. Buiten het feit dat dit strafbaar is in Spanje kan het ook dodelijk zijn voor honden (en katten). Een raampje een beetje openzetten is bij lange na niet genoeg om koelte te geven aan een hond in de auto. De temperatuur in een gesloten auto verdubbeld makkelijk, dus als het buiten 40 graden is kan dat in de auto oplopen naar 70 tot 80 graden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Eigenaardig! Ik heb nog nooit een zwerfhond of -kat (en hier lopen er nogal wat) in de problemen gezien! Waarom laten jullie die beesten niet gewoon met rust? Ze kunnen blijkbaar best voor zichzelf zorgen. Voldoende schaduw en water, meer hebben die ‘lieverds’ echt niet nodig !

  1. Ja beste Miel, daar zeg je het zelf al. Maar, je zal de baasjes die zelfs vergeten hun hond water te geven een euro moeten betalen.
   Ik denk dat je gelijk naar de bedelstaf kan.
   Ook wat extra’s zoals een duik in het zwembad vinden de honden die dit gewend zijn heerlijk, net als mensen.
   Mijn honden mogen gewoon lekker mee zwemmen in mijn zwembad met deze extreme warmte, en ook geef ik ze zo nu en dan een waterijsje. Vinden ze heerlijk.
   Je laat mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken toch ook niet met rust?

   Enne, die zwerfhonden en katten waar jij het over hebt hebben het echt niet zo makkelijk als jij beweerd hoor…

 2. Ja en dan koop je een dure “Cooling mat” die zeker 10-14 gr koeler is dan de omgevingstemperatuur maar mijn hond durft er geen poot op te zetten!
  Laat staan liggen ,wat dus de bedoeling is ,want de gel erin reageert op de druk die erop uit geoefend wordt.
  Ze kijkt ernaar of ze water ziet branden …..
  Weet iemand een truc om haar over te halen en een koele oude dag te bezorgen ?Heel graag een tip?

 3. De info klopt net zoals vorig jaar weer niet! Pas dit alsjeblieft eens aan!
  Het geven van ijsblokjes kan zware gevolgen hebben voor diertjes die ze opeten Hij kan vast blijven zitten met zijn tong aan het ijs en zich van schrik direct willen lostrekken. Dit kan zeer nare wondjes opleveren. Ook kunnen de organen van de hond door de kou een flinke optater krijgen. In het ergste geval kan hij hier zelfs van in shock raken.
  Bij oververhitting trouwens nooit het hoofd nek en poten nat maken en zeker niet met koud water!!
  Waar haalt u deze info???? Hier staat correcte info in deze link: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206644507269230
  en voor katten vind je hier info:
  https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/zo-houd-je-je-kat-koel/

 4. Je kunt een paar natte handdoeken links en rechts in huis neerleggen, daar gaan ze op liggen en koelen dan vanzelf af. Iedere ochtend leg ik er een paar schone neer. Mijn katten vinden dat in ieder geval fijn.

 5. Helemaal met Leo eens, gevaarlijk!!!
  koelhanddoekje voorzichtig over het
  lijfje deppen en de pootjes en als je dat niet hebt met een water uit de kraan koud washandje kan ook.

 6. Vooral geen KOUD water over een overhitte hond of kat doen dat kan hun hart laten stoppen. Gewoon water uit de kraan gebruiken.

  1. Helemaal met Leo eens, koud water NEE lauw water JA, neem een koelkleed die in kraanwater is gekoeld waar de hond of kat op kan liggen en het diertje is vrij snel al 6 tot 12 graden koeler. Helaas alleen nog maar in NL te koop

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken