menu: rubrieken, zoeken & meer

Minister van Volksgezondheid sluit thuisisolatie Spanje uit

Minister van Volksgezondheid sluit thuisisolatie Spanje uit
Beeld: La Moncloa

Minister van Volksgezondheid sluit thuisisolatie Spanje uit

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft duidelijk laten weten dat hij een volledige thuisisolatie zoals in maart en april in Spanje volledig uitsluit. Illa zegt dat er op dit moment geen sprake is van een ‘confinamiento total’ omdat de situatie wat betreft het coronavirus nu compleet anders is dan enkele maanden geleden. De druk op de ziekenhuizen is absoluut niet te vergelijken met die van maart en het aantal positief geteste personen dat daadwerkelijk ziek is, is zeer laag vergeleken met maart.

Zoals de regering altijd heeft aangegeven moet voorkomen worden dat er teveel mensen besmet raken met het coronavirus of in ieder geval positief getest worden op het virus en daarna anderen kunnen besmetten. Dat men daar in Spanje ondanks de genomen maatregelen zoals de verplichte mondkapjes, de social distance van 1,5 meter, rookverbod etc. niet in geslaagd is mag duidelijk zijn.

Maar ligt dat aan de corona-maatregelen of ligt dat aan de mentaliteit en gebrek aan verantwoordelijkheid bij de mensen? Dat is de vraag waar niemand antwoord op lijkt te hebben want hoe is het mogelijk dat Spanje de strengste maatregelen heeft binnen Europa maar dat het aantal positief geteste personen ook het hoogste is met meer dan 430.000 gevallen sinds aanvang van de pandemie.

Ziekenhuizen

Feit is dat de situatie op dit moment ondanks de alarmerende krantenkoppen vele malen beter is dan in maart toen men in Spanje de noodtoestand moest afkondigen. Weliswaar stijgt het aantal positief geteste personen weer snel in Spanje, de druk op de ziekenhuizen is niet te vergelijken met die van maart, aldus Salvador Illa . Die druk op het ziekenhuispersoneel, de ziekenhuisbedden en intensive care is op dit moment zo’n 5% maar was in maart meer dan 60% en in sommige gevallen en regio’s zoals Madrid en Catalonië meer dan 80%.

Ook het aantal sterfgevallen is vele malen lager dan in maart en dat is een goed teken, aldus de minister van Volksgezondheid. Zolang als men er in slaagt de druk op de ziekenhuizen en het aantal sterfgevallen laag te houden is men op de goede weg.

Meer dan de helft van de geregistreerde besmettingsgevallen is asymptomatisch wat wil zeggen dat deze personen weliswaar positief getest worden (via PCR-tests) en het virus dragen maar zelf geen symptomen hebben (maar wel anderen kunnen besmetten). De gemiddelde leeftijd van de positieven is ook veel jonger, in plaats van de 65 jaar en ouder in maart is dat nu ongeveer 40 jaar.

Quarantaine

Omdat er veel positieven zijn die zelf vaak geen symptomen hebben maar dus wel andere mensen kunnen besmetten, worden veel thuisquarantaines opgelegd om ervoor te zorgen dat het virus zich minder snel verspreidt. Helaas zijn er veel mensen die zich niet houden aan deze verplichte thuisisolatie, een houding die volgens de minister niet alleen egoïstisch en onverantwoord is maar ook strafbaar dient te zijn.