Nieuwe aardbevingen voor de kust van Alicante en Andalusië

Nieuwe aardbevingen voor de kust van Alicante en Andalusië
Beeld: 123rf

Nieuwe aardbevingen voor de kust van Alicante en Andalusië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In de nacht van zondag op maandag hebben er verschillende aardbevingen of beter gezegd onderzeese aardbevingen plaatsgevonden in de Alboran zee tussen Afrika en Andalusië en in de Middellandse Zee voor de kust van de provincie Alicante. In alle gevallen kwamen deze aardbevingen niet boven de 4 op de schaal van Richter maar de bevingen kunnen toch gevoeld zijn door inwoners en bezoekers van deze regio’s.

De aardbevingen of onderzeese aardbevingen (zeebevingen) in de Middellandse Zee vonden plaats voor de kust van de provincie Alicante (Valencia regio), om precies te zijn in het gebied dat Cabo de Palos heet voor de kust van de gemeenten Torrevieja, Guardamar del Segura, Santa Pola en Alicante waar de onderzeese bevingen wellicht gevoed werden. 

De eerste beving zondagnacht had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter en vond om 0.50 uur plaats op een diepte van 1 kilometer. De tweede beving volgde niet veel later om 0.58 uur op een diepte van 24 kilometer en had een kracht van 2 op de schaal van Richter. Deze beving werd gevolgd door een derde beving om 1.04 uur op een diepte van 7 kilometer met een kracht van 3,8 op de schaal van Richter. Een vierde beving volgde om 3.11 uur op een diepte van 15 kilometer en met een kracht van 1,9 op de schaal van Richter.

In het geval van de onderzeese aardbevingen in de Mar de Alboran voor de kust van Afrika, dichtbij de Spaanse exclave Melilla en op kilometers afstand van de kust van Andalusië, gaat het om een twintigtal kleinere zeebevingen met krachten tussen de 1,9 en 3,2 op de schaal van Richter. Vanwege het tijdstip (vanaf 3,43 uur tot later maandagochtend) en de geregistreerde krachten is de kans groot dat niemand iets gemerkt heeft van deze onderzeese aardbevingen.

De twintigtal kleinere aardbevingen volgen op de grotere aardbeving van afgelopen zaterdagmiddag die een kracht had van 4,9 op de schaal van Richter en wel gevoeld werd in de Spaanse exclave Melilla maar ook in de provincies Almería, Granada, Málaga en Jaén.   

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.