MADRID – Een nieuwe studie toont aan dat grote pandemieën zoals de corona-pandemie veel waarschijnlijker zijn dan gedacht. Er bestaat jaarlijks een kans van 2 procent dat een gelijkaardige pandemie uitbreekt. In Spanje is ondertussen 68,8 procent van de totale bevolking volledig gevaccineerd.
De studie werd deze week gepubliceerd in het magazine Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), uitgegeven door de universiteit van Duke in de Verenigde Staten. Ze bekeken ziekte uitbraken van de afgelopen 400 jaar om de kans in te schatten dat gelijkaardige feiten plaatsvinden.
De voornaamste conclusie is dat grote pandemieën zoals de corona-pandemie of de Spaanse griep relatief waarschijnlijk zijn, stelt onderzoeker William Pan, mede-auteur van het artikel. De waarschijnlijkheid is zo’n 2 procent jaarlijks, wat betekent dat iemand die in 2000 geboren is 38 procent kans heeft om een grote pandemie mee te maken. En het lijkt er op dat de mogelijkheden ook groeien.
Dat zagen de wetenschappers door de epidemieën te bestuderen sinds de 17e eeuw. Van de 476 gedocumenteerde ziektes is van ongeveer de helft het aantal slachtoffers bekend. Het aantal uitbraken zit echter duidelijk in de lift.
“De combinatie van een stijgend aantal ziektes binnen verschillende dierenpopulaties met de klimaatverandering, zorgt er voor dat de waarschijnlijkheid van pandemieën vergelijkbaar aan de Corona pandemie zou kunnen verdubbelen.”
“Dat toont aan dat een snel antwoord op uitbraken nog belangrijker wordt, en dat de creatie van een alarmeringsnetwerk op lokaal en mondiaal niveau broodnodig is”, besluiten de onderzoekers.
In Spanje draait de vaccinatiecampagne ondertussen nog steeds op volle toeren. Er zijn 65.035.990 dosissen uitgedeeld van de Pfizer-, Moderna-, AstraZeneca- en Janssen-vaccins, waarvan 321.489 op zondag. Van die gevaccineerden hebben 32.459.380 miljoen mensen ook de tweede dosis gehad, wat het totaal van de volledig gevaccineerde Spaanse bevolking op 68,8 procent brengt.