Search
menu
Search

Is het grote feest met honderd jachten in de Mar Menor in Murcia een ecologisch misdrijf?

Is het grote feest met honderd jachten in de Mar Menor in Murcia een ecologisch misdrijf?
Beeld: @sosmarmenorofi / twitter

Is het grote feest met honderd jachten in de Mar Menor in Murcia een ecologisch misdrijf?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – De Guardia Civil onderzoekt een groot feest met jachten dat gevierd werd in de mar Menor (Murcia) in het weekend van 20 en 21 augustus. Reden voor het onderzoek is dat het feest wellicht een delict tegen het milieu is ofwel een mogelijk ecologisch misdrijf. 

Seprona (natuurbeheer in Spanje) is begonnen met het onderzoek in opdracht van de openbare aanklager om te zien wie hebben ingestemd en wie verantwoordelijk is voor het feit dat een honderdtal boten en honderden personen zich bevonden in de wateren rondom het eiland ‘del Ciervo’. Dit is een eiland met bijzondere bescherming in de mar Menor, een zoutwatermeer dat op zichzelf al een kwetsbaar natuurgebied is. 

In de laatste jaren zijn hier veel ecologische misdrijven gepleegd met als gevolg dat het natuurgebied ernstig is aangetast en het voortbestaan ervan in gevaar is. Het Ministerie van Milieu beschuldigt de regionale overheid van Murcia ervan dat deze de omstandigheden voor het feest te gunstig heeft gemaakt door niet eerder de recreatieve activiteiten op het meer te controleren. Het feest was georganiseerd door een bedrijf van maritieme evenementen, gespecialiseerd in dit soort feesten met boten. Er was een concert en aansluitend feest. De gekozen locatie  is een beschermd natuurgebied. De boten bleven urenlang voor anker liggen in het gebied. 

Het onderzoek is aangekondigd door het Ministerie in een rondgestuurd bericht in het weekend van 27 augustus. In het bericht wordt aangekondigd dat het onderzoek zal leiden tot sancties en in het geval van overtredingen tegen het beschermen van het natuurgebied, de veiligheid op het water en de reguleringen van recreatieve activiteiten ‘plaatsgevonden hebbende zonder vergunningen en zonder overeenkomende controles’.

Men onderzoekt het acteren van de gemeentelijke natuurbescherming en van de hele gemeente Murcia als beheerder van het beschermde natuurgebied van de Mar Menor. Dit is omdat de wet aangeeft dat deze de verstoring van beschermde flora en fauna moet voorkomen. Ook is er een waarschuwing dat voor het geven van toestemming bij een feest van dit formaat de nationale waterautoriteiten gewaarschuwd hadden moeten worden. 

Er waren vooraf ook al veel problemen met de Mar Menor, waarvoor de regionale overheid van Murcia verantwoordelijk wordt gehouden. Het gebrek aan eerdere controle over de recreatieve activiteiten heeft ervoor gezorgd dat de balans van dit delicate ecosysteem verdwenen is en het voortbestaan ervan in gevaar is. 

De Seprona afdeling van de Guardia Civil is al hard aan het werk om het onderzoek uit te voeren en focust zich op dit moment op het bedrijf dat de evenementen organiseerde. De vorm waarop de boten geflankeerd aangemeerd lagen was ook onveilig en tegen de wet van recreatieve activiteiten.

Het eiland van Ciervo is een speciale beschermde zone in het beschermde natuurgebied van de Mar Menor. De Mar Menor onderging een grote ramp toen in 2016 het water transformeerde in een troebele vloeistof. Het heet nu de ‘groene soep’. Dit kwam in eerste instantie door de aanhoudende verstedelijking, het gebrek aan sanitaire netwerken en de mijnbouw in het gebied. Hierdoor kreeg het meer een gebrek aan zuurstof, waarbij één van de ergste momenten in 2019 was. Toen moesten er drie ton aan vis van de stranden van San Pedro del Pinatar geruimd worden. Een ander dieptepunt was in augustus van vorig jaar, toen 4.5 ton vis in een week tijd naar boven kwam en dit een sluiting van meerdere stranden tot gevolg had.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?