Supermarkten Mercadona vs. Lidl vs. Aldi in Spanje

Supermarkten Mercadona vs. Lidl vs. Aldi in Spanje
Beeld: Freepik

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Spanje zijn veel verschillende supermarktketens maar enkele springen er in heel Spanje bovenuit wat betreft service, aanbod en aanwezigheid wat betreft winkels. Dit keer vergelijken we drie supermarkten die vooral bij veel buitenlanders die in Spanje wonen en ook bij de Spanjaarden populair zijn: Mercadona, Lidl en Aldi.

Zonder twijfel is de Mercadona een van de populairste en drukst bezochte supermarkten van Spanje maar andere winkels zoals de Lidl en Aldi doen het ook goed bij de Spanjaarden en vooral bij de buitenlanders die in Spanje wonen. Maar wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen deze drie populaire supermarkten.

Winkels

De Spaanse keten Mercadona heeft op dit moment de meeste supermarkten in Spanje met 1.630 winkels gelegen in heel Spanje. De Duitse supermarktketen Lidl is uiteraard ook bekend in Nederland en België en heeft in Spanje op dit moment rond de 600 winkels. De andere Duitse keten Aldi kent men ook in Nederland en België en heeft op dit moment meer dan 300 winkels in heel Spanje.

Hieronder kijken we naar enkele verschillen en overeenkomsten tussen de Mercadona, Lidl en Aldi supermarkten in Spanje.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: De Mercadona supermarkten in Spanje[/su_note]

Variëteit in producten

Als we kijken naar de variatie in producten die men aanbiedt in de supermarkt wint de Mercadona het op veel vlakken. De Lidl en Aldi winkels zijn doorgaans kleiner van opzet en hebben een beperkter assortiment en minder variatie wat niet wil zeggen dat dit slecht is.

De Mercadona heeft weliswaar meer variatie wat betreft producten maar veel van hetgeen deze Valenciaanse supermarktketen aanbiedt is van de eigen merken. Zeker ten tijde van de crisis in Spanje heeft Mercadona veel A-merken uit de schappen gehaald om deze te vervangen voor witte B-merken. Langzaamaan is de Spaanse keten weer de A-merken aan het invoeren maar het merendeel van de producten is nog steeds van de bekende eigen merken Hacendado, Deliplus etc.

Ook de Lidl en Aldi hebben veel eigen merken maar daarnaast ook vaak veel A-merken in het assortiment. De nadruk ligt bij deze twee Duitse ketens echter op de eigen merken waar deze twee supermarkten ook sterk in zijn.

Biologische / ecologische producten

Als we kijken naar de “bio” ofwel biologische producten die de drie supermarkten in het aanbod hebben dan verliest de Mercadona het van de Lidl en Aldi. Mercadona heeft in tegenstelling tot de Aldi en Lidl geen speciale “bio” hoek met biologische en ecologische producten, sterker nog, Mercadona biedt nagenoeg niets aan waar “bio” op staat.

De Lidl en Aldi bieden wel biologische producten aan en staan daar ook bekend om in Spanje. Zo heeft de Lidl in het assortiment steeds meer biologische producten van het eigen merk “BIO Organic” en biedt de Aldi veel goede biologische producten aan onder de naam “GutBio”.

Het gaat bij deze twee Duitse ketens om uitstekende en betaalbare biologische producten die in Spanje steeds populairder aan het worden zijn. Velen vragen zich af waarom de Mercadona nog niet met de verkoop van biologische producten is begonnen, ongetwijfeld zou dat een succes zijn.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: De Lidl supermarkten in Spanje[/su_note]

Vegetarische en veganistische producten

Bij alle drie de ketens kunnen de klanten terecht voor producten die bedoeld zijn voor de consumenten die geen vlees en vis en in sommige gevallen helemaal niets dierlijks eten. We hebben het hier dus over de vegetariërs en veganisten waarvan er ook in Spanje steeds meer zijn.

Bij zowel de Mercadona, de Lidl en Aldi is het mogelijk speciale producten te kopen waar geen vlees en/of vis of helemaal niets dierlijks in verwerkt zit. Toch springen de Lidl en Aldi er net iets meer uit vanwege een gevarieerder aanbod van producten voor vegetariërs en veganisten.

Vlees en vis

Als we kijken naar de verse producten kan gezegd worden dat de vlees en vis afdeling groter is bij de Mercadona en is het ook mogelijk om de verse vlees en vis ter plaatse te laten bereiden en inpakken. De Aldi en Lidl bieden die mogelijkheid niet en bieden alleen voorverpakt vlees en vis aan.

Dat wil niet zeggen dat dit slechter is dan bij de Mercadona maar sommige klanten houden nou eenmaal van vlees en vis wat op maat wordt gesneden en ter plaatse wordt verpakt. Veel mensen loven de kwaliteit van de verse vis en vlees van de Mercadona maar andere klanten zijn weer niet zo tevreden over de kwaliteit, dat is dus persoonlijk.

Freepik

Groente en fruit

De drie supermarkten die we vergelijken bieden allemaal verse groente en fruit aan wat in bakken klaar staat en waar de klant zelf de producten en hoeveelheid kan kiezen. Naast de verse groente en fruit bieden de Mercadona, Lidl en Aldi ook voorverpakte groente en fruit aan zoals salades, appels, peren en bananen.

Over de kwaliteit valt uiteraard te twisten en niet iedereen is tevreden met de groente en fruit bij de Mercadona maar ook niet iedereen is blij met dezelfde producten bij de Lidl en Aldi. De twee Duitse ketens hebben echter wel biologische groente en fruit in de aanbieding, iets wat de Mercadona niet heeft. Daarnaast bieden de Mercadona en Aldi vers geperste sinaasappelsap aan, iets wat de Lidl nog niet heeft.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: De Aldi supermarkten in Spanje[/su_note]

Brood

Zowel de Mercadona alsook de Lidl en Aldi bieden vers brood aan en hebben alledrie een goed assortiment vers gebakken brood. De Mercadona en Lidl bieden de grootste variëteit aan terwijl de Aldi iets minder keuze heeft maar het blijft vers brood.

Over het algemeen is de kwaliteit bij de drie supermarkten hetzelfde en gaat het in alledrie de gevallen om afbakbrood wat in de oven in de supermarkt verder wordt afgebakken. Naast het verse brood bieden de Mercadona, Lidl en Aldi ook voorverpakt brood en brood verwante producten aan, net zoals in elke andere supermarkt ;).

Parfumerie

Als we kijken naar het assortiment drogisterij en parfumerie dan is de Mercadona de winnaar wat betreft variatie en aanbod waarvan ook hier veel eigen merken van o.a. Deliplus. Dat wil echter niet zeggen dat de Lidl en Aldi veel slechter zijn maar het aanbod is groter bij de Mercadona.

Zowel de Mercadona alsook de Lidl hebben in het assortiment enkele producten die zeer populair zijn bij de consumenten en die bekend staan om de uitstekende kwaliteit terwijl de prijzen laag zijn. De Aldi heeft iets minder aanbod en biedt hetgeen aan wat een supermarkt dient aan te bieden in een assortiment.

Non-food artikelen

In de sectie non-food kunnen we wel zeggen dat de Lidl en Aldi dit winnen ten opzichte van de Mercadona die geen speciale artikelen aanbiedt. We hebben het hier dan over de aanbiedingen die de Lidl en Aldi elke week in de “bakken” zetten of leggen en die zeer populair zijn bij de consumenten.

Zo hebben de Lidl en Aldi elke week speciale artikelen in de aanbieding die vaak te maken hebben met de tijd van het jaar zoals kleding, schoenen, auto spullen, accessoires en gereedschap voor de tuin, school en keuken producten of elektronica. De Mercadona biedt niet van dit soort artikelen aan en is dat voorlopig ook niet van plan.

Aanbiedingen en nieuwe producten

De Lidl en Aldi hebben elke week aanbiedingen die ook in de folders te vinden zijn. Het gaat daarbij om de food en non-food producten die beide Duitse supermarkten in de aanbieding doen. De Mercadona heeft geen aanbiedingen want volgens de Spaanse keten zijn ze met alles al de goedkoopste dus hebben ze geen aanbiedingen nodig.

Over de prijzen valt te twisten en de Mercadona is niet altijd de goedkoopste maar zonder aanbiedingen is de Mercadona toch de grootste supermarkt van Spanje geworden. De Lidl en Aldi hebben wel vaak aanbiedingen nodig om de klanten naar de winkels te lokken.

Gekeken naar nieuwe producten hebben alledrie de supermarkten regelmatig nieuwe artikelen in de schappen staan. De Mercadona is daar bekend om en biedt elke week enkele nieuwe artikelen aan die soms vernieuwend en uniek zijn en soms kopieën van A-merken. Ook de Lidl en Aldi hebben veel nieuwe producten maar dat gebeurt niet elke week.

Freepik

Made in Spain

De Mercadona gaat er prat op dat het merendeel van de producten die de supermarkt aanbiedt nationaal geproduceerd zijn wat ten goede komt aan de Spaanse economie en werkgelegenheid. Het klopt dat de Spaanse keten samenwerkt met honderden producenten, boeren, vissers en leveranciers maar niet alles komt uit Spanje.

Zo heeft de Mercadona veel buitenlandse producten in de schappen staan maar vaak met de eigen merken die gemaakt zijn in o.a. Nederland en België. We hebben daar HIER al eens over geschreven.

Ondanks dat de Lidl en Aldi uit Duitsland komen hebben deze twee supermarktketens toch ook veel Spaanse en ook lokale producten in de schappen staan. Met name de Lidl is steeds meer een Spaanse supermarkt aan het worden en koopt niet alleen veel in Spanje maar exporteert de Spaanse producten ook naar andere Lidl supermarkten in Europa.

Desalniettemin komen veel producten bij de Lidl en Aldi uit Duitsland of andere landen maar dat trekt ook weer veel buitenlanders aan die soms dezelfde producten als in eigen land vinden in de Spaanse Lidl en Aldi (wat niet altijd zo is want de supermarkten zijn niet helemaal hetzelfde).

Prijzen

De Mercadona staat erom bekend dat het een van de goedkoopste supermarkten van Spanje is, iets wat ook de Spaanse Vereniging van Consumenten heeft bevestigd in het recente onderzoek waarvan de uitslag HIER te lezen is. Veel klanten zeggen echter dat de Mercadona lang niet meer zo goedkoop is als vroeger en dat ook hier de prijzen soms hoger zijn dan bij andere ketens.

De Lidl en Aldi staan in Spanje bekend als “low cost” supermarkten en staan ook op de lijst hoog bovenaan als goedkope supermarkten. Maar zijn de Lidl en Aldi dan goedkoper dan de Mercadona? Niet met alles en dat ligt ook aan de aanbiedingen die de Mercadona dus niet heeft.

Online supermarkt

De webwinkel van Mercadona is, ondanks het jaren negentig uiterlijk, nog steeds de online supermarkt waar de Spanjaarden het meeste kopen. Mercadona is echter bezig met een nieuwe online supermarkt die voor een revolutie zal gaan zorgen in de supermarkt wereld in Spanje. Op dit moment is deze proefversie alleen nog te gebruiken in Valencia, zoals we HIER al eens omschreven hebben.

De Aldi heeft weliswaar een uitstekende en informatieve website maar heeft geen online winkel. Het is dus niet mogelijk om bij de Aldi via internet te kopen. Datzelfde geldt ook voor de Lidl waar men geen supermarkt producten online kan kopen.

De Lidl is wel sinds deze maand begonnen met de verkoop op internet van de non-food artikelen, ofwel de extra aanbiedingen die men in de bakken aantreft. Zie HIER voor meer informatie daarover.

Conclusie

Zowel de Mercadona alsook de Aldi en Lidl zijn populaire supermarkten bij de Spanjaarden en buitenlanders die in Spanje wonen of vaak op vakantie komen. Deze drie ketens zijn echter niet de enige in Spanje want er zijn er nog veel meer zoals de Carrefour, Eroski, Alcampo, Spar, Día etc. maar we hebben ons beperkt tot deze drie omdat dit de meest bekende zijn bij buitenlanders.

[su_highlight background=”#FFE0B2″]Maar wat is jouw mening? Wat is voor jou van deze drie de beste supermarkt? Waar kom jij het meest en wat vindt jij van de bovenstaande vergelijkingen?[/su_highlight]
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

31
Reageer op dit artikel

19 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ad

Brood bakken kunnen ze NIET in Spanje. heb ook bezwaren tegen de plastic handschoenen die je moet dragen, de zee ligt vol plastic… ik neem die gewoon niet zelfs niet na onenigheid.Ben van 1933 dus nu al 86j. Wel vele van de mensen van voor de tweede wereld oorlog zijn anders opgevoed, geen kraantjeswater, wc rechtstreeks boven de aalput krantenpapier … wc papier bestond niet tandpasta ook niet biocarbonaat dat gebruikte wij. viel er eten brood ofiest op de grond we raapte dat gewoon op aten dan verder, moet geen inspuiting voor Tetanos etc….,tenslotte eet ik op wat ik neem,… Lees verder »

Peter

Grote misser om Hiper Dino niet mee te nemen in dit onderzoek. Is van AH! Heeft veel producten (ook nederlandse)

schnauzer

Waar kan ik Hiper Dino vinden Peter? Ik heb er nog nooit van gehoord.

Rob

Ik ook niet. Maar ik hoor het graag!

schnauzer

Ik ben het grotendeels eens met de commentaren over de Mercadona. Prima bedrijf met goede produkten, prijs kwaliteit perfect, vriendelijk personeel, weinig wachttijden aan de kassa. Wat wil je nog meer! Maar schnauzer zou schnauzer niet zijn zonder commentaar.
En dat gaat over de bodega van de Mercadona. Dat is helemaal niks. Er staan vrijwel geen goede wijnen bij zowel rood als wit. Zelfs het personeel is er niet over te spreken. Ik denk dat ik maar eens een balletje ga opgooien bij de leidinggevenden.

Jopke

De dichtsbijzijnde supermarkten (20km enkel!) bij ons zijn Eroski, Caprabo, dia%, Aldi en Mercadona. Tot in april gingen we steeds naar Eroski maar na een tip op dit forum (dacht van leo) gaan we nu naar de Mercadona. Deze is inderdaad merkbaar mooier en vriendelijk. Prijzen interesseren ons niet: wat we nodig hebben kopen we, zolang het maar vers is uiteraard.
Indien er echter een Carrefour zou zijn, gingen we daarheen wegens het zeer grote aanbod maar 50km is toch wel wat ver

Piet Paëlla

Allemachtig, dat is wel ver weg naar de supermarkt….
Dat zou ik op mijn ouwe dag niet willen, tenzij ze het aan huis bezorgen.
Ik kan alles belopen, ziekenhuis met artsen, apotheek, Mercadona, cafés, restaurants, tandarts, bankfiliaal en een strand met de hoogste kwalificatie.
Rampsupermarkt DeSpar is er ook en bij Aldi en Lidl kom ik zelden, dan met de auto, maar heb de meerwaarden van Lidl en Aldi nog steeds niet ontdekt.

Jopke

Ja Piet, maar we combineren dat met de wekelijkse markt en andere zaken. Er zijn nog enkele Spars dichterbij maar daar gaan we enkel in nood heen. Ook wij hebben de meerwaarde van Lidl en Aldi niet ontdekt (te beperkt aanbod wat ons betreft).
Tja, dat heb je nu eenmaal met in een natuurreservaat te wonen he. Voordelen zijn dan weer de rust, het zéér mooie zandstrand, het uitzicht en “meer contact met het dierenrijk”.

Piet Paëlla

Dat is toch prachtig !

Rob

Altijd naar de Mercadona. Gewoon een uitstekende supermarkt voor een eerlijke prijs. Bovendien gaat dit bedrijf netjes met haar personeel om, iets dat ik ook altijd meeweeg. En datvkan je beslist niet zeggen van de Aldi. Gewoon slavendrijvers zijn dit. Zeg maar gerust de Ryanair van de supermarkten. Daar blijf ik ver weg van. De Lidl zit hier gelukkig niet.. wel de Dia% en de Carrefour. Lijkt me mooi genoeg zo.

andredesmet1@telenet.be

Ik ga gewoon naar de dichtstbijzijnde supermarkt en dit is de mercadona het is een ruime fris ogende winkel en ik vind er alles alleen jammer maar dat is bij lidl en aldi ook dat het vlees en charcuterie verpakt en verkocht wordt onder atmosfeer.jammer.

Anoniem

Het is duidelijk genoeg de Mercadona is gewoonweg veruit de beste supermarkt je voelt jezelf daar ook thuis door het vriendelijke personeel en de kwaliteit van de produkten zijn vrijwel niet te evenaren. Ik gaat maandelijks naar de Mercadona gooi 2 karren vol en laat het dan thuis bezorgen echt een prima service. En het huismerk Steinburg bier is overheerlijk en kost bijna niets PROOST!

Will

Ik kan er alles vinden,prettig en tevreden uitziend en vriendelijk personeel.

Harry

Wat mij opvalt is dat zo gauw het woord Biologisch of Økologisk -in wat voor vorm dan ook- op de verpakking staat het meteen 10 à 20% duurder wordt. Dat is voor mij dan ook de reden er met een grote boog omheen te lopen. Of dat nu in Nederland, Spanje of Scandinavië is. Dat hele biologische gedoe is voor mij niet meer dan gebakken lucht. Datzelfde geldt ook voor Lidl met zijn ‘delicieux’ producten.

Anton74

Proef maar eens een plakje “gewone” ham (50% water en toevoegingen, plus slecht vlees) en een plakje bioham (ca. 96% echt vlees). Wereld van verschil qua smaak en het geld meer dan waard.

Ik zie trouwens wel steeds vaker nepkaas (50% kaas met toegevoedge vetten, Alcampo heeft tientallen varianten en ze zijn zelfs duurder dan echte kaas), en nepmelk (melk in onbekende hoeveelheid met toegevoede melkpoeder en water, bij de Día en Carrefour bijvoorbeeld).

Een slecht tendens.

comswkl22@hotmail.nl

Goedendag ik kom goed terecht bij de Mercadona en Lidl en Aldi je ziet bij Aldi meer Duitse en Nederlandse producten voor de grote boodschappen ga ik na Carrefour want hoef het and de eind van de maand te betalen en verder zitten er voor ouderen veel korting in ik geef een voorbeeld varkensfile 1 kilo 3.75 komt voor ouderen nog extra 8 procent korting boven op en tank ook graag met 8 procent korting 1.24 liter maar Mercadona is relax vertoeven.

leo

Met een Mercadona pas betaal je ook pas aan het einde van de maand, en voor brandstof ga je naar een witte pomp veel goedkoper dan de Carrefour inclusief 8% korting. Zo tank ik altijd bij Europrix 10 cent per liter goedkoper.

JPM

Wij kopen voor 90% in Mercadona (brood,fruit,groenten,vis en soms vlees,koffie,enz…)
Verder in Aldi kopen we confituur ,kaas en pasta.
Soms ook in Lidl wat kuisprodukten betreft.
Voor vlees hebben we een grote keus in Carrefour met tevens een goede kwaliteit.
Deze verschillende winkelketens laten ons toe onze inkopen te doen tegen de beste prijzen.

leo

Bij de Carrefour in San Juan is het vlees van verschrikkelijk slechte kwaliteit, 100% af te raden dit te kopen, en de vis daar stinkt ook zo dat je het echt niet gaat kopen. Het ligt per supermarkt ook aan de lokatie en waar ze de zogenaamde verse inkoop doen dit zal altijd in kwaliteit blijven verschillen tenzij er een goede manager rondloopt.

Maclaya

Vind de Mercadona een prima supermarkt en hoop dat deze ooit nog naar Nederland komt, al was het alleen maar vanwege het aanbod van de parfumerie afdeling. Scheelt dan ook in het gewicht van de koffer met al die potten Oliva creme. Waar vind je nog 10% urea pura creme voor €1,98? Winkelen bij de Mercadona is een beetje vakantie vieren.

Petra

Blijf aub daar met die mercadona , hebben hier parfumzaken genoeg!!!

Carla

Ik ben een Mercadona fan, altijd als ik Spanje ben ga ik daar mijn boodschappen doen, niet alleen voor daar, maar ook voor thuis. Bij de Aldi en Lidl kom ik in Spanje helemaal niet.

Piet Paëlla

Mercadona veruit de beste voor mij: ik kan daar elke dag te voet naar toe, maar hebben ook ruim voldoende parkeer-plekken. Personeel veel beter dan bij Lidl en Aldi (bij de Spar een regelrecht drama), fruit en groente bij Lidl en Aldi overtuigt mij niet, het is daar bovendien ongezelliger om te shoppen dan bij Mercadona. Verswaren in Mercadona groots (tonijn, jaja) en hun eigen merken zijn gewoon goed en betaalbaar. Ook hun tierna Gouda kaas smaakt lekker, wel-of-niet uit NL. Ik ben benieuwd hoe Mercadona zijn online gaat organiseren, want in de steden zal dat met bezorging van de… Lees verder »

Eric

Bij Mercadona ga ik ALTIJD met een tevreden gevoel de deur uit…
Zeer gemotiveerd personeel ook (10% van bedrijf is van ze).
De ”feel good”-factor zogezegd is daar, voor mij persoonlijk, ONGEKEND.

Duys

Ik ga volledig akkoord met het verslag hier boven. Mijn voorkeur gaat namelijk naar Mercadona. Prijs ,kwaliteit en versheid zijn uitstekend .

lezer

Helemaal mee eens, maar bij Mercadona gebruiken ze niet de naam: bio… De Duitse Aldi en Lidl wel. Is allemaal heel goed. Toch, als je in Altea woont heeft Mercadona elke morgen een paar stukjes tonijn. Trouwens overal bij alle Mercadona´s: gratis ruime parking onder de grond; toiletten met alles er op en eraan, goeie ´carro´s´, vriendelijk en fris personeel en goede openingstijden: WAT wil je nog meer? Als je op Mallorca woont hebben ze de tomaat gemalen met beetje olie in kleine pakjes verpakt: op zijn Spaans EN van het eiland! DUS alles goed! Alleen Remco, let eens op… Lees verder »

Harm

Ik kom juist zo weinig mogelijk in Mercadona . Ten eerste vind ik het assortiment maar maar zeer beperkt. Ik vergelijk het met carrefour in Al campo . En al helemaal de prijzen met Al Campo. bijvoorbeeld ingeblikte vis . Bij Mercadona 1 vak en bij carrefour en Alcampo een hele straat . En lezer dat het gratis parkeren op Mallorca misschien een uitzondering is , en zuid westen van Spanje is dat overal bij de supers. En uw gemalen tomaat met olijf olie is ook overal te krijgen . Ook hou ik niet van die opdringerige verkopers bij vlees… Lees verder »

Piet Paëlla

Het gaat om Mercadona, Lidl en Aldi, maar even een kort kommentaar op Carrefour:
Ja, assortiment geweldig maar je bent 3x zoveel tijd kwijt, je koopt teveel als nodig, meestal lange wachttijd bij de kassa en dan moet je die grote winkelwagen nog eens 200 mtr voor je uit duwen naar de auto, en dan moet je nog x km rijden….

Paul Vreeswijk

Uitvoerige berichtgeving: CHAPEAU.
Voor mij springt de MERCADONA er met kop en schouder boven uit.
Bovendien heb ik een hekel aan directeuren, die minimaal miljonair zijn en hun personeel op allerlei vlakken “uitbuiten”.
Wellicht is dit ook bij de Mercadona het geval, maar dat weet ik niet….een onderzoekje waard?
Het personeel bij de “M” is in ieder geval vriendelijk, behulpzaam en zegt nog eens gedag ook.
Wellicht heeft u iets aan deze reactie. Op een andere manier ( zoals facebook) kan ik niet reageren, ik heb het gewoon niet.
Met vriendelijke groet
Paul Vreeswijk

leo

Ik vind de Lidl en de Aldi flink duurder dan de Mercadona, maar het ligt er ook een beetje aan welke produkten je koopt. Wat ik koop is over het algemeen goedkoper bij de Mercadona. Zo koop ik geen eieren bij de Mercadona het zijn geen scharrel eireren en gekookt is de schil er niet normaal vanaf te krijgen, de eieren van de Lidl zijn wel goed en prima te pellen. Bolognese saus bij de Mercadona is erg zoet en niet lekker die van de Lidl echter is heerlijk maar wel duurder. Gouda Tierna kaas bij de Mecadona is vaak… Lees verder »

Marese

Hahaha, een ei dat je niet goed kan pellen is juist vers en die je wel kan pellen zijn linder vers.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.