Search
menu
Search

Corona-maatregelen werktijdverkorting/ontslagen tot eind januari verlengd in Spanje

Freepik
Beeld: Freepik

Corona-maatregelen werktijdverkorting/ontslagen tot eind januari verlengd in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De corona-crisis heeft ervoor gezorgd dat er tijdens en na de noodtoestand in Spanje een enorme stijging is geweest van de tijdelijke ontslagen of werktijdverkorting. We hebben het dan over de zogenaamde ERTE wat staat voor ‘Expediente de Regulación Temporal de Empleo’ wat een tijdelijke schorsing is van de arbeidscontracten waardoor het personeel beter beschermd is. 

De ERTE is niet hetzelfde als een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel ERE wat een collectief ontslag is. Bij een ERTE kan het personeel dus terugkomen want deze is tijdelijk van aard terwijl dat bij een ERE niet het geval is want het ontslag is definitief.

Van een ERTE wordt vooral gebruik gemaakt als er sprake is van overmacht zoals in de huidige corona-situatie. Bedrijven besluiten vanwege een enorme daling van activiteiten of het verplicht moeten sluiten vanwege de noodtoestand tijdelijk de arbeidscontracten te ontbinden of de werktijden te verkorten. 

De getroffen werknemers gedurende de ERTE kunnen een werkloosheidsuitkering ontvangen. Daarnaast moeten deze werknemers na de corona-crisis onder dezelfde voorwaarden als voorheen weer in dienst worden genomen.

De regering heeft nu met de vakbonden en werkgeversorganisaties een overeenkomst bereikt om de vergoedingen voor de ERTE’s tot eind januari 2021 te verlengen. Deze worden automatisch verlengd in het geval van de ERTE vanwege overmacht (fuerza mayor) voor bepaalde economische sectoren.

Daarnaast zijn er twee nieuwe ERTE’s gecreëerd, de ERTE voor belemmering van de activiteit (impedimento de la actividad) en de ERTE voor beperking van de activiteit (limitación de actividad).

Zelfstandigen

Ook de de zelfstandigen (autónomos) in Spanje kunnen rekenen op een financiële vergoeding wanneer men aan de eisen voldoet om daarvoor in aanmerking te komen. Deze vergoedingen die te maken hebben met het niet kunnen werken vanwege de corona-crisis zijn ook verlengd tot 31 januari 2021.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?