menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje gaat strengere corona-maatregelen nemen in grote steden

123rf
Beeld: 123rf

Spanje gaat strengere corona-maatregelen nemen in grote steden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid is druk bezig om overeenkomsten te sluiten met alle regionale gezondheidsdiensten van de autonome regio’s om homogene regels op te stellen wat betreft de corona-maatregelen die verband moeten hebben met het aantal besmettingsgevallen. Om verdere verspreiding tegen te gaan komen er speciale regels wanneer er meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners zijn vastgesteld.

Op dinsdag heeft het Ministerie een bijeenkomst gehad met de autoriteiten van de Madrid regio waaruit geconcludeerd kan worden dat er landelijk dezelfde maatstaven komen voor wat betreft nieuwe corona-maatregelen. Dat zou dan van kracht gaan voor de steden met meer dan 100.000 inwoners.

Mochten deze tijdens de vergadering op woensdag tussen het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid en de regionale autoriteiten aan worden genomen, dan zullen deze direct van kracht worden. 

Daarbij wordt gesproken over maatregelen wanneer er gedurende 14 dagen sprake is van meer dan 500 gevallen per 100.000 inwoners, een positiviteitspercentage in corona-tests (PCR) van meer dan 10% en een bezettingsgraad van de intensive care afdelingen (UCI) boven de 35%.

Wanneer aan deze epidemiologische criteria wordt voldaan zullen er maatregelen genomen worden in die steden van meer dan 100.000 inwoners. Daarbij heeft men het over de mobiliteit van de inwoners, de sociale contacten en beperkingen in de horeca zoals toegestane aantal mensen en openingsuren.