Spaans tweede meest geleerde vreemde taal op school binnen de EU

Spaans tweede meest geleerde vreemde taal op school binnen de EU
Beeld: Freepik

Spaans tweede meest geleerde vreemde taal op school binnen de EU

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens recente informatie van Eurostat is de Spaanse taal de op één na meest geleerde vreemde taal op scholen binnen de Europese Unie. Spaans staat achter het Engels en voor het Frans als vreemde talen die geleerd worden op school. Het hoogst aantal Spaanse taal studenten is te vinden in Frankrijk gevolgd door Zweden en IJsland.

Kennis van vreemde talen is een essentieel instrument voor culturele uitwisseling. Het is algemeen bekend dat dergelijke vaardigheden op veel werkplekken vereist en aangemoedigd worden en dat ze de communicatie in verschillende andere contexten kunnen vergemakkelijken.

In 2019 studeerde 59% van de leerlingen in het hoger secundair algemeen onderwijs twee of meer vreemde talen in de EU zoals HIER te zien is. In de EU-landen hebben alle leerlingen van het hoger secundair algemeen onderwijs twee of meer vreemde talen gestudeerd in Luxemburg (100%) en Frankrijk (99,6%). In Spanje was dat percentage 26,9%, in Nederland 68,9% en in België 86,2% (Vlamingen 100% en Walen 72,8%).

Estland, Roemenië, Tsjechië en Finland hadden ook een groot deel van de studenten die twee of meer talen studeerden (allemaal 99%), op de voet gevolgd door Slowakije (98%), Kroatië (95%) en Slovenië (92%). Daarentegen studeerde in Griekenland slechts 1% van de leerlingen in het hoger secundair algemeen onderwijs in 2019 twee of meer vreemde talen. Ook in Portugal (6%), Ierland (12%), Italië (25 %) en Spanje (27%) is dat percentage laag.

In 2019 was Engels de meest bestudeerde vreemde taal op het niveau van het hoger secundair algemeen onderwijs in de EU, met 96,4% van de leerlingen die het leerde. Spaans staat op de tweede plaats met 26,4% gevolgd door Frans met 21,8%, Duits met 20,3% en Italiaans met 3,4%. Bovendien was Russisch de niet-EU-taal die het meest werd geleerd in de EU (2,6%), vooral in Estland (68%) en Letland (57%), gevolgd door Litouwen (30%) en Bulgarije (24%).

Landen en talen

Als we naar DEZE lijst kijken zien we dat in Spanje het Engels met 97,8% de meest bestudeerde vreemde taal is gevolgd door Frans met 24,4%, Duits met 2,7% en Italiaans met 0,2%.

In Nederland is de meest bestudeerde vreemde taal het Engels met 100% gevolgd door Duits met 43,6%, Frans met 28,6% en Spaans met 5,4%. In België wordt het Engels het meest geleerd met 95,2% gevolgd door het Frans met 49,2%, het Nederlands/Vlaams met 37,3% en het Spaans met 4,7%. 

In België wordt echter ook een onderscheid gemaakt in de Vlaamse en Waalse gemeenschap. In het Waals Gewest wordt het Engels met 90,6% het meest geleerd gevolgd door het Nederlands met 73,5%, het Spaans met 7% en het Duits met 5,4%. In het Vlaams Gewest wordt het Engels voor 100% geleerd, net zoals het Frans met 100% gevolgd door het Duits met 43,5% en het Spaans met 2,3%.

De landen waar de hoogste percentages Spaanse taal studenten te vinden zijn, zijn Frankrijk met 73,6%, Zweden met 41,6%, IJsland met 24,2%, Noorwegen met 23,9%, Duitsland met 21,6%, Oostenrijk met 21,2%, Ierland met 17,8%, Denemarken met 17,7%, Italië met 15,5%, Slovenië met 14%, Tsjechië met 13,2% en Bulgarije met 10%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.