Search
menu
Search

Er groeit een mysterieuze vijgenboom op de kathedraal van Roda de Isábena

Er groeit een mysterieuze vijgenboom op de kathedraal van Roda de Isábena
Beeld: Canva

Er groeit een mysterieuze vijgenboom op de kathedraal van Roda de Isábena

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Soms lijkt het nieuws zo vreemd dat het wel verzonnen is. De krant El Heraldo de Aragón kopte deze week dat er op de kathedraal van Roda de Isábena in de provincie Huesca een vijgenboom groeit. Laat ons eerst even stil staan bij wat die kathedraal precies is en dan kijken wat er aan de hand is.

Wat de kathedraal van (voluit) San Vicente mártir de Roda de Isábena zo bijzonder maakt, is dat Roda de Isábena de kleinste Spaanse gemeente is die over een kathedraal beschikt, en die kathedraal bovendien de kleinste kathedraal van Spanje is. Het gehucht heeft in totaal slechts 48 inwoners en toch pronkt het met de Romaanse kathedraal die erkend is als nationaal monument. De kathedraal dateert uit de 11e en 12e eeuw. Er werden ook belangrijke hervormingen aan aangebracht in de 18e eeuw. Dat maakt het bouwwerk tot de oudste kathedraal van Aragón.

Wie deze zomer in Roda de Isábena was, heeft misschien gezien dat er op de punt van de toren een boom groeit. Het gaat om een vijgenboom, gegroeid uit iets dat er per ongeluk moet beland zijn, waarschijnlijk door een vogel die er een zaadje of stekje achterliet. Vanuit het bisdom wordt momenteel bestudeerd hoe de boom kan worden verwijderd zonder schade aan het gebouw aan te brengen. Indien dat niet gebeurt zou de groei van de plant zelf de toren namelijk verder kunnen beschadigen.

Aan vreemde gebeurtenissen dus geen gebrek in Roda de Isábena, al zal de vijgenboom waarschijnlijk ook al snel weer vergeten zijn. Wie door dit nieuws zijn nieuwsgierigheid zag worden gewekt, heeft alvast baat bij een bezoekje. De kathedraal is een van de toeristische hoogvliegers van de regio en de geleide rondleiding boeit al jaren duizenden bezoekers.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?