Search
menu
Search

PP-leider verliest ook tweede stemmingsronde en wat nu in Spanje?

PP-leider verliest ook tweede stemmingsronde en wat nu in Spanje?
Beeld: @Congreso_Es / X

PP-leider verliest ook tweede stemmingsronde en wat nu in Spanje?

De tweede stemming voor de benoeming van Alberto Núñez Feijóo als premier van Spanje is vrijdag mislukt. De leider van de Partido Popular kreeg 172 ja-stemmen tegen 177 nee-stemmen. Dit betekent dat de wettelijke termijn van twee maanden voor een herverkiezing is ingegaan. De verkiezingen zouden alleen op 14 januari 2024 worden gehouden wanneer ook alle andere pogingen tot investering, van de PSOE-leider en huidige interim-premier Pedro Sánchez of opnieuw van PP-leider Feijóo die in die periode plaatsvinden, mislukken.

Alberto Núñez Feijóo heeft op vrijdag opnieuw niet genoeg stemmen gekregen voor zijn benoeming tot premier van Spanje. Bij de tweede stemming in het Congres van Afgevaardigden kreeg hij 172 stemmen voor, van de PP, Vox, UPN en Coalición Canaria. De rest van de fracties, waaronder PSOE, Junts, ERC, EH Bildu en PNV, stemden tegen. De afgevaardigde van de BNG stemde blanco.

De mislukte ‘investidura’ van Alberto Núñez Feijóo heeft de weg vrijgemaakt voor een nieuwe poging om een premier te benoemen. De koning zal maandag beginnen met consultaties met de parlementaire fracties om een nieuwe kandidaat te vinden. De socialistische leider Pedro Sánchez heeft de beste papieren en als hij wordt voorgedragen, zal hij worden onderworpen aan een benoeming.

Als de tweede stemming voor de benoeming van een nieuwe premier van Spanje op 27 november 2023 ook mislukt, worden er automatisch nieuwe verkiezingen uitgeschreven op 14 januari 2024.

pp
PP-leider verliest eerste stemmingsronde om nieuwe regering te vormen in Spanje
Zoals verwacht heeft de Partido Popular partijleider Alberto Núñez Feijóo de eerste stemmingsronde in het Congres met vier stemmen van een meerderheid verloren en heeft hij vrijdag een tweede kans om meer ja- dan nee-stemmers te krijgen.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?