skip to Main Content
Nu alweer 1.003 verkeersdoden in Spanje

Nu alweer 1.003 verkeersdoden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers is dit jaar tot ongeveer eind oktober alweer gestegen naar 1.003 personen, 26 meer dan in dezelfde periode tussen begin januari en eind oktober in 2016. Het afgelopen jaar werd afgesloten met 1.160 doden op het Spaanse asfalt wat toen voor het eerst sinds enkele jaren een kleine stijging was van 13 personen. Ook dit jaar lijkt het erop dat er meer dodelijke slachtoffers op de Spaanse wegen te betreuren zullen zijn.

1.003 mensen hebben dit jaar alweer het leven gelaten op de Spaanse wegen waarvan 38 fietsers, zes meer dan dezelfde periode in 2016. Volgens de baas van de Spaanse Verkeersdienst DGT wordt het elk jaar steeds moeilijker om het aantal dodelijke verkeersongevallen te verminderen. In 2016 overleden er 1.160 mensen tijdens ongevallen waarbij er nog eens 9.755 mensen ernstig gewond raakten.

Wat opvalt dit jaar is de toename van 18% verkeersslachtoffers op wegen binnen de bebouwde kom waarbij de meeste gevoelige verkeersdeelnemers zoals voetgangers, fietsers en motor/scooterrijders een hoofdrol spelen.

Spanje is binnen de Europese Unie het vijfde land met het minste aantal dodelijke verkeersslachtoffers. Ter vergelijking, in Spanje overleden er in 2016 een totaal van 1.160 personen op de wegen terwijl dat aantal in Nederland 629 personen was en in België 637 verkeersdoden.

Ondanks de lichte stijging van verkeersdoden is Spanje nog steeds het Europese land waar per één miljoen inwoners de minste doden te betreuren zijn. Het gemiddelde Europese aantal doden per miljoen staat op 52 personen terwijl dat in Spanje 38 personen is

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Nou wat betreft richting aangeven kunnen ze er in Nederland ook wat van.
  Ik woon aan weg waar ik dat goed kan zien, bij mijn buurman schijnen ze met koplampen binnen, maar 90 procent geeft geen richting aan.
  Op rotondes idem, hier mag best tegenop worden getreden, en inderdaad ook de politie maakt zich hier schuldig aan.

 2. Iedereen die zelf in Spanje op de weg zit weet hoe (veel) Spaanse automobilisten zijn gedragen, of het zijn snelheidsduivels of ze rijden uitermate langzaam dat er gevaarlijke inhaal acties volgen. Richting aangeven nog nooit van gehoord, met een buitje regen gaan de mistlampen aan met gevolg dat achteropkomend verkeer minder ziet. Zelfs de politie geeft niet het goeie voorbeeld.
  Verbaasd mij dat Spanje is binnen de Europese Unie het vijfde land met het minste aantal dodelijke verkeersslachtoffers!

  1. Ik zit in Spanje elke dag op de weg en ik merk niks van wat je schrijft. Asomobilisten kom ik af en toe tegen, en meestal is dat dan in de grote steden. Maar dat veel Spanjaarden te snel of te langzaam rijden is onzin. Bovendien een gevaarlijke inhaalactie is de schuld van wie inhaalt, niet van wie ingehaald wordt.

  2. Ja, ik herken wel wat Gerrit zegt, maar wil het iets nuanceren.
   Spanjaarden rijden vaak sloom op de carreteras en dan met name bestelauto’s .
   Op de autopista, wordt daarentegen vaak enorm hard gereden, soms wel 200.
   En dat zijn dan meestal dikke Duitse bakken.

 3. Wat betreft omgang met fietsers valt er nog veel te leren, maar om iedereen te beschuldigen gaat mij te ver.
  De meeste Spanjaarden zijn hoffelijk, maar het is vaak de situatie die hen onzeker maakt, bovendien ontbreken veelal goede fietspaden.
  Lomperiken heb je overal ook in Nederland en Belgie.
  Neemt niet weg dat ik er zelf alles aan doe om zoveel mogelijk zichtbaar te zijn, en waakzaam

  1. Het is geen kwestie van schuld geven, als je in NL of BE één keer naar rechts afslaat zonder in de dode hoek te kijken heb je drie fietsers onder je auto, dus kijkt iedereen altijd in de dode hoek.

   In Spanje houdt men er geen rekening mee dat misschien een fietser rechts van je staat omdat er relatief weinig fietsers zijn, dus kijken veel automobilisten niet in de dode hoek. Ze zijn fietsers niet gewend en dat maakt het gevaarlijk. En uiteraard ook die absurde fietspaden die meer op een hindernisbaan lijken dan op een fietspad.

   1. En met een scooter loop je hetzelfde gevaar. Je moet zeer defensief rijden bij afslagen en rotondes.

 4. Ik woon nu 10 jaar in Spanje. 5 Jaar geleden is de eerste hond bij ons komen wonen en een paar jaar terug kwam de tweede er bij. Als ik met de hondjes door de smalle straatjes loop (voetpad is veelal niet of nauwelijks aanwezig) en er komt een auto aan dan laat ik de hondjes tegen de huizen gaan staan en ga zelf aan de rijkant staan om mijn hondjes te beschermen. Ik ben nu al voor de zesde keer door een auto geraakt. Het straatje voor ons huis is 3 meter breed maar (vooral vrijdag- op zaterdagnacht met een dronken kop) zijn er bij die meer dan 50 km/h rijden. Ik denk om politiecontrole te ontlopen dat zij door de wijk rijden.

 5. Fietsen in Spanje is niet aan te bevelen. Automobilisten weten daar geen raad mee, en de wegen zijn er niet op ingesteld.

  1. Helemaal eens, met name op de carreteras. Deze discussie hebben we hier al vaak gehad. In alle bescheidenheid mag ik toch zeggen dat Nederlanders en Belgen wel weten hoe het zit met fietsers en verkeer. Hier lijkt de prioriteit op het aantrekken van de (fiets) toerist te liggen. De veiligheid komt pas later.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken