skip to Main Content
Procureur-generaal van de Spaanse Staat klaagt ex Catalaanse regering aan voor rebellie, opruiing en fraude (2017)

Procureur-generaal van de Spaanse Staat klaagt ex Catalaanse regering aan voor rebellie, opruiing en fraude (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zoals verwacht heeft de procureur-generaal van de Spaanse staat José Manuel Maza op maandag bekend gemaakt dat hij uit naam van het bureau van de officier van justitie de inmiddels afgezette Catalaanse regering inclusief de ex regiopremier Carles Puigdemont en zijn ex vicepremier Oriol Junqueras aan voor onder andere rebellie, opruiing en fraude. Hij heeft de rechtbank gevraagd om de ex Catalaanse leiders voor te laten komen. Mochten ze schuldig worden bevonden dan kunnen Puigdemont, Junqueras en andere kabinetsleden tussen de 15 en 30 jaar gevangenisstraf krijgen.

De aanklacht van de procureur-generaal van de Spaanse staat is gericht tegen Carles Puigdemont, Oriol Junqueras en de hele ontbonden Catalaanse regering. Daarnaast richt de aanklacht zich ook tegen de parlementsvoorzitter Carme Forcadell en andere leden van de zogenaamde “mesa” ofwel de groep die alle belangrijke beslissingen tijdens het illegale afscheidingsproces heeft genomen. In totaal zijn er veertien personen aangeklaagd die voor de rechters moeten verschijnen voor onder andere rebellie en opruiing. De aangeklaagde ex leden van de Catalaanse regering dienen daarnaast waarborgsommen van meer dan zes miljoen euro te betalen, het bedrag wat blijkbaar gebruikt is om het proces te bekostigen.

Deze maandag was de eerste werkdag na de verklaring van de Catalaanse Republiek en de invoering van artikel 155. Vooralsnog zijn er geen problemen gemeld en zijn de Catalaanse functionarissen gewoon gaan werken, was er geen staking en waren er geen botsingen tussen ambtenaren en regeringsmedewerkers uit Madrid. De parlementsvoorzitter Carme Forcadell is wel naar haar werkplaats in het parlement gegaan en ook de minister van Duurzaamheid Josep Rull plaatste een foto dat hij op kantoor werkte, iets wat hij in principe niet mag doen. Carles Puigdemont plaatste ook een foto op Instagram waarop een patio van het Palau de la Generalitat te zien was. Die foto was waarschijnlijk van te voren al gemaakt omdat niemand de Catalaanse ex regiopremier in het gebouw gezien heeft.

In principe mogen de ministers en staatssecretarissen van de Spaanse regering alleen naar het ministerie gaan om hun spullen te pakken maar niet om te werken. De Catalaanse politie controleert hierop en houdt alle regionale regeringsgebouwen in de gaten. Er was in het Catalaanse parlement een zitting geplaatst voor deze dinsdag maar deze werd door de voorzitter Carme Forcadell afgelast waarmee ze eigenlijk aangeeft dat ze zich neerlegt bij het feit dat de Catalaanse regering en het Catalaanse parlement niet meer actief is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken