Acht miljoen Spanjaarden kunnen niet sparen

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Acht miljoen Spanjaarden hebben net genoeg geld om het einde van de maand te halen en kunnen niets opzij leggen om te sparen. Het afgelopen jaar is het aantal spaarders in Spanje met 13,5% afgenomen naar 22 miljoen personen die gemiddeld 302 euro per maand kunnen sparen.

Dit is de uitslag van een onderzoek van de website Rastreator.com in het teken van de Internationale dag van het Sparen (Día Mundial del Ahorro) die elk jaar op 31 oktober wordt gevierd. Uit dat onderzoek is gebleken dat het aantal spaarders in 2017 met 3,4 miljoen inwoners van Spanje is afgenomen.

Van de personen in Spanje die wel kunnen sparen legt 42,7% minder dan 200 euro per maand opzij terwijl 23% verklaart tussen de 200 en 500 euro beschikbaar te hebben om te sparen. Slechts 7,6% van de Spanjaarden slaagt erin om meer dan 500 euro per maand opzij te zetten om te sparen.

Volgens het onderzoek zijn 86,4% van de Spanjaarden niet tevreden met de manier waarop ze kunnen sparen waarbij de belangrijkste reden het ontbreken van financiële middelen is.

Dat geld is er niet omdat er niet genoeg overblijft op het einde van de maand, omdat er onverwachte kosten zijn, omdat er een te hoge schuld is die afbetaald moet worden of omdat ze met het geld wat ze over hebben anderen helpen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

8
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
gerritvanderboon@yahoo.es

Zie wel enorm veel nieuwe en dure autos op de weg, gaat wasrschijnlijk ook veel ‘spaargeld’ in zitten

Juan74

Wat dag je van renting en leasing?
Veel mensen doen dat via de bank, en inderdaad als je daar je geld in steekt, kan je niet meer sparen. En de auto wordt vaak nooit bezit, dus het is geld stoppen in iets zonder enige vorm van restwaarde.

Fred

Aangezien de salarissen in Spanje dermate laag zijn en de kosten voor levensonderhoud de laatste jaren alleen maar hoger zijn geworden, blijft er zowiezo weinig of niets over om uberhaupt te kunnen sparen.

mar

de meesten hebben ook niets over om te sparen en het vertrouwen in de bank is minder dan in Nederland.

Ramon

Ook ik heb het idee dat het sparen hier niet zo in de cultuur zit als bij de calvinistische Nederlander (hoewel het ook daar minder is geworden en er meer ‘geleefd’ wordt).
Als ik de rijen bij de financiering van Carrefour zie, waar je zelfs broodroosters op afbetaling kan kopen, dan geloof ik niet zo in de spaarzin van de Spanjaard. De Chinezen sparen veel, werken tot hun dood, maar ik geloof dat ze minder lol hebben dan hier. Het niet sparen brengt ook geneugden met zich mee.

Robert Lemm

Spanjaarden hebben nooit kunnen sparen, evenals de andere Latijnse volken van Zuid Europa. Voor Nederlanders is, of was (want nu geen rente meer) sparen een deugd, en rood staan iets om je voor te schamen. Rood staan op de bank in Spanje is de gewoonste zaak van de wereld, niemand die zich ervoor schaamt.

Anoniem

Bij de banken die ik ken in Spanje kun je niet rood staan, als het saldo op 0 staat kun je niets meer pinnen of overboeken. In Nederland kon dat wel, weet niet of dat nu nog zo is.

Z

Je kunt hier gewoon rood staan maar de boete (rente) is enorm. Mensen leven van hun credit card van krediet naar krediet. Soms noodzakelijk maar soms ook met de nieuwste Iphone op afbetaling. Het gebruik van de credit card is hier middels een rentekorting (of een boete voor het niet gebruiken, het is maar hoe je het ziet) gekoppeld aan mijn hypotheek. Op die manier word je gedwongen om de credit card te gebruiken. En dan moet je wel een goed huishoudboekje hebben om het niet uit de hand te laten lopen en te kunnen sparen. Ik denk dat Ramon… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.