96 hittegolven sinds 1975 in Spanje

96 hittegolven sinds 1975 in Spanje
Beeld: Archieffoto

MADRID – Spanje heeft sinds dat men begonnen is de hittegolven te registreren in 1975 te maken gehad met 96 ‘olas de calor’. Daarvan vonden er 59 plaats op het Spaanse vasteland, Balearen eilanden, Ceuta en Melilla terwijl de overige 37 hittegolven plaatsvonden op de Canarische Eilanden. Volgens de gegevens van de Spaanse weerdienst Aemet was 2017 het jaar met de meeste hittegolven terwijl in 2015 de langste hittegolf ooit plaatsvond en er in 2019 twee hittegolven waren.

Volgens Spaanse maatstaven is er sprake van een hittegolf wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden Celsius of meer. Dat is 2 dagen minder dan in Nederland en België waar men een periode als hittegolf aankaart wanneer er tenminste 5 aaneengesloten dagen zijn met temperaturen boven de 25 graden Celsius of tenminste 3 aaneengesloten dagen met temperaturen van tenminste 30 graden Celsius. Maar er zijn ook andere regels, zoals HIER te lezen is.

LEESTIP: Uitleg van hittegolf in Spanje

Sinds 1975 hebben er volgens de Aemet in totaal 96 hittegolven plaatsgevonden waarvan 59 op het Spaanse vasteland, Balearen eilanden, Ceuta en Melilla terwijl de overige 37 ‘olas de calor’ plaatsvonden op de Canarische Eilanden. 

2017 was de ergste zomer met vijf hittegolven, een ‘ola de calor’ elke 18 dagen gedurende de zomermaanden waarmee dat jaar de vier hittegolven die geregistreerd werden in 1991 en 2016 voorbij streefde. 

In 2019 heeft men in Spanje te maken gehad met twee hittegolven op het Spaanse vasteland en de Balearen terwijl er officieel geen hittegolf heeft plaatsgevonden op de Canarische Eilanden. De eerste hittegolf dit jaar vond plaats tussen 26 juni en 1 juli en had een invloed op 29 provincies met een maximumtemperatuur van 38,8 graden.   

De tweede hittegolf van 2019 vond plaats tussen 20 en 25 juli en duurde 6 dagen met op 23 juli de warmste dag van 36,8 graden. 

De langste hittegolf vond plaats in 2015 en had een duur van maar liefst 26 dagen tussen 27 juni en 22 juli met een maximumtemperatuur van 37,6 graden op 6 juli 2015. In 2003 vond een hittegolf plaats van 16 dagen tussen 30 juli en 14 augustus.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.