96 hittegolven sinds 1975 in Spanje

96 hittegolven sinds 1975 in Spanje
Beeld: Archieffoto

96 hittegolven sinds 1975 in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft sinds dat men begonnen is de hittegolven te registreren in 1975 te maken gehad met 96 ‘olas de calor’. Daarvan vonden er 59 plaats op het Spaanse vasteland, Balearen eilanden, Ceuta en Melilla terwijl de overige 37 hittegolven plaatsvonden op de Canarische Eilanden. Volgens de gegevens van de Spaanse weerdienst Aemet was 2017 het jaar met de meeste hittegolven terwijl in 2015 de langste hittegolf ooit plaatsvond en er in 2019 twee hittegolven waren.

Volgens Spaanse maatstaven is er sprake van een hittegolf wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden Celsius of meer. Dat is 2 dagen minder dan in Nederland en België waar men een periode als hittegolf aankaart wanneer er tenminste 5 aaneengesloten dagen zijn met temperaturen boven de 25 graden Celsius of tenminste 3 aaneengesloten dagen met temperaturen van tenminste 30 graden Celsius. Maar er zijn ook andere regels, zoals HIER te lezen is.

LEESTIP: Uitleg van hittegolf in Spanje

Sinds 1975 hebben er volgens de Aemet in totaal 96 hittegolven plaatsgevonden waarvan 59 op het Spaanse vasteland, Balearen eilanden, Ceuta en Melilla terwijl de overige 37 ‘olas de calor’ plaatsvonden op de Canarische Eilanden. 

2017 was de ergste zomer met vijf hittegolven, een ‘ola de calor’ elke 18 dagen gedurende de zomermaanden waarmee dat jaar de vier hittegolven die geregistreerd werden in 1991 en 2016 voorbij streefde. 

In 2019 heeft men in Spanje te maken gehad met twee hittegolven op het Spaanse vasteland en de Balearen terwijl er officieel geen hittegolf heeft plaatsgevonden op de Canarische Eilanden. De eerste hittegolf dit jaar vond plaats tussen 26 juni en 1 juli en had een invloed op 29 provincies met een maximumtemperatuur van 38,8 graden.   

De tweede hittegolf van 2019 vond plaats tussen 20 en 25 juli en duurde 6 dagen met op 23 juli de warmste dag van 36,8 graden. 

De langste hittegolf vond plaats in 2015 en had een duur van maar liefst 26 dagen tussen 27 juni en 22 juli met een maximumtemperatuur van 37,6 graden op 6 juli 2015. In 2003 vond een hittegolf plaats van 16 dagen tussen 30 juli en 14 augustus.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.