Search
menu
Search

Meer dan 80% van de legkippen in Spanje leeft nog steeds in kooien

Oeps ... foto ontbreekt!

Meer dan 80% van de legkippen in Spanje leeft nog steeds in kooien

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is de Europese leider wat betreft de verrijkte kooien waarin legkippen nauwelijks de ruimte krijgen om hun eieren te leggen en om normaal te leven. Meer dan 30 miljoen kippen in Spanje leven in overvolle kooien wat een veel hoger aantal is dan in andere Europese Landen. Langzaam begint men in Spanje echter over te schakelen naar meer diervriendelijke systemen maar vanwege het kostenplaatje zijn deze nog niet erg populair.

Spanje is samen met Portugal de marktleider wat betreft legkippen die in zogenaamde verrijkte kooien leven. Van deze kippen zijn de snavels getrimd en ondergaan de legkippen dagelijkse stress om in 100 weken tijd ongeveer 470 eieren te leggen. 82% van de kippen in Spanje zit in kooien terwijl het Europese gemiddelde 52% is en die percentages in andere landen zoals Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Nederland iets meer dan 10% is.

Het zijn deze landen die sinds 2016 begonnen zijn met het ondersteunen van alternatieve meer diervriendelijke systemen zoals grotere ruimtes waar de kippen leven, een ecologische productie waarbij de kippen buiten leven en biologisch voer krijgen.

Verrijkte kooien

Doordat het in Europa verboden wordt kippen in legbatterijen te houden schakelen vele boeren over naar de wel nog toegestane verrijkte kooien. Een dergelijke kooi is iets groter dan de legbatterij en heeft een oppervlakte van 750 cm² per kip in plaats van 550 cm². Tevens zijn de kooien 5 cm hoger.

Verder is er enkele centimeters boven de gazen vloer een zitstok voorzien die de kip een makkelijkere zitplaats moet geven. Er is een kleine bijkomende nestruimte. Als laatste is er ook nog een nestbakje waar één kip tegelijk in kan.

Deze verbeteringen zouden ervoor moeten zorgen dat de kip haar natuurlijke gedrag kan blijven behouden. In deze verrijkte kooien zitten nog steeds 3 tot 5 legkippen. Critici stellen dat het nauwelijks een verbetering is ten opzichte van de legbatterijen. Binnen Europa zijn de verrijkte kooien toegelaten tot 2025.

Eieren

Het is je zeker al eens opgevallen dat op de eieren een code in rode cijfers en letters gedrukt staat. Elke letter en cijfer heeft een betekenis en aangezien dit bericht over de leefomstandigheden van de kippen gaat leggen we het eerste en belangrijke cijfer uit.

Het eerste cijfer in de identificatiecode staat voor de categorie ei, te weten 0 voor “ecológico” ofwel biologisch, 1 voor “camperas” ofwel vrije-uitloopei, 2 voor “criadas en el suelo” ofwel scharrelei en 3 voor “en jaula” ofwel kooi-ei.

De prijs van dierenwelzijn

In Spanje evolueert men langzaam naar diervriendelijke systemen voor de kippen waardoor de alternatieve eierproductie is gestegen van 7% in 2016 naar 17,6% in 2018 waardoor ongeveer vijf miljoen kippen aan de verrijkte kooien ontsnappen.

Volgens een Eurobarometer-enquête over dierenbescherming vindt 75% van de Europeanen dat dierenwelzijn op boerderijen moet worden verbeterd. 90% van de ondervraagden is echter niet bereid om meer uit te geven aan producten die afkomstig zijn van boerderijen waar dieren betere levensomstandigheden hebben. 

Er is een aanzienlijk verschil in de marktprijs van eieren. Een ei van een gekooide kip kost ongeveer 0,15 euro, terwijl een scharrelei 0,25 euro kost, en ecologische eieren 0,50 euro.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?