Meer dan 80% van de legkippen in Spanje leeft nog steeds in kooien

Meer dan 80% van de legkippen in Spanje leeft nog steeds in kooien
Beeld: 123rf

MADRID – Spanje is de Europese leider wat betreft de verrijkte kooien waarin legkippen nauwelijks de ruimte krijgen om hun eieren te leggen en om normaal te leven. Meer dan 30 miljoen kippen in Spanje leven in overvolle kooien wat een veel hoger aantal is dan in andere Europese Landen. Langzaam begint men in Spanje echter over te schakelen naar meer diervriendelijke systemen maar vanwege het kostenplaatje zijn deze nog niet erg populair.

Spanje is samen met Portugal de marktleider wat betreft legkippen die in zogenaamde verrijkte kooien leven. Van deze kippen zijn de snavels getrimd en ondergaan de legkippen dagelijkse stress om in 100 weken tijd ongeveer 470 eieren te leggen. 82% van de kippen in Spanje zit in kooien terwijl het Europese gemiddelde 52% is en die percentages in andere landen zoals Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Nederland iets meer dan 10% is.

Het zijn deze landen die sinds 2016 begonnen zijn met het ondersteunen van alternatieve meer diervriendelijke systemen zoals grotere ruimtes waar de kippen leven, een ecologische productie waarbij de kippen buiten leven en biologisch voer krijgen.

Verrijkte kooien

Doordat het in Europa verboden wordt kippen in legbatterijen te houden schakelen vele boeren over naar de wel nog toegestane verrijkte kooien. Een dergelijke kooi is iets groter dan de legbatterij en heeft een oppervlakte van 750 cm² per kip in plaats van 550 cm². Tevens zijn de kooien 5 cm hoger.

Verder is er enkele centimeters boven de gazen vloer een zitstok voorzien die de kip een makkelijkere zitplaats moet geven. Er is een kleine bijkomende nestruimte. Als laatste is er ook nog een nestbakje waar één kip tegelijk in kan.

Deze verbeteringen zouden ervoor moeten zorgen dat de kip haar natuurlijke gedrag kan blijven behouden. In deze verrijkte kooien zitten nog steeds 3 tot 5 legkippen. Critici stellen dat het nauwelijks een verbetering is ten opzichte van de legbatterijen. Binnen Europa zijn de verrijkte kooien toegelaten tot 2025.

Eieren

Het is je zeker al eens opgevallen dat op de eieren een code in rode cijfers en letters gedrukt staat. Elke letter en cijfer heeft een betekenis en aangezien dit bericht over de leefomstandigheden van de kippen gaat leggen we het eerste en belangrijke cijfer uit.

Het eerste cijfer in de identificatiecode staat voor de categorie ei, te weten 0 voor “ecológico” ofwel biologisch, 1 voor “camperas” ofwel vrije-uitloopei, 2 voor “criadas en el suelo” ofwel scharrelei en 3 voor “en jaula” ofwel kooi-ei.

De prijs van dierenwelzijn

In Spanje evolueert men langzaam naar diervriendelijke systemen voor de kippen waardoor de alternatieve eierproductie is gestegen van 7% in 2016 naar 17,6% in 2018 waardoor ongeveer vijf miljoen kippen aan de verrijkte kooien ontsnappen.

Volgens een Eurobarometer-enquête over dierenbescherming vindt 75% van de Europeanen dat dierenwelzijn op boerderijen moet worden verbeterd. 90% van de ondervraagden is echter niet bereid om meer uit te geven aan producten die afkomstig zijn van boerderijen waar dieren betere levensomstandigheden hebben. 

Er is een aanzienlijk verschil in de marktprijs van eieren. Een ei van een gekooide kip kost ongeveer 0,15 euro, terwijl een scharrelei 0,25 euro kost, en ecologische eieren 0,50 euro.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ibnderdaad schandalig, in elk geval ZOEKEN bij de winkels naar eieren
die wel goed zijn, en de bereidheid hebben iets meer te betalen. Dan smaakt
het eitje ook veel lekkerder!

Ter info:
“…Nederland heeft de twijfelachtige eer hoog op de lijst van dierenleed te staan. Ons land staat op de vierde plaats van een lijst met landen waar dierenleed grootschalig voorkomt.
De top tien van dieronvriendelijke landen ziet er als volgt uit.
1 Griekenland
2 Spanje
3 Nederlandse Antillen
4 NEDERLAND
5 Roemenie
6 Turkije
7 Venezuela
8 Bulgarije
9 Egypte
10 Portugal.”

Wat een verschrikking voor die arme kippen….
Niet te vergeten dat dit allemaal óók door de koper vd eieren in stand gehouden wordt.
Ik heb zelf kippen en 1 qm. per kip, is geen overbodige luxe.
Ook hebben ze een rustig plekje nodig om te gaan zitten
ivm het leggen vh ei, waar ze een paar uur over doen.

Typisch voor een land waar nog veel ongeletterde zijn op gebied van dieren welzijn

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.