Search
menu
Search

Spanje nog steeds de grootste olijfolieproducent ter wereld

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje nog steeds de grootste olijfolieproducent ter wereld

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje staat al jaren bovenaan de lijst van olijfolie producerende landen en is verreweg de grootste producent van olijven en olijfolie ter wereld. In Spanje is ongeveer 2,5 miljoen hectare aan olijfboomgaarden te vinden die jaarlijks meer dan 1,36 miljoen ton aan olijven produceren wat goed is voor zo’n 75% van de olijfolieproductie binnen Europa.

Dit jaar zal er naar alle waarschijnlijkheid in Spanje 1.360.000 ton aan olijven geproduceerd worden wat verreweg het hoogste aantal is ter wereld en binnen Europa. Tunesië staat op een tweede plaats met een geschatte opbrengst van 370.000 ton, Italië 360.000 ton, Griekenland 295.000 ton en Turkije 180.000 ton.

85% van de olijfolie wordt geproduceerd in de regio Andalusië gevolgd door Castilla-La Mancha met 6,6%, Extremadura met 2,7%, Catalonië met 2,2% en Aragón met 1%. 32% van de wereldproductie aan olijfolie wordt geproduceerd in Andalusië waar 30% van de landbouwgrond bedekt is met olijfbomen. Alleen al in de provincie Jaén wordt 685.000 ton geproduceerd.

In Spanje vertegenwoordigd de olijfolie en olijven industrie 5% van de hele agrarische sector en 9% van de agrarische export. Er zijn zo’n 1.570 bedrijven waar 8.000 mensen werken die zich hoofdzakelijk met de olijfolie en olijven bezig houden. De landen waar de meeste olijfolie en olijven naar geëxporteerd worden zijn Italië, Frankrijk, Verenigde Staten en Groot Brittannië terwijl de export naar Mexico en China groeiend is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?