Spanje nog steeds de grootste olijfolieproducent ter wereld

Spanje nog steeds de grootste olijfolieproducent ter wereld
Beeld: Pixabay

MADRID – Spanje staat al jaren bovenaan de lijst van olijfolie producerende landen en is verreweg de grootste producent van olijven en olijfolie ter wereld. In Spanje is ongeveer 2,5 miljoen hectare aan olijfboomgaarden te vinden die jaarlijks meer dan 1,36 miljoen ton aan olijven produceren wat goed is voor zo’n 75% van de olijfolieproductie binnen Europa.

Dit jaar zal er naar alle waarschijnlijkheid in Spanje 1.360.000 ton aan olijven geproduceerd worden wat verreweg het hoogste aantal is ter wereld en binnen Europa. Tunesië staat op een tweede plaats met een geschatte opbrengst van 370.000 ton, Italië 360.000 ton, Griekenland 295.000 ton en Turkije 180.000 ton.

85% van de olijfolie wordt geproduceerd in de regio Andalusië gevolgd door Castilla-La Mancha met 6,6%, Extremadura met 2,7%, Catalonië met 2,2% en Aragón met 1%. 32% van de wereldproductie aan olijfolie wordt geproduceerd in Andalusië waar 30% van de landbouwgrond bedekt is met olijfbomen. Alleen al in de provincie Jaén wordt 685.000 ton geproduceerd.

In Spanje vertegenwoordigd de olijfolie en olijven industrie 5% van de hele agrarische sector en 9% van de agrarische export. Er zijn zo’n 1.570 bedrijven waar 8.000 mensen werken die zich hoofdzakelijk met de olijfolie en olijven bezig houden. De landen waar de meeste olijfolie en olijven naar geëxporteerd worden zijn Italië, Frankrijk, Verenigde Staten en Groot Brittannië terwijl de export naar Mexico en China groeiend is.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Hoeveel exporteren en consumeren de producerende landen?
Bijvoorbeeld: Italië produceert x ton en consumeert ? ton.
Ik hoor wel eens zeggen dat ALLE olijfolie uit Spanje komt, ook als er made in Italy op staat. Zou het kunnen zijn dat producerende landen zelf hun productie consumeren?

Ja en vorig jaar nog lekker klagen over enorme ziektes in de bomen waardoor een liter olie meer dan 4 euro koste. Nu hoor je of lees je daar niets meer over.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.