menu: rubrieken, zoeken & meer

Onderzoek plaatst Spanje als bron nieuwe Europese corona-besmettingen

Onderzoek plaatst Spanje als bron nieuwe Europese corona-besmettingen
Beeld: 123rf

Onderzoek plaatst Spanje als bron nieuwe Europese corona-besmettingen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een internationaal onderzoek plaatst de bron van een groot deel van de Europese corona-besmettingen tijdens de zogenaamde tweede golf in Spanje. Met name de regio’s Aragón en Catalonië met de provincies Huesca en Lerida worden genoemd als bronnen van een covid-variant genaamd 20A.EU1. Deze is o.a. gevonden bij covid-patiënten in Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk maar ook in Nederland en België.

Covid-19 heeft officieel de naam SARS-CoV-2 maar heeft er nu een nieuwe en volgens onderzoekers Spaanse variant bijgekregen genaamd 20A.EU1. Deze variant is volgens het onderzoek ontstaan bij de brandhaarden onder de seizoenarbeiders in Huesca (Aragón) en Lerida (Catalonië) die direct na het beëindigen van de noodtoestand in Spanje ontstonden. 

De nieuwe variant heeft zes verschillende genetische mutaties die bij landarbeiders in het noordoosten van Spanje opdoken of verspreid werden en zich daarna razendsnel verspreidde door Spanje

Vanuit Huesca en Lerida verplaatste 20A.EU1 zich naar de Valencia regio en vandaar door de rest van Europa, dat is althans de conclusie uit het onderzoek ‘Emergence and spread of a SARS-CoV-2 variant through Europe in the summer of 2020 ’ wat nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk magazine.

Lees HIER het onderzoekrapport (PDF Engels).

De covid-variant genaamd 20A.EU1 is relatief nieuw. Het werd voor het eerst gedetecteerd op 20 juni in Spanje. Pas een maand later op 18 juli werd deze variant aangetroffen in het Verenigd Koninkrijk en een paar dagen later in Zwitserland en Ierland. Later die maand kwamen er ook gevallen aan het licht in België en Noorwegen. Sinds 22 augustus is de SARS-CoV-2-variant ook al in Frankrijk, Schotland, Duitsland, Zweden, Italië en Nederland gevonden bij covid-patiënten.

De onderzoekers gaan ervan uit dat het opheffen van de reisrestricties na 21 juni ervoor gezorgd heeft dat de nieuwe covid-variant razendsnel verspreid werd door Europa. De onderzoekers concluderen dat het ‘risicogedrag’ van toeristen in Spanje, zoals het negeren van richtlijnen voor de sociale afstand en de verplichte mondkapjes, en dit blijven doen op hun plaats van herkomst, heeft bijgedragen aan de verspreiding van de nieuwe covid-variant.