5.000 inwoners van Catalonië ontvangen twee jaar lang 800 euro/maand basisinkomen

5.000 inwoners van Catalonië ontvangen twee jaar lang 800 euro/maand basisinkomen
Beeld: Canva

5.000 inwoners van Catalonië ontvangen twee jaar lang 800 euro/maand basisinkomen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse regionale overheid gaat meedoen met een proefproject dat wereldwijd plaatsvindt waarbij op 200 plaatsen het universele basisinkomen getest wordt. Dit ‘Renta Básica Universal’ is een gegarandeerd inkomen dat elke burger/inwoner (gedeeltelijk) van een overheid ontvangt. In Catalonië doen 5.000 inwoners mee die gedurende 24 maanden 800 euro per maand ontvangen wat 300 euro is in geval van minderjarigen. Het gaat daarbij om alle inwoners van een huishouden die dat geld ontvangen.

Met basisinkomen wordt over het algemeen een onvoorwaardelijk basisinkomen bedoeld, waarbij iedere burger/inwoner hetzelfde krijgt ongeacht over welke overige inkomsten of over welk vermogen hij of zij beschikt. Een basisinkomen geldt voor iedereen, ongeacht de persoonlijke situatie. Een volledig basisinkomen zou in principe alle sociale toelagen overbodig maken. Het bedrag behoort immers garant te staan voor een fatsoenlijke levensstandaard. In Nederland bestaat de Algemene Ouderdomswet of AOW dat als een basisinkomen voor ouderen gezien kan worden.

De Catalaanse regionale overheid gaat met deze ‘Renta Básica Universal’ meedoen met 200 soortgelijke projecten in meerdere landen. In Catalonië zal het gaan om 5.000 inwoners die ongeacht hun financiële situatie 800 euro per maand ontvangen of in het geval van minderjarigen 300 euro per maand. Elk lid van een huishouden ontvangt dit, dus een familie van vader en moeder, een grootmoeder, een 20-jarige zoon/dochter en een kind van 10 jaar zal dus vier keer 800 euro en een keer 300 euro per maand ontvangen.

Inwoners van Catalonië kunnen zich niet opgeven voor dit proefplan want het is het ‘Oficina del Plan Piloto’ dat de deelnemers aanwijst. 2.500 deelnemers zullen uit twee gemeenten komen die nog nader bestudeerd moeten worden. 2.500 andere deelnemers worden willekeurig geselecteerd. 

Er wordt in Spanje, net zoals in andere landen en op Europees niveau, al veel langer gediscussieerd over een basisinkomen maar in Spanje is men nog niet verder gekomen dan het Minimaal Vitaal Inkomen dat alleen geldt voor bepaalde personen die aan diverse criteria moeten voldoen zoals het niet hebben van genoeg inkomen. Een basisinkomen daarentegen geldt voor iedereen, zowel rijk als arm.

Ga naar de inhoud