skip to Main Content
Fallas feesten Valencia opgenomen in de Immaterieel en Cultureel erfgoedlijst van Unesco

Fallas feesten Valencia opgenomen in de Immaterieel en Cultureel erfgoedlijst van Unesco

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – Het beroemde las Fallas feest in Valencia is deze woensdag door Unesco toegevoegd aan de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. De benoeming van het Fallas feest door Unesco zal betekenen dat de festiviteiten beter beschermd zijn en als cultureel gezien worden en daarnaast zullen er meer mensen op af gaan komen omdat het feest nu nog bekender is geworden.

Unesco heeft deze woensdag de nieuwe kandidaten bekend gemaakt die op verschillende lijsten komen te staan. Naast de Belgische bieren staan nu ook de Fallas festiviteiten in de stad Valencia op de lijst. Immaterieel cultureel erfgoed zijn de niet-tastbare gewoontes of gebruiken van vroeger die men koestert en nu nog doet. Het is de kennis of kunde die men levend wil houden en doorgeeft aan volgende generaties. Daar hoort vanaf vandaag Las Fallas dus ook bij.

De traditionele, sociale en culturele dimensie waarin duizenden mensen meedoen is onder andere de beslissende factor geweest voor deze proclamatie. Voor Valencia zal het een extra toeristische impuls geven aan een feest wat ook al door miljoenen bezocht wordt.

De gemeente had in ieder geval al actie ondernomen en had al voorbereidingen getroffen voor het geval de Fallas op de Unesco lijst zou komen. Dat is dus nu gebeurd en dus is het tijd voor een …. Fallas feestje op woensdagavond om 19.00 uur bij de Torres de Serranos in Valencia.

Wat zijn de Fallas

Las Fallas is een traditioneel feest ter ere van Sint-Jozef dat ieder jaar in de stad Valencia wordt gehouden. De term Fallas verwijst naar zowel het feest als ook naar de beelden (van hout en piepschuim) die speciaal voor het feest worden gemaakt. Las Fallas begint officieel de laatste zondag van februari met een openingsfeest ‘La Crida’ bij de karakteristieke Torres de Serrano en eindigt op 19 maart met ‘La Crema’, het verbranden van de voor het feest vervaardigde beelden. Elke wijk van de stad heeft een fallas-vereniging, Casal Faller (of een comissió fallera), die het hele jaar fondsen werft om het feest en de productie van de beelden te kunnen bekostigen. Meer informatie over de Fallas kun je hier in het Nederlands lezen (inclusief veel foto’s) – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Vorig jaar ben ik een paar dagen naar Las Fallas geweest met een bedrijf genaamd stoke travel. Het was super vet!! Hele leuke crew, mooie camping, kortom… een groot feest. Een van de leukste weekenden van het jaar.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken