skip to Main Content
Spaanse hammen tekort vanwege toegenomen vraag in China

Spaanse hammen tekort vanwege toegenomen vraag in China

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Goed nieuws voor de bedrijven die Spaanse hammen verkopen en exporteren maar slecht nieuws voor alle Spanjaarden die wel van een hammetje houden en zien dat de prijzen flink zijn gestegen. De export van iberico en serrano ham naar China is vanwege het opheffen van importbeperkingen enorm gestegen waardoor niet alleen de prijzen omhoog zijn gegaan maar er ook een tekort dreigt te komen van kwaliteitshammen in Spanje.

Volgens diverse media zijn de prijzen van de Spaanse hammen gemiddeld met zo’n 10% gestegen. Een ham van 7,5 kilo heeft nu een prijs tussen de 150 en 600 euro afhankelijk van de kwaliteit en producent. Aangezien de buitenlandse vraag blijft toenemen verwacht de bedrijfssector ook dat de prijzen zullen blijven stijgen. Spaanse ham wordt in Spanje het hele jaar door gegeten maar met de kerst worden hammen veel als cadeau gegeven en zitten ze ook veel in de traditionele kerstpakketten.

Een van de producten die het meest geëxporteerd wordt naar China is de Jamón Ibérico de bellota die gezien wordt als de duurste variant. Deze hammen zijn afkomstig van zwarte varkens die niets anders dan gras en eikels te eten krijgen en zo de pata negra hammen leveren. De Chinezen zijn helemaal gek op deze hammen en betalen zonder problemen de hoge prijzen.

De export naar China is voor die bedrijven die een licentie hebben om in dat land te mogen verkopen flink toegenomen en ook de prijzen zijn enorm gestegen. In die gevallen dat men niet aan de vraag kan voldoen worden volgens El Pais diepgevroren rauwe hammen van Spaanse varkens ingekocht om deze vervolgens zelf in China te drogen waardoor de in dat land gedroogde ham minder zout is dan de in Spanje gedroogde ham.

Gedurende 2016 werd er voor bijna 444 miljoen euro aan Spaanse hammen naar China geëxporteerd waarbij dat land Frankrijk als grootste importeur van varkensvlees voorbijgestreefd is. Gedurende het eerste trimester van dit jaar liep de export naar China ook weer op naar 124 miljoen euro, aldus Cinco Dias.

Voor de Spanjaarden is de enorme export en toegenomen prijs echter slecht nieuws omdat er ten eerste minder hammen voor de nationale markt ter beschikking zijn met als gevolg dat de prijzen stijgen. Dat kan een tegenvaller zijn bij het traditionele kerstfeest dit jaar maar ook al is de ham duurder, de Spanjaard zal deze traditie niet overslaan en gewoon de echte kwaliteitsham kopen om onder de kerstboom van te genieten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Serrano ham is om mee te koken. Als je een echt goede ham wilt hebben “jamón Iberico” dan is er alles mogenlijk tussen de 200 en 600 euro. Maar niet dat vreselijke spul van 35 euro per ham van 7 kilo bij de LIDL vandaan.

  2. Als de kwaliteit van de ham, niet achter blijft wil ik best iets extra betalen, en ook met een balletje is niets mis.
    Alles is en blijft een kwestie van vraag en aanbod.

  3. Het maakt niet uit wat het is maar Spanje grijpt werkelijk elke reden aan om de prijzen te verhogen, mijn familie is Spaans maar dit jaar echt geen ham hoor maar eerder een balletje meer bij de Cocido.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken