skip to Main Content
Principeakkoord tussen Catalaanse overheid en medisch personeel
El Confidencial

Principeakkoord tussen Catalaanse overheid en medisch personeel

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De vakbond Metges de Catalunya (MC) en het regionaal overheidsorgaan Instituto Catalán de la Salud (ICS) hebben in extremis een principeakkoord bereikt waarna de staking voor vrijdag door in ieder geval de MC werd afgeblazen. Slechts een deel van de organisaties en vakbonden die staken zal het werk op vrijdag na 4 dagen stakingen voortzetten terwijl de rest waarschijnlijk nog wel zal staken.

Uiteindelijk heeft de Catalaanse regio overheid toegegeven en komen zij in grote delen tegemoet aan de eisen van de Metges de Catalunya (MC). Ondanks dat er niet zo veel over het principeakkoord naar buiten is gekomen weet men wel dat er is afgesproken dat de doktoren in plaats van de huidige 7 minuten per patiënt nu 12 minuten gaan krijgen. Er is echter niet afgesproken dat er maximaal 28 patiënten op een dag geholpen gaan worden.

Daarnaast is afgesproken dat er 250 nieuwe doktoren bij zullen komen maar dat geldt dan voor heel Catalonië wat een klein aantal is. Tevens heeft de Instituto Catalán de la Salud (ICS) aangegeven dat ze 100 miljoen euro extra zullen besteden aan de medische zorg in Catalonië. Daarnaast mag het medisch personeel altijd meer werken indien dat noodzakelijk en gewenst is maar die overuren krijgen ze dan wel uitbetaald.

Staking

Voor de MC zijn de afspraken en beloftes blijkbaar genoeg reden om de vijfde stakingsdag op vrijdag af te blazen. De afspraken die gemaakt zijn gelden echter slechts voor een deel van het medisch personeel dat heeft gestaakt deze week. Het andere deel dat niet bij deze onderhandelingen betrokken was zal verder gaan met staken.

Het is ook nog niet bekend of de brandweer, de leraren en studenten door zullen gaan met staken. De kans is dus groot dat op vrijdag er opnieuw een stakingsdag zal zijn in Catalonië.

Madrid

Ondertussen blijft de regiopremier Quim Torra volhouden dat de situatie in Catalonië wat betreft financiën te danken is aan de Spaanse staat die de Catalaanse regio wat betreft financiën benadeeld. De problemen die er nu op sociaal vlak te merken zijn bij het medisch personeel, brandweer en de universiteit is echter zaak van de Catalaanse regioregering en niet van Madrid, iets wat ook de Catalaanse separatistische CDR al heeft aangegeven op internet.

Ondertussen zegt men in de Spaanse regering dat mocht het waar zijn wat Torra zegt er een oplossing is, het goedkeuren van de Spaanse staatsbegroting door de Catalaanse partijen ERC en JxCAT in het Spaanse parlement. Als er een nieuwe staatsbegroting komt dan is er meer dan 2 miljard euro beschikbaar voor o.a. sociale doelen waaronder de gezondheidszorg in de regio.

Maar ERC en JxCAT blijven de goedkeuring van de staatsbegroting blokkeren vanwege de Catalaanse politici die in voorarrest zitten. Hierdoor is echter heel Catalonië benadeeld omdat de beloofde financiering voor Catalonië niet goedgekeurd wordt door de separatistische partijen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Ik lees: “…Ondertussen zegt men in de Spaanse regering dat mocht het waar zijn wat Torra zegt er een oplossing is, het goedkeuren van de Spaanse staatsbegroting door de Catalaanse partijen ERC en JxCAT in het Spaanse parlement. Als er een nieuwe staatsbegroting komt dan is er meer dan 2 miljard euro beschikbaar voor o.a. sociale doelen waaronder de gezondheidszorg in de regio…”
  Dat in de nieuwe begroting meer geld wordt voorzien betekent dat de nationale regering weet dat de regio te weinig geld kreeg van Rajoy, en dat dit heeft geleid tot de besparingen die nu worden aangeklaagd. Zouden Torra & Co dan misschien toch gelijk hebben wanneer ze beweren dat de oorzaak van het problemen in Madrid ligt ?
  De relatie die hier wordt gelegd tussen de problemen in Catalonië en de goedkeuring van de staatsbegroting leidt bovendien tot volgende bedenking. Zou het écht toeval zijn dat deze sociale onrust tot uiting komt juist op het moment dat die begroting dringend moet worden goedgekeurd ? Zou het écht ondenkbaar zijn dat de socialistische regering, in samenwerking met de vakbonden, de problemen in Catalonië heeft georkestreerd met als enig doel de regerende separatistische partijen onder druk te zetten ? Ik beweer niet dat dit inderdaad het geval is, maar het voorstel om de problemen op te lossen via een goedkeuring van de staatsbegroting wijst alleszins in die richting.

  1. Samen met het Baskenland behoort Catalonië tot de regio’s die het meeste geld krijgen van Madrid. Daarom floreren ze ook (behalve wanneer ze zichzelf schaden met onafhankelijkheid).

   Wat hier wel achter zit is dat, zoals gebruikelijk, er stemmen gekocht moeten worden, en dan wil Sanchez wel ONS portemonee opentrekken. En natuurlijk helpt het als de vakbonden wat stakingen organiseren, ook zij zijn immers afhankelijk van staatssubsidie (en niet van leden zoals in Nederland).

   Maar als dat geld naar Catalonië gaat kun je er gerust op zijn dat het niet aan sociale zaken of welzijn zal worden besteed. Catalonië moet twee overheden in stand houden, de “echte”, en de vele politici in het buitenland.

 2. Altijd al geweten dat Quim Torra hier, als grote roerganger met een oplossing zou komen. Wat zullen de Catalanen goed slapen tegenwoordig, in de wetenschap dat hun onaantastbare leider altijd met een oplossing komt, Madrid dit gaat betalen en Madrid ook altijd de schuldige is.

  1. hehehe….Rob. Of was het nu Robke?
   Hoe het ook zij, de reactie is geweldig.
   Je zou die uitspraken moeten bundelen man als ik het zo lees heb je alvast 1 klant die niet kan wachten tot deze bundel uitkomt! Onze honingbij wil graag een exemplaar met handtekening van de auteur.

   1. Wat het is, is het Anoniem. Jij hebt niet eens de ballen ( of zijn het balletjes bij jou) om je echte naam te gebruiken!

    1. Sssttt Rob, met mijn ballen is niets mis hoor, vraag maar aan de buurvrouw.
     Maar ik vergeet eigenlijk nooit mijn naam te zetten, maar ik dacht dat ik het grote orakel op Spanjevandaag eens moest volgen en dan undercover gaan (ik heb er alleen later niet onder gezet ¨Het is ik¨ alla meneer Le Clerc uit Allo Allo….my bad.
     Uiteraard was mijn ¨Rob of Robke¨cynisch bedoeld en probeerde ik je een veer in je reet te steken voor je reactie, dat die reet zo gevoelig was, tja dat kon ik ook niet weten heh hahahaha.
     Dus kalm aan, het was een goed bedoelde reactie Rob!

     1. Hahaha, nu maar hopen , Juan74 , dat je niet aangeklaagd wordt door Anoniem voor het stelen van identiteit!

     2. Ach Rob, of Anoniem mij alleen daarvoor aan wil klagen?
      Zo te lezen her en der worden mij wel meer dingen verweten en ook worden mij nog eens bepaalde krachten toegedacht. Persoonlijk vind ik het teveel eer hoor.
      Maar om on topic te blijven, mooi dat het zo te zien opgelost is dit probleem, nu eens zien wie dadelijk de rekening op zijn bord krijgt.
      Vermoedelijk wij met ons allen in heel Spanje.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken