Hoogste aantal personen ooit op wachtlijsten Spaanse ziekenhuizen

Hoogste aantal personen op wachtlijsten Spaanse ziekenhuizen
Beeld: RTVE

MADRID – Het aantal personen dat op een wachtlijst staat is sinds 2003 nog nooit zo hoog geweest in Spanje. In totaal wachten 671.494 personen op een operatie in een openbaar ziekenhuis van de Sanidad Publica. De gemiddelde wachttijd is 115 dagen.

Van het totaal aantal personen op de wachtlijsten in de Spaanse volksgezondheid zijn er 106.096 (16,8%) die langer dan zes maanden wachten op hun operatie. Het hoogste aantal personen dat op een wachtlijst staat is te vinden in Catalonië met 168.108 gevolgd door Andalusië met 137.721, Valencia regio 56.725, Madrid regio 52.579 en Castilla-La Mancha met 36.772 personen.

De inwoners van Andalusië moeten het langste wachten op hun operatie met gemiddeld 164 dagen gevolgd door Castilla-La Mancha met 149 dagen, Catalonië met 146 dagen, Canarische Eilanden met 127 dagen en Extremadura met 111 dagen. De gemiddelde wachttijd in heel Spanje is 115 dagen.

De meeste personen op de lijsten wachten op een operatie in de traumatologie met 171.534 personen gevolgd door oogheelkunde met 140.930 personen en algemene en spijsverteringschirurgie met 121.519 personen. 

De  hoogste gemiddelde wachttijd  voor chirurgie is die van plastische chirurgie met 351 dagen gevolgd door neurochirurgie (153), thoracale chirurgie (139), pediatrische chirurgie (132), traumatologie (126), algemene en spijsverteringschirurgie (113), maxillofaciale chirurgie (110), otorinolaryngologie (108), urologie (103) en gynaecologie en dermatologie, beide met 100 dagen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

22
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
corvanderlist@gmail.com

Afspraak bij traumatologie in Huelva? Na 8 maanden nog geen teken van leven, geduld hebben, grote achterstand. Ziekenhuisbouw in Lepe gestart rond 2008, opgeleverd eind 2016 om EU subsidie binnen te halen. Ondanks afspraken tussen 5 gemeenten en FOMENTO in 2017 voor aanleg van 2 op- en afritten aan de A49 en aansluiten electra, water e.d. is er na 2,5 jaar nog geen enkele activiteit. Dankzij de regeringswisseling en nieuwe ministers die blijkbaar van niets weten. Dus bij urgente zaken noodgedwongen een consult in een privé kliniek aanvragen waar je dn ook uitstekend wordt geholpen.

Martin

Ik herken dit totaal niet.
5 jaar geleden werd er bij mij darmkanker geconstateerd.
Van eerste afspraak bij de huisarts in de centro salud tot de operatietafel precies 21 dagen.
Zou deze wachtlijst te maken hebben met levensbedreigende en dus noodzakelijke operaties en minder bedreigende operaties?
Kan me voorstellen, hoe vervelend ook dat een heupoperatie minder `noodzakelijk` is dan een tijdbom uit iemands darmen verwijderen en dus langer moet wachten.

Peter

In Spanje kun je een particuliere verzekering afsluiten (mutua) waarbij alles véél sneller gaat en je ook niet naar de “gewone” dokter hoeft te gaan. Dit kost ongeveer 75€/maand.
Al deze mensen (en dat zijn er erg veel) betalen wel gewoon mee aan de ziekenfonds (is normaal) maar maken hier geen gebruik van.
Wat zouden de wachttijden zijn wanneer er geen mutua bestond en al deze mensen gebruik moeten maken van de publieke service?

Freek

Ik heb alle particuliere verzekeringen afgezocht. Met mijn medisch dossier uit Nederland waren er allerlei uitsluitingen en waanzinnige hoge premies. Waar haalt u die 75 euro vandaan, ik heb deze niet kunnen vinden, ( lijkt mij ook onwaarschijnlijk).
Tot nog toe zeer tevreden met de securiad social, wel lange wachttijden maar die heb je ook in Nederland als het niet spoedeisend is.

Maarten Heerings

jaja…en zonder opgave van redenen 6 maanden staande afspraak 1 minuut vantevoren in de wachtruimte gecancelled….waarom nog een woonlandbijdrage betalen via het C.A.K. voor deze medische bananenrepubliek?!?!

Loek

Je kan ook gewoon weer naar NL verhuizen toch?

Erik

En hoe komt dat? Besparingen opgelegd door Europa?

Nicolás

Kijk, dat zou een, zo niet de enige verklaring kunnen zijn, dat, Spanje met betrekking tot zorgkosten per patiënt tot de onderste helft behoord van het Europese gemiddelde.

Rene van der Beek

Heeft niet zo veel met Europa te maken; de politiek zorgt voor te weinig geld; ook voor het verplegend personeel. Het ziekenhuis in Elda heeft nog net zoveel artsen en verplegenden als 15 jaar geleden terwijl het aantal patiënten verdubbeld is. Bedden op de gang is geen uitzondering. Artsen wijken uit naar privé-klinieken die beter betalen!

Anoniem

Nee, nee Erik na de economise crisis hebben ze in alle medise sectoren enorm gesnoeid en daarom deze wachtijden .Minder artsen in de ambulatorios die wel meer patienten moeten ontvangen, dus ook daar soms 2 weken wachten om een afspraak te hebben.Natuurlijk kan je steeds naar de spoed gaan maar daar krijgt ge dan weer te maken met een andere arts die jouw situatie niet heeft opgevolgd.

Anita

Ook in België heb ik al eens iets meer dan 3 maand moeten wachten…. Ik vind dat je hier waar ik woon in Spanje zéér goed opgevolgd word!!!!

Piet puk

Ik kon binnen een week geopereerd worden neus schotje rechtzetten ivm slaap apnea hier in privé ziekenhuis 1 van de beste van het lans met mijn privé verzekerin

Anoniem

Anita………..heb begin October 5 telefonische afspraken gemaakt bij diverse specialisten in Belgie en heb die in 1 week bezocht.Mijn doctor die om de 2 jaar een gastroscopie uitvoerd als ik naar Belgie ga had een volle agenda en kon me dus niet onderzoeken ik heb gevraagd om een andere beschikbare arts en dat was geen probleem en die heeft dan ook de gastro uitgevoerd…om maar te zeggen indien je niet bij je gewone arts terecht kan er in Belgie genoeg mogelijkheden zijn om toch direkt geholpen te worden en dit bij specialisten ter zake.Dit zie ik in Spanje nog niet… Lees verder »

Rene van der Beek

7 maanden voor een heupoperatie in Elda (Alicante).

Martin.

Op 29/11 staat hier op SV nog het artikel dat de Spaanse bevolking bij de gezondste van Europa behoort. Rare gevolgtrekking als men dan leest dat er zulke lange wachtlijsten zijn

frgorris@gmail.com

Wij delen deze mening.
Wachten op een operatie hier in Andelusië, we weten er alles van!

Anoniem

Nou dat valt toch mee? Gemiddeld drie en halve maand… Ik vindt de zorg uitstekend, echt super.

Martin.

Meevallen? Als men een operatie van doen heeft dan wil dit zeggen dat men met iets echt aan het sukkelen is…als men vervolgens dan 3 maand en langer moet wachten! Vind u dit dan een goede gezondheidszorg? Ik alvast niet!

Martin.

Hoe dat valt mee? Een operatie wil zeggen dat men aan het sukkelen is met iets. Als men dan 3 en meer maanden erop hoeft te wachten is dit m.i. geen goede gezondheidszorg!

p j luijken

ik wacht al 3 maanden op een verzakkings operatie en van de week kreeg ik te horen dat ik in Maart of April pas aan de beurt ben Ik kan bijna niet meer lopen van de pijn in mijn rug maar ja er is geen urgentie verklaring bij zeggen ze ik denk erover om maar naar Nederland te gaan misschien dat het daar wel lukt .

Piet puk

Ik kon binnen een week geopereerd worden neus schotje rechtzetten ivm slaap apnea hier in privé ziekenhuis 1 van de beste van het lans met mijn privé verzekerin

Anoniem

Piet Puk ……….zoals ik al zei als je bevoorrecht ben door de mogelijkheid te hebben een private verzekering te nemen ja dan zal je vlug geholpen worden…..in het andere geval …………..geduldig zijn en ……………….wachten

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.