menu: rubrieken, zoeken & meer

Eigen vervoer reizigers opgelet: vanaf 15 december gelden nieuwe corona-regels in Frankrijk met 3e boosterprik-eis

Eigen vervoer reizigers opgelet: vanaf 15 december gelden nieuwe corona-regels in Frankrijk met 3e boosterprik-eis
Beeld: canva

Eigen vervoer reizigers opgelet: vanaf 15 december gelden nieuwe corona-regels in Frankrijk met 3e boosterprik-eis

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Reizigers die met eigen vervoer zoals auto, camper of motor naar Spanje reizen en door Frankrijk moeten rijden, moeten vanaf 15 december rekening houden met nieuwe strenge corona-regels voor met name 65-plussers. Vanaf die datum zijn 65-plussers zonder boosterprik niet meer welkom in o.a. restaurants want zonder drie corona-prikken vervalt de coronapas of het Europees digitaal coronacertificaat in veel gevallen.

LET OP: Uiteraard betekent dit niet dat je niet meer Frankrijk in mag komen of door mag rijden maar je kunt als je geen derde prik hebt gehad geen restaurants meer naar binnen tenzij je een test hebt die dus maar 24 uur geldig is, en dat is lastig als je drie dagen over de reis doet bijvoorbeeld. In sommige hotels wordt ook om het certificaat gevraagd en kan dat dus ook voor problemen zorgen.

Vanaf 15 december 2021 is het digitale coronacertificaat (DCC) of Europees digitaal coronacertificaat niet meer geldig als je 65 jaar of ouder bent en je de 2e vaccinatie (of 1e na een covid-besmetting) langer dan 7 maanden geleden hebt gehad. Alleen een digitaal coronacertificaat met coronabewijs (pass sanitaire in het Frans) van 3 vaccinaties (of 2 na een covid-besmetting) is vanaf dan geldig. Vanaf 15 januari 2022 geldt deze maatregel ook voor personen van 18 jaar en ouder.

Als je vanaf 15 december bij 65-plussers en vanaf 15 januari 2022 voor 18-plussers niet aan de voorwaarde van de 3e prik voldoet, wordt je als ongevaccineerd gezien en moet je bij ieder bezoek aan bars en restaurants (inclusief terrassen), bioscopen, musea, etc. een negatief PCR- of antigeentestresultaat laten zien die niet ouder dan 24 uur mag zijn.

Uiteraard is dat slecht nieuws voor de vele Nederlandse en Belgische reizigers die over de weg naar Spanje rijden of vanuit Spanje naar Nederland en/of België reizen. Het probleem is bijvoorbeeld in Nederland en België dat het zetten van de 3e prik langzaam gaat terwijl er in Spanje al meer dan 4,6 miljoen mensen een derde boosterprik hebben gekregen.

Meer informatie is na te lezen op de website Nederlandwereldwijd.nl of Diplomatie-belgium.be of de Nederlandstalige website van de Franse ambassade in Amsterdam .