menu: rubrieken, zoeken & meer

Property management in Spanje: jouw vastgoed laten beheren door een professional

Property management in Spanje: jouw vastgoed laten beheren door een professional
Beeld: Canva

Property management in Spanje: jouw vastgoed laten beheren door een professional

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een vastgoedbeheerder zoeken voor Property Management in Spanje is een goed idee wanneer je hebt geïnvesteerd in vastgoed in Spanje, maar elders woont. Vooral als je niet de verantwoordelijkheid wilt dragen van het bezit, of dat graag uitbesteed.  Een beheerder houdt in jouw afwezigheid toezicht op alle aspecten van het onroerend goed, inclusief het vinden van huurders, het uitvoeren van reparaties tot het innen van huurbetalingen, zo meldt het internationaal makelaarskantoor Casalunya.

Property management is het beheren van vastgoed door een professionele zowel administratief als technisch. De eigenaar betaalt de manager meestal een vergoeding. In ruil daarvoor zorgt de beheerder meestal voor het dagelijkse beheer van het onroerend goed, dat dient als contactpersoon tussen de eigenaar en eventuele huurders.  Ook de communicatie met huurders en huurincasso’s zijn vaak onderdeel van het propertymanagement. Propertymanagement wordt vaak ingezet bij woningcorporaties, maar ook door particuliere vastgoedeigenaars die meerdere panden in het bezit hebben in eigen land of het buitenland.

Wanneer inschakelen?

Dat is een goed idee wanneer je: op afstand woont en werkt van het vastgoed dat je verhuurt; jouw tijd beperkt is; je niet betrokken wilt zijn bij het dagelijkse beheer van een onroerend goed; wilt profiteren van de kennis en de ervaring van een onroerendgoedbeheerder.

Wat wordt geregeld?

Een vastgoedmanager is eigenlijk een soort asset manager. Het is een bedrijf of professional die de zorg rondom het onderhoud en beheer van jouw vastgoed uit handen neemt, zo schrijft het internationaal makelaarskantoor Casalunya.nl op haar website.

Denk hierbij aan administratieve zaken. Voor het beheren van een woning in Spanje kun je denken aan taken die een gestor doet, zoals het doen van aangiftebelasting. Verder is het mogelijk om property management te contracteren voor het incasseren van de huur, dat is vooral prettig als je een grote groep huurders hebt. Een property manager staat in rechtstreeks contact met de huurders, en zal in jouw naam optreden, ook als er problemen zijn.

Een property manager houdt zich ook bezig met praktische zaken. Denk aan de energierekeningen, onderhoud, klachten van huurders, wanbetaling maar ook het zo nu en dan bezoeken van de woning tot eventueel onderhoud van planten en het regelen van de schoonmaak.

Je kunt ook een property manager inschakelen voor het verhuur van de woning bijvoorbeeld via AirBNB, en ook voor de vaste huur. Mochten de huurlingen vertrekken dan kan de property manager helpen om nieuwe huurders te vinden.

Wat zijn de kosten?

Het is lastig om hier één antwoord op te geven. Het ligt er namelijk aan wat je allemaal afneemt. Er zijn vastgoedbeheerders die bijvoorbeeld ook de schoonmakers aansturen. Of ervoor zorgen dat de koelkast vol is als jij zelf gebruik maakt van jouw woning of pand. Anderen doen simpelweg de administratie en het onderhoud van de woning. 

Over het algemeen wordt er gewerkt met een maandbedrag. Dit is een percentage van de huur waarvoor jij de woning of het pand verhuurt, plus onkosten. Er wordt ook wel gewerkt met een flat rate, een vast tarief.

De hoogte van het maandbedrag wordt bepaald door: of het een commercieel of residentieel eigendom is; wat voor type eigendom, een appartement, flat, compleet gebouw, herenhuis etc; gaat het om beheer van het gehele gebouw of slechts een appartement; wat de verhuurkosten zijn; de hoogte van de onkosten; de diensten die je afneemt.

Casalunya is hét full service makelaarskantoor gespecialiseerd in de verkoop van unieke woningen in het hogere segment. Vanuit de Oud-Romeinse kuststad Tarragona verkoopt Casalunya de meest exclusieve villa’s op de mooiste plekken aan de Costa Dorada. ga voor meer informatie naar Casalunya.nl.