skip to Main Content
Het verhaal achter de 12 druiven met de jaarwisseling in Spanje
123rf

Het verhaal achter de 12 druiven met de jaarwisseling in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse gewoonte om op oudejaarsavond om 12 uur op elke klokslag een druif te eten om zo een gelukkig en voorspoedig Nieuwjaar te hebben, viert dit jaar zijn 108e verjaardag. Het eten van Las doce uvas de suerte, een voor elke maand van het jaar, is volgens populair geloof terug te voeren tot de jaarwisseling van 1909-1910.

Tijdens die jaarwisseling had het dorp Viñalopó in de provincie Alicante een buitengewoon goede druivenoogst en besloot men met oud op nieuw druiven uit te delen voor goed geluk in het volgende jaar. In dit dorp worden druiven geteeld die om te eten zijn en niet zoals in veel andere Spaanse gebieden, voor de wijn. Dankzij het verpakken van de druiven als ze nog aan de struik zitten, wordt de oogst een maand uitgesteld en in plaats van september/oktober pas in november/december uitgevoerd.

Naast het “populaire” verhaal van te veel druivenoogst is er nog een andere mogelijke oorsprong van de twaalf duiven. In dit verhaal wat al in 2016 werd geplaatst was de traditie al in het jaar 1893 aanwezig in de stad Madrid. Uit documenten blijkt dat er in die tijd al druiven werden gegeten met oud & nieuw maar er is nergens te lezen waarom men dat deed. Men gaat ervan uit dat dit was voor het geluk, geld en gezondheid. Anderen menen weer dat het eigenlijk een Franse gewoonte was om druiven te eten met de jaarwisseling. Vele jaren later wordt er weer gesproken in 1903 over een feest met druiven op het Puerta del Sol plein in Madrid.

Campanadas

In 1962 begon de Spaanse tv-zender TVE met het uitzenden van “Las 12 campanadas” vanaf de Puerta del Sol in Madrid en werd het eten van de druiven op televisie vertoond. Sindsdien worden er tijdens de 12 klokslagen in 60 seconden tijd 1 druif op elke klokslag gegeten. Soms met succes maar vaak echter zonder succes want gemakkelijk is het niet. Gelukkig worden de druiven snel weggespoeld door Cava, de Spaanse Champagne.

De traditie van Las doce uvas de suerte werd al gauw overgenomen door Spaanse migranten in andere landen en vele inwoners van Spaanstalige landen in Latijns Amerika.

Andere gewoontes

Naast het eten van de druiven bestaat daar ook de traditie van geld in de schoenen doen om fortuin te hebben in het nieuwe jaar, de koffers bij de deur zetten tijdens de jaarwisseling om de mogelijkheid te hebben in het nieuwe jaar een reis te maken of rood of wit ondergoed dragen om veel liefde en geluk te hebben in het nieuwe jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Zullen we het de Spanjaarden wat makkelijker maken?
    In de tekst staat, onder kopje ‘Campanadas’ dat er tijdens de 12 klokslagen in 60 seconden tijd 12 druiven op elke klokslag gegeten worden, in totaal 12 keer 12 is 144.
    Volgens mij is het op elke klokslag één druif, in totaal 12.

  2. Het getal 12 speelt ook een grote rol bij bruiloften(althans in Extremadura) Daar wordt door de bruidegom 12 zilveren munten (een dozijn)plus 1 aan de bruid gegeven tijdens de Mis.Het betekent ik zal je alles geven wat ik bezit -12 dus – en zelfs -een – meer dan dat.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken