skip to Main Content
Vinalopó regio in Alicante goed voor 2 miljoen kilo druiven voor oud op nieuw
Guiarepsol

Vinalopó regio in Alicante goed voor 2 miljoen kilo druiven voor oud op nieuw

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Het is binnenkort weer oud op nieuw (nochevieja) en dat moet natuurlijk traditioneel gevierd worden met de 12 druiven uit de Valle de Vinalopó in de provincie Alicante. Voor deze jaarwisseling hebben de druiventelers in Vinalopó twee miljoen kilo klokslag-druiven gereed.

Ondanks een droog jaar met te weinig neerslag is het voor de druiventelers in de Valle de Vinalopó toch een goed jaar geworden. In totaal heeft men een productie van 58 miljoen kilo tafeldruiven gehad, een stijging van 4,4% ten opzichte van 2017.

Bijna alle druiven die dit jaar in Spanje met oud op nieuw naar binnen worden gewerkt zijn afkomstig uit de gemeenten Aspe, Novelda, Hondón de las Nieves, Hondón de los Frailes, Monforte del Cid, Agost en La Romana.

De druiven uit de Valle de Vinalopó hebben een eigen keurmerk of “Denominación de Origen” wat te vinden is bij de zeven types druiven zonder pitten waaronder de Aledo druif die het meeste gebruikt wordt met de Kerst en nieuwjaarswisseling in Spanje.

Legende

In Spanje is het traditie om tijdens de jaarwisseling twaalf druiven te eten. Deze traditie begon volgens de legende in 1909 toen uit Alicante (Vinalopó regio) een partij verse druiven aankwam, midden in de winter. Om de goede oogst te vieren, werd toen bij elke klokslag een druif gegeten.

De reden waarom twaalf druiven worden gegeten, zou te maken hebben met de twaalf klokslagen om middernacht, en met de twaalf maanden van het jaar erop, waarbij elke druif een maand geluk brengt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken