Search
menu
Search

2020 wordt het jaar van de AVE hogesnelheidstrein in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

2020 wordt het jaar van de AVE hogesnelheidstrein in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Niet alleen is de AVE hogesnelheidstrein steeds populairder aan het worden in Spanje en maken steeds meer Spaanse en internationale reizigers liever gebruik van de snelle treinverbindingen dan vliegtuigen om grote afstanden binnen Spanje af te leggen, het netwerk wordt ook steeds groter en vanaf 2020 ook goedkoper.

Het komende jaar wordt het jaar van de AVE al is dat al enkele jaren het geval op bepaalde routes. In 2019 werd de nieuwe verbinding met Granada in gebruik genomen, na een vertraging van 20 jaar. In 2020 staat op het programma dat de stad Murcia en de regio Galicië verbonden worden met de hogesnelheidstreinen. Ook in de stad Madrid moeten er nieuwe verbindingen komen zoals tussen het station Atocha en Chamartín. 

Concurrentie

Naast nieuwe verbindingen naar andere steden mogen vanaf december 2020 ook andere treinmaatschappijen gebruik maken van het Spaanse spoorwegnetwerk voor hogesnelheidstreinen. Op dit moment is er een monopoliepositie van de AVE, onderdeel van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe. 

Eind volgend jaar staat de deur echter open voor andere bedrijven die hogesnelheidslijnen willen aanbieden in Spanje. Diverse bedrijven, te weten het Franse SNCF en Air Nostrum/Trenitalia, zijn al bevestigd. 

Dit zal ervoor zorgen dat op bepaalde trajecten de tarieven lager gaan worden en er meer treinen zullen rijden. Dit zorgt er echter ook voor de dat luxe achteruit zal gaan aangezien het hier om low cost alternatieven gaat.

57ced7c8fc84a41e55903a00d0147ddc
Renfe / Twitter

AVLO van Renfe

Vanaf april 2020 is het ook mogelijk met de AVLO treinen te reizen. Dit zijn low cost hogesnelheidstreinen van de Renfe/AVE. Deze paars (in plaats van wit) gekleurde treinen zullen het traject Madrid-Barcelona-Madrid gaan afleggen.

De AVLO treinen zijn minder luxe dan de AVE treinen en dat is met name te merken in de stoelindeling. Zo is de kans groot dat er geen rijen van twee stoelen (2+2) komen maar van 3+1 waardoor de capaciteit wat betreft te vervoeren passagiers met 20% toeneemt. Er zullen in plaats van 4 stoelen per tafel dan 6 stoelen per tafel zijn. Kaartjes moeten tussen de 20 en 25% goedkoper worden.

Wat is de AVE

Alta Velocidad Española, afgekort AVE, is een hogesnelheidstreindienst in Spanje met snelheden tot 310 km/h. Sinds juni 2013 heeft Spanje meer hogesnelheidslijnen dan de voormalige koploper Europese Frankrijk. Wereldwijd vormt het Spaanse AVE het tweede of derde (afhankelijk van de bron) langste netwerk van hogesnelheidslijnen (HSL) in de wereld na China en eventueel Japan met meer dan 3.500 km.

De Spaanse hogesnelheidslijnen zijn eigendom van en worden uitgebaat door ADIF (Administrador De Infraestructuras Ferroviarias). Op hetzelfde netwerk zijn ook enkele andere operatoren actief aan hoge (Avant, Alvia) en middelhoge snelheid (Altaria, tot 200 km/h). Avant-treinen rijden net als de AVE aan hoge snelheid, maar doen dit op kortere (medium) afstand. Alvia-treinen rijden met een maximumsnelheid van 250 km/h op het hogesnelheidsnet, maar kunnen ook op het gewone Spaanse breedspoor rijden.

LEESTIP: De hogesnelheidstrein AVE in Spanje

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?