menu: rubrieken, zoeken & meer

IKEA, El Corte Inglés, Carrefour en MediaMarkt willen zelftesten verkopen in Spanje

IKEA, El Corte Inglés, Carrefour en MediaMarkt willen zelftesten verkopen in Spanje
Beeld: Canva

IKEA, El Corte Inglés, Carrefour en MediaMarkt willen zelftesten verkopen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Diverse grote winkelketens en warenhuizen hebben in Spanje aan het Ministerie van Volksgezondheid gevraagd om naast de apotheken ook zelftesten te gaan verkopen. Ten eerste willen ze dat doen om de druk op de apothekers weg te nemen en ten tweede om zo snel mogelijk de zesde corona-golf af te remmen door deze tests in de duizenden winkels beschikbaar te stellen. Het verkopen van zelftesten buiten de apotheek om is normaal in landen als Nederland, België en Duitsland maar is in Spanje niet toegestaan.

In Spanje mogen sinds juli 2021 alleen apotheken zelftesten verkopen. Maar er zijn grote winkelketens die aangesloten zijn bij de overkoepelende organisatie Anged die nu ook bereid zijn om zelftesten te verkopen. Het gaat om winkels zoals Alcampo, Carrefour, El Corte Inglés, IKEA, MediaMarkt en andere winkels zoals Apple Retail, Bricomart, C&A, Conforama, Costco, Eroski, FNAC, Leroy Merlin, Tendam, Toys`R`Us, Sarton, Worten en Dufry.

Dit soort winkels mogen al sinds het begin van de corona-pandemie in Spanje mondkapjes verkopen waardoor de inwoners van Spanje nu overal terecht kunnen voor de ‘mascarillas’ in alle soorten, kleuren, maten en prijzen. Dus vraagt men zich bij de Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución af waarom dit niet mogelijk is met de zelftesten of ‘test de antígenos’.

Als deze winkels de zelftesten zouden mogen verkopen zullen deze massaal verkrijgbaar zijn in het land, hoeft niemand meer in lange rijen bij de apotheek te staan en zullen er altijd genoeg zelftesten te koop zijn bij duizenden winkels. De vereniging Anged heeft nu uit naam van de deelnemende winkels een brief geschreven naar de minister van Volksgezondheid Carolina Darias en men wacht op een positief antwoord.

De verkoop van zelftesten is enorm gestegen voor en tijdens de feestdagen waardoor de prijzen ook omhoog zijn gegaan en er bij veel apotheken niet genoeg zelftesten te koop zijn.