Search
menu
Search

Warmste decembermaand ooit in de Valencia regio (en andere regio’s in Spanje)

Warmste decembermaand ooit in de Valencia regio (en andere regio’s in Spanje)
Beeld: Freepik

Warmste decembermaand ooit in de Valencia regio (en andere regio’s in Spanje)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Ondanks dat er nog heel even te gaan is voordat 2022 begint, kan nu al geconcludeerd worden dat de decembermaand in de Comunidad Valenciana of Valencia regio de warmste ooit is. December 2021 zal de geschiedenisboeken ingaan met een gemiddelde temperatuur van 22 graden overdag, uiteraard met uitschieters naar de bijna 26 graden wat gemeten werd op maandag.

De hoogst gemeten temperatuur op woensdag 29 december was 27,8 graden maar dat werd niet gemeten in de Valencia regio maar in Abla in de provincie Almería (Andalusië). Málaga had op woensdag de maximumtemperatuur van 25,9 graden in Coín gevolgd door 25,6 graden in Teguise op het Canarische Eiland Lanzarote. Verder steeg het kwik op woensdag naar 25,1 graden in Lorca (Murcia), 25 graden in Adeje op Tenerife en Antigua op Gran Canaria.

We hebben het in dit geval altijd over de temperaturen die vermeld en geregistreerd worden door de Spaanse weerdienst Aemet, de enige instelling die voor heel Spanje de officiële temperaturen mag registreren. Elke dag worden op deze pagina de maximum- en minimumtemperaturen vermeld.

Valencia regio

In de Valencia regio, waaronder dus de provincies Alicante, Valencia en Castellón, is deze week in Elche de hoogste temperatuur gemeten met 25,8 graden, dat gebeurde op maandag 27 december. Op die dag werd het ook 25,3 graden in Rojales (Alicante) en 25,2 graden in Jávea (Alicante) terwijl het kwik in Benidorm steeg naar 24,9 graden wat ook gemeten werd bij het vliegveld Alicante-Elche.

Op dinsdag 28 december steeg het kwik naar 25 graden in Elche, 24,7 graden in Castellón, 24,6 graden in Torreblanca, 24,1 graden in Sagunto en 23,8 graden in Rojales. Op woensdag 29 december werd het 24,8 graden in Sagunto en Elche, 24,1 graden in Torreblanca, Alcoy en Pego.

Murcia regio

Maar het werd niet alleen lekker lenteachtig in de Valencia regio want ook in het zuidelijker gelegen Murcia werd het aangenaam warm. Op maandag 27 december werd daar de hoogste temperatuur van 26,2 graden gemeten in Águilas en in Mazarrón terwijl het 26 graden werd in Murcia, 25,6 graden in Torre-Pacheco en 25,3 graden in Alhama de Murcia.

Op dinsdag 28 december bleef het echter warm in de Murcia regio met 25,5 graden in Águilas, 25,4 graden in Totana, 25,1 graden in Torre-Pacheco, 24,4 graden in Mazarrón en Fuente Álamo de Murcia. Op woensdag 29 december steeg het kwik naar 25,1 graden in Lorca gevolgd door 24,6 graden in Abanilla, 23,6 graden in Totana en 23,5 graden in Torre-Pacheco.

Andalusië

Maar het kan nog warmer dan in de Valencia en Murcia regio’s want in Andalusië werd op woensdag 29 december in Abla (Almería) een temperatuur gemeten van 27,8 graden gevolgd door 25,9 graden in Coín (Málaga) en 25,2 graden in Huércal-Overa (Almería).

Ook op dinsdag 28 december werd het warm met 25,7 graden in Algarrobo (Málaga) en 25,4 graden in de haven van Motril (Granada) terwijl het kwik steeg naar 24,7 graden in Salobreña (Granada) en 24,5 garden in El Ejido (Almería). Op maandag 27 december werd het 26,1 graden in El Ejido (Almería), 25,8 graden in Rincón de la Victoria (Málaga) en 24,3 graden in Nerja (Málaga).

Catalonië

Als we naar het noorden gaan en kijken naar de temperaturen in Catalonië dan zien we dat de hoogste temperatuur tot nu toe deze week gemeten werd op woensdag 29 december in Estación de Tortosa (Tarragona) met 24,5 graden. Op woensdag werd het 23 graden in Tarragona en 22,3 graden bij het vliegveld van Girona (Costa Brava) en 22 graden bij het vliegveld van Reus (Costa Dorada) terwijl de stad Girona een temperatuur registreerde van 22 graden.

Balearen

Op de Balearen eilanden werd op maandag 27 december de hoogste temperatuur gemeten met 24 graden in Capdepera (Mallorca) gevolgd door 23,9 graden op dinsdag 28 december in Son Servera (Mallorca) en op woensdag 29 december 23,4 graden in Son Servera (Mallorca).

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?