skip to Main Content
Bevestigen de gelekte telefoonberichten dat Puigdemont de strijd opgeeft?

Bevestigen de gelekte telefoonberichten dat Puigdemont de strijd opgeeft?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Er is deze woensdag nogal wat te doen in de Spaanse media over diverse berichten op het mobiele telefoonscherm van de naar België gevluchte parlementariër Toni Comín die samen met Carles Puigdemont en drie anderen in Brussel verblijft op de vlucht voor de Spaanse justitie. De screenshot van deze berichten werden verspreid door het televisiekanaal Telecinco en het heeft voor nogal wat ophef gezorgd. In die berichten staat geschreven dat “Moncloa triomfeert, ze hebben ons opgeofferd”, een bericht van Puigdemont aan Comín.

Buiten de discussie of het legaal is om een foto te maken van een mobiele telefoonscherm en dat te gebruiken in het nieuws (iets wat de redactie van het programma Ana Rosa van het kanaal Telecinco ongetwijfeld wel met hun advocaten besproken zal hebben), hebben andere kranten en de politici in Catalonië en Spanje allemaal een mening klaar.

Een van de eerste die reageerde op het nieuws was Puigdemont zelf die zegt dat de berichten waar zijn en dat ook hij wel eens een moment van zwakte heeft maar opgeven doet hij nooit. Ook Toni Comín, van wie de telefoon is, heeft gezegd juridische stappen te nemen voor het illegaal filmen en fotograferen van zijn mobiele telefoon.

De berichten werden overigens niet met SMS, Telegram of WhatsApp verstuurd maar met een app die de naam Signal heeft. Het is een soortgelijke app maar heeft veel betere veiligheidsmaatregelen. Het gebruik van deze smartphone app was hen aangeraden door de Amerikaan Edward Snowden en de Australiaan Julian Assange, beiden net zoals Puigdemont en Comín op de vlucht voor de justitie.

De oorspronkelijke berichten zijn in het Catalaans maar zijn door de krant El Confidencial naar het Spaans vertaald en door de redactie van SpanjeVandaag naar het Nederlands.

Bericht 1

“Volvemos a vivir los últimos días de la Catalunya republicana” wat wil zeggen “We leven in de laatste dagen van de Catalaanse Republiek”.

Bericht 2

“El plan Moncloa triunfa. Solo espero que sea verdad que gracias a esto puedan salir de la prisión todos. Por que si no, el ridículo histórico es histórico…” wat wil zeggen “Het plan van Moncloa (de residentie van minister-president Rajoy) triomfeert. Ik hoop alleen dat dankzij dit de gevangenen naar huis kunnen. Zoniet, zal de afgang historisch zijn historisch…”.

Bericht 3

“Supongo que tenemos claro que esto se ha acabado. Los nuestros nos han sacrificado. Al menos a mí. Vosotros seréis consejeros (espero y deseo) pero yo ya estoy sacrificado, tal y como sugería (Joan) Tardà” wat wil zeggen “Ik neem aan dat we kunnen aannemen dat het voorbij is. De onzen hebben ons opgeofferd. Tenminste mij. Jullie zijn op zijn minst raadgevers (dat hoop en wens ik) maar ik ben opgeofferd, net zoals (Joan) Tardá al had voorspeld”.

Bericht 4

“No sé lo que me queda de vida (espero que mucha) pero la dedicaré a poner en orden estos dos años y a proteger mi reputación. Me han hecho daño con calumnias, rumores, mentiras que he aguantado por un objetivo común. Esto ahora ha caducado y me tocará dedicar mi vida a la defensa propia” wat wil zeggen “Ik weet niet wat ik nog te leven heb (ik hoop lang) maar ik zal deze tijd gebruiken om orde op zaken te stellen en mijn reputatie te beschermen. Ze hebben me veel pijn gedaan met laster, leugens en rumoeren die ik heb doorstaan voor een gemeenschappelijk doel. Dat geduld is nu op en ik zal de rest van mijn leven moeten wijden aan bescherming van mezelf”.

Videoboodschap

Op dinsdagavond plaatste Puigdemont nog een video waarin hij meldde dat hij de keuze van de Catalaanse Parlementsvoorzitter Roger Torrent om de zitting in het autonome parlement niet door te laten gaan begrijpt maar tegelijkertijd herinnerde Puigdemont hem eraan dat er maar een kandidaat mogelijk is en dat is Puigdemont, er is geen ander. Daarnaast roept hij in de videoboodschap die via YouTube werd gedeeld op tot eenheid en kalmte. Deze boodschap werd gedeeld op het moment dat er onrust was tussen separatistische betogers en de Catalaanse Mossos d’Esquadra politie waarbij diverse personen gearresteerd werden en er tientallen lichtgewonden vielen, het merendeel agenten.

En wat nu

Wat er nu gaat gebeuren is niet duidelijk. Er wordt gesproken over een nieuwe kandidaat bij de ERC partij of zelfs een nieuwe kandidaat bij de Junts per Catalunya partij. Wat zeker is, is dat de CUP partij obos is op de ERC en hun parlementsvoorzitter Torrent en dat ook de JxCat partij niet tevreden is met de beslissingen van Torrent. Er wordt in de Spaanse en Catalaanse kranten ook geschreven over mogelijk nieuwe autonome verkiezingen in Catalonië.

Met andere woorden de toekomst is onzeker in deze deelstaat van Spanje waardoor de ongerustheid bij de grote en kleine bedrijven, Spaanse en internationale toeristen, inwoners en ook grote beurzen zoals de Mobile World Congress alleen maar toeneemt.

Foto’s: El Confidencial

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Doorgestoken kaart of niet, als volksvertegenwoordiger op een politieke partij bijeenkomst op de eerste rij gaan zitten, met een batterij aan TV media in je nek, gaan pielen op je grootbeeld slimmentelefoon is vragen om te spieken. Niet gaan zeuren over privé geneuzel en wat nog meer.

  Weer een streek van ERC naar de Juntper”verzin maar wat”, op 27-O het volk opruien door Puigdemont uit te maken voor “verrader” en “omkoping met 155 zilveren dukaten” als hij niet de afscheiding verkondigt, nu propageren voor een regiopresidentskandidaat die direct aan de slag kan en dat Juntper”verzin maar wat” met een concreet en gedetailleerd plan moet komen als men Puigdemont (nog steeds) naar voren schuift

 2. Best wel knap van die fotograaf om zo een foto te nemen. Van iets wat de meesten zonder bril niet eens kunnen lezen. Wat een soap…

 3. kan één iemand mij uitleggen hoe je tegelijkertijd separatist kunt zijn en democraat ?
  hoe kan een separatist zijn staat besturen als hij tegelijkertijd zijn tegenstanders ook rechten geeft ? dan kunnen die zich op hun beurt dan ook op democratische wijze afscheuren van hen ? …moet je je dus ook als dictator opstellen om je volk jouw wetten doen respecteren ?…arme nva ….die hebben zich vastgereden nu …

 4. Hopelijk komt er nu in de nabije toekomst terug een internationale vraag tot uitlevering zodat we in België eindelijk verlost zijn van deze reactionair…en hopelijk krijgt de nva de rekening gepresenteert bij de eerstvolgende verkiezingen, maar dat is dan weer een ander verhaal… ik mag toch ook dromen nietwaar Miel?

 5. De foto van de berichten werd dinsdagavond gemaakt op een bijeenkomst van N-VA in Oud-Heverlee. Puigdemont zou daar normaal gezien aanwezig zijn, maar zegde op het laatste moment af. Er werd wel een videoboodschap van hem getoond.

  Puigdemont werd vervangen door Comín. Een fotograaf die achter de voormalige minister stond, kon blijkbaar een foto maken van zijn smartphone, waarop de berichten op dat moment aan het binnenlopen waren.
  Bron: De Standaard
  Maar één commentaar: van je zogezegde vrienden moet je hebben. Het is nu wachten op de degenstoot in deze absurde geschiedenis. Lijkt wel de sjors & sjimmie boevenclubje 🙂

  1. De toespraken waren, hoe kan het anders, in het Frans.

 6. Is de gekte van Puizemond en zijn trawanten, die nog niet eens de helft van de stemmen in Catalonië haalden, deze chaos en deze inmense schade die zij hebben toegebracht aan de levensstandaard in alle opzichten, is de gekte van die putschisten dit allemaal waard geweest? Laat het autonome Catalonië nog maar een keer gaan stemmen. Met de kennis van nu zou die verkiezing wel eens anders kunnen uitvallen dan de vorige.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken