Gepensioneerde vrouw met mobiliteitsproblemen klaagt bank aan in Valencia voor 2 euro commissie aan loket

Gepensioneerde vrouw met mobiliteitsproblemen klaagt bank aan in Valencia voor 2 euro commissie aan loket
Beeld: Canva

Gepensioneerde vrouw met mobiliteitsproblemen klaagt bank aan in Valencia voor 2 euro commissie aan loket

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De gepensioneerde Amparo Molina uit uit Burjassot (Valencia) heeft mobiliteitsproblemen en vindt dat haar bank haar niet goed heeft behandeld. Daarom koos ze ervoor om haar bankfiliaal van de BBVA aan te geven bij de regionale overheid nadat ze volgens haar een ongepaste behandeling van de bankmedewerkers had gekregen. Maar wat is er dan gebeurd en waarom zegt Amparo dat ze weliswaar oud is maar geen idioot?

“Mayor pero no idiota” dat is het antwoord van Amparo op de problematiek met haar bankfiliaal in Burjassot in de provincie Valencia. Afgelopen week wilde de gepensioneerde vrouw met mobiliteitsproblemen bij de betaalautomaat geld pinnen door middel van haar ‘cartilla’ ofwel een spaarbankboekje, iets wat in Spanje door met name ouderen nog veel gebruikt wordt. Ze slaagde daar niet in want de betaalautomaat deed vreemd.

Daarop besloot ze het bankfiliaal binnen te gaan en hulp te vragen bij het loket. Ondanks dat ze slecht ter been is en zichtbaar veel ouder is dan 65 jaar, werd haar verteld dat ze alleen geholpen kon worden als ze 2 euro zou betalen, de commissie die de BBVA vraagt voor persoonlijke hulp aan het loket. Omdat Amparo niet de rijkste is en alleen maar wat contant geld wilde hebben van haar eigen bankrekening was ze niet bereid dat te betalen omdat vanwege een fout het spaarbankboekje niet werkte.

Het personeel van het BBVA-filiaal konden en wilden haar niet helpen als ze de 2 euro niet zou betalen. Amparo vindt dat niet redelijk omdat ze al als rekeninghoudster genoeg onderhoudskosten betaald aan de bank waarvoor je als klant op zijn minst een beetje hulp zou mogen verwachten. Omdat ze weigerde de 2 euro te betalen verliet ze de bank zonder haar geld.

Later besloot ze dat ze dit voorval niet zomaar voorbij zou laten gaan en stapte ze naar de gemeente om een aanklacht in te dienen via een klachtenformulier. In haar ogen heeft een bank de plicht om haar klanten te helpen en mag daar niet zomaar extra geld voor gevraagd worden. Ze stuurde ook een boze brief naar haar bankfiliaal en het hoofdkantoor van de BBVA. Overigens is Amparo niet de enige die deze mening heeft in Spanje. 

Nog niet zo lang geleden schreven we over de 78-jarige Carlos uit Valencia die ook “basta” zei omdat hem gedwongen wordt gebruik te maken van een smartphone app, iets wat voor oudere inwoners haast niet te doen is. Carlos startte een actie op Change.org waar inmiddels bijna 525.000 mensen hun handtekening hebben geplaatst. Toen wij het onderstaande artikel geschreven op 16 januari stond de teller nog op iets meer dan 155.000 handtekeningen.

Ga naar de inhoud