menu: rubrieken, zoeken & meer

Op dinsdag wordt in het Spaanse Congres beslist over de mondkapjesplicht in de buitenruimtes (UPDATE)

Op dinsdag wordt in het Spaanse Congres beslist over de mondkapjesplicht in de buitenruimtes
Beeld: Europa Press

Op dinsdag wordt in het Spaanse Congres beslist over de mondkapjesplicht in de buitenruimtes (UPDATE)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl er herhaaldelijk door het Ministerie van Volksgezondheid in Spanje wordt gemeld dat het mondkapje voorlopig nog verplicht zal zijn in de binnenruimtes en sinds 24 december 2021 ook in alle buitenruimtes, wordt daarover deze dinsdag 1 februari in het Spaanse Congres van Afgevaardigden over gediscussieerd. Er is een kans dat deze verplichting om het mondkapje te dragen in de buitenruimtes komt te vervallen maar het verplichte mondkapje in de binnenruimtes zal voorlopig nog blijven gelden, iets wat door veel experts ook wordt gesteund.

UPDATE: Het Ministerie van Volksgezondheid heeft op 4 februari, 3 dagen na de stemming over het behoud van de mondkapjesplicht, beslist dat op donderdag 10 februari een einde komt aan de mondkapjesplicht in de buitenruimtes in Spanje. LEES VERDER

Middenin de zesde corona-golf werd door de Spaanse regering op 24 december beslist dat er weer een mondkapjesplicht kwam waarbij het mondkapje in principe altijd gedragen moet worden, ook wanneer de anderhalve meter in de buitenlucht gehandhaafd kan worden. Het was toendertijd de enige corona-maatregelen die landelijk ingevoerd werd om de besmetting voor en tijdens de feestdagen tegen te gaan.

Maar veel experts vragen zich af of dat wel effect heeft gehad. Op 24 december was de corona-incidentie namelijk circa 700 terwijl dat nu meer dan 3.000 op de 100.000 inwoners (gemeten over 14 dagen) is. Er zijn dan ook veel experts die zeggen dat het mondkapje in de buitenlucht geen wetenschappelijke zin heeft en dat het een nutteloze maatregel is. Maar diezelfde experts zeggen dat het mondkapje in de binnenruimtes wel effectief is.

Recent schreven we nog dat men in Spanje er al praktisch vanuit gaat dat de piek van de zesde corona-golf bereikt is en dat het vanaf nu bergafwaarts gaat met alle corona-cijfers. Dat betekent dat men ook weer wat soepeler zou kunnen zijn met de corona-regels en dus ook met de tijdelijke corona-maatregel van het verplichte mondkapje in de buitenruimtes.

Op dinsdag 1 februari wordt erover gediscussieerd en gestemd in het Congres van Afgevaardigden. De politieke partijen PP, VOX en Ciudadanos hebben al aangegeven dat ze tegen zullen stemmen terwijl de houding van de overige partijen nog niet bekend is. 

Volgens de Spaanse minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, zijn de mondkapjes een van de middelen die helpen om besmettingen en ziekenhuisopnames en eventueel doden tegen te gaan (vaccinatie, mondkapjes en anderhalve meter afstand). Al is het alleen maar om het continue op- en afzetten van een mondkapje te voorkomen. In de praktijk is tevens gebleken dat de anderhalve meter afstand niet te handhaven is waarbij het mondkapje in ieder geval een extra beschermingslaag geeft.

Het annuleren van de mondkapjesplicht in de buitenlucht kan echter ook een verkeerd beeld geven bij de inwoners en bezoekers van Spanje omdat men dan denkt dat er niets meer aan de hand is waardoor iedereen weer te snel gaat relaxen met de maatregelen. Op dinsdag weten we wat het Congres van Afgevaardigden heeft beslist.